سه‌شنبه 18 دی 1403

سفر به چابهار

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
سفر به چابهار

دکتر علی دارابی* در یادداشتی نوشت; برای شرکت در " همایش بازخوانی تجارب حفاظت و مرمت پایگاه‌های میراث جهانی و ملی" که به میزبانی استان سیستان و بلوچستان و در منطقه آزاد چابهار برگزار گردید سفری یک روزه به چابهار داشتم.

همچنین بازدید از چند پروژه و طرح میراث فرهنگی و گردشگری از جمله برنامه های دیگرم در این سفر بود.

- چابهار قطب گردشگری نه فقط ایران بلکه منطقه می تواند باشد. آب و هوا، آثار تاریخی، جاذبه های گردشگری، تنوع و تکثر غذاها و میوه ها و از همه مهم تر مردم صمیمی و خونگرم سرمایه بزرگ این منطقه است.

- ده هزار دانشجو در 13 مرکز آموزش عالی مشغول تحصیل هستند و قطب بزرگ آموزش عالی کشور است. چابهار تنها بندر اقیانوسی ایران در کنار دریای مکران و اقیانوس هند است.

- "قلعه تیس" معروف به قلعه پرتغالی ها در روستای تیس، از آثار دوران اسلامی است که بازدید کردم و برای مرمت آن دستوراتی دادم. در روستای تیس همکاران مشغول کاوش های جدید باستان شناسی هستند. قرار شد با همکاری منطقه آزاد نسبت به تملک تعدادی از بناها و ایجاد سایت موزه اقدام شود.

"موزه مردم شناسی و پایگاه میراث فرهنگی" در حال مرمت است که اعتباری برای آن تأمین و دستور پرداخت داده شد.

از "ساختمان قدیمی تلگرافخانه" که یک بنای سنگی است و متعلق به سال 1281 ه. ق است و در حال حاضر با کاربری پذیرایی فعال است هم بازدید و برای مرمت آن اعتباری تأمین گردید.

شرکت ماهان در توسعه و عمران منطقه نقش بزرگی را ایفا کرده است. از منطقه گردشگری گوردیم تا منطقه مرکزی چابهار اقدامات بسیار مهمی انجام داده است و در ایجاد اشتغال و رونق کسب و کار و توسعه گردشگری در آینده کشور نقش بسزایی دارد. از کشتی تفریحی که در حال بازسازی و آماده سازی برای سفر دریایی از چابهار - هندورابی و کیش برای تابستان آینده آماده می شود نیز بازدید کردم.

- بیش از 100 تن از مدیران پایگاه های میراث ملی و جهانی، کارشناسان، استادان و صاحب نظران حوزه میراث فرهنگی از سراسر کشور در نخستین همایش بازخوانی تجارب حفاظت و مرمت پایگاه‌های میراث جهانی و ملی در چابهار گرد هم آمده بودند.

- این همایش در 9 نشست تخصصی و کارگاه آموزشی به انتقال تجارب و یافته های حفاظت و مرمت پرداختند.

- در این همایش من درباره استاندارد سازی حفاظت و مرمت و پرهیز از نگرش سلیقه ای صحبت کردم و تأکید کردم باید الگوهای موفق که مبتنی بر آمایش سرزمین است را بشناسیم و متناسب با اقلیم، آب و هوا، جغرافیا و مسائل زیست بوم هر منطقه از کشور مدنظر قرار دهیم.

- مشارکت مردم، تقویت انجمن ها و تشکل ها، نقش آفرینی دستگاه ها که بناهای تاریخی را در اختیار دارند، افزایش سواد میراثی به گونه ای که میراث فرهنگی تبدیل به فرهنگ عمومی در کشور شود را به عنوان ساز و کارهای مؤثر برای حفاظت و مرمت از میراث فرهنگی مورد تأکید قرار دادم.

- ایران عزیز دارای بیش از یک میلیون اثر تاریخی است که تاکنون 40 هزار اثر ثبت شده است. ایران در ثبت جهانی آثار ملموس و طبیعی جزو ده کشور نخست می باشد (با 28 اثر) و در ثبت جهانی عناصر ناملموس در 4 سال اخیر موفق شده است آثار ثبتی ایران را به 26 اثر برساند که حاصل آن صعود از رتبه هفتم به رتبه چهارم دنیا می باشد.

- لازم است از مدیر کل پایگاه های میراث ملی و جهانی معاونت میراث فرهنگی و همکاران ارجمندم، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان و همکاران ایشان، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، مدیران پایگاه های میراث فرهنگی ملی و جهانی که ما را در برگزاری این نشست یاری نمودند تقدیر تشکر نمایم.

*معاون میراث‌فرهنگی کشور