سفر اتوبوسی کیلومتری400 تا 1850 تومان / افزایش نرخ کرایه ها در راه است
وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد افزایش 25 درصدی بهای بلیت اتوبوس را مطرح کرده و بر آن تاکید دارد که ناوگان اتوبوسرانی و اتحادیه تعاونیهای مسافربری بر رشد قیمت به میزان نرخ تورم عمومی تأکید میکنند.
موضوع افزایش نرخ بلیت اتوبوس به چالش تبدیل شده است، زیرا در جلسه تعیین قیمت بلیت اتوبوس، مسئولان اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافری حضور نداشتند. اگرچه در آن جلسه تصمیم گرفته شد که تا پایان سال نرخها تغییر نکند، اما تصمیم گرفته شد که از ابتدای سال 1403 نرخهای جدید تعیین و ابلاغ شوند.
مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه مراسم «چشم در راهیم» سازمان راهداری گفت: چند روزی باید صبر کنیم تا نتایج حاصل شود و ابلاغیه های مورد نظر بابت میزان افزایش قیمت بلیت اتوبوس صادر شود.
یک مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی: تصمیم بر این است تا نرخ بلیت اتوبوس در سال 1403 به میزان 25 درصد به شرط یک سر خالی افزایش یابد
این اظهارات از سوی بالاترین مقام وزارت راه و شهرسازی در حالی صورت گرفت که یک مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی به خبرنگار خبرگزاری «بازار» در خصوص بهای بلیت اتوبوس در سال 1403 اینطور گفت: تصمیم بر این است تا نرخ بلیت اتوبوس در سال 1403 به میزان 25 درصد افزایش یابد. هر چند این میزان افزایش نیز شاید نتواند کفاف هزینه های رانندگان را بدهد.
چندی پیش احمد رضا عامری رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافری با اشاره به اینکه در جلسه تعیین قیمت بلیت اتوبوس سازمان راهداری غایب بود گفت: با توجه به نرخ پایین بلیت حمل و نقل جادهای رانندگان و مالکان اتوبوسها در انتظار افزایش این نرخ هستند.
او در پاسخ به این پرسش که آیا میزان 25 درصد رشد بهای بلیت می تواند هزینه های رانندگان را پوشش دهد؟ گفت: قیمتهای پایین بلیت و افزایش هزینههای تعمیر و نگهداری باعث شده بسیاری از مالکان، اتوبوسهای خود را از چرخه حمل و نقل جادهای خارج کنند. این افزایش، دردی از مشکلات رانندگان و صاحبان اتوبوسها را دوا نمیکند.
عامری: نرخ مصوب دولت برای هر نفر - کیلومتر سفر اتوبوسی 400 تومان است که طبق نظر کارشناسان، هزینه سفر برای هر نفر - کیلومتر در بخش اتوبوسهای ویژه موسوم به وی آی پی، 1850 تومان و برای اتوبوسهای معمولی 1600 تومان است
وی افزود: نرخ مصوب دولت برای هر نفر - کیلومتر سفر اتوبوسی 400 تومان است که طبق نظر کارشناسان، هزینه سفر برای هر نفر - کیلومتر در بخش اتوبوسهای ویژه موسوم به وی آی پی، 1850 تومان و برای اتوبوسهای معمولی 1600 تومان است.
وی با بیان اینکه کمبود اتوبوس باعث نشده تا مسافرت مردم دچار اختلال شود، ادامه داد: 78 درصد جابجایی مسافرانی که از ناوگان عمومی استفاده میکنند با اتوبوس است و بیشترین فشار در شرایط فعلی برای جابجایی مسافر روی دوش رانندگان است و لازم است مسؤولان اقدامی برای رفاه این قشر داشته باشند.
عامری افزود: 900 هزار صندلی برای جابجایی مسافران موجود است که کافی نیست و نیازمند افزایش آن هستیم و همانطور که عرض کردم نرخ کارشناسی شده هر نفر - کیلومتر در اتوبوسهای ویژه (VIP) 1850 و در اتوبوسهای ویژه 1,600 تومان تعیین شده است، اما در حال حاضر این نرخ کمتر از 400 تومان است.
رئیس اتحادیه تعاونیهای مسافربری کشور در پاسخ به این پرسش که بیشترین سفرها در طول ایام نوروز به کدام مناطق کشور بوده است؟ گفت: در چند روز اخیر بیشترین سفرها به سمت شیراز، اصفهان، مشهد و شهرهای شمالی کشور بوده است. و باز هم تاکید می کنم که میزان صنلی و اتوبوس های موجود کفاف تقاضا برای سفرها را نمی دهد و باید دولت و مجلس فکری برای ورود اتوبوس به ناوگان اتوبوسرانی کنند.
به نظر می رسد تنها راه مقابله با خروج رانندگان از چرخه حمل و نقل جاده ای واردات اتوبوس و تولید بالای اتوبوس است. چرا که طبق قانون بودجه 1402، امکان واردات 5000 اتوبوس وجود داشت اما فقط 50 اتوبوس وارد کشور شد؛ آن هم در حالیکه وزیر راه و شهرسازی معتقد است با توجهبه ضرورت توسعه ناوگان، هرجا توان داخل جوابگو نباشد، باید واردات بدون معطلی انجام شود.
یکی از تاکیدات مهرداد بذرپاش - وزیر راه و شهرسازی - توسعه ناوگان است. او با تاکید بر ضرورت استفاده از توان داخل برای توسعه ناوگان، معتقد است که اگر تولید داخل جوابگوی نیاز صنعت حملونقل نیست، باید از ظرفیت واردات استفاده کرد.
بذرپاش همچنین در آخرین روزهای 1402، بار دیگر به موضوع واردات اتوبوس اشاره کرد و گفت: توسعه ناوگان حمل و نقل جاده ای از سیاست های اصلی است و هر سیاست فرعی در مقابل آن قرار دارد و نباید مانع آن باشد. اگر تولید داخل جوابگو نباشد، باید واردات بدون معطلی انجام شود. البته در این خصوص قدری گرفتار بروکراسیها هستیم که رفع خواهد شد و بخشی هم تامین منابع است که باید تجهیز بهتری برای سال بعد داشته باشیم.
به نظر می رسد امسال با توجه به نامگذاری جهش تولید با مشارکت مردم اگر چنانچه واردات اتوبوس دچار مشکل شود بتوان با تولید مناسب پاسخگوی تقاضا بود.