سفیدپوشان ماندگار سینما و تلویزیون / غفلت رسانه از قهرمانان گمنام
تقویم رسمی امروز اول شهریورماه، به بهانه پاسداشت بزرگ مرد تاریخ علمی ایران یعنی «ابن سینا» روز پزشک نامگذاری شده است. به همین بهانه در این گزارش سعی کردیم نگاهی اجمالی به قاب های ماندگار سینما و تلویزیون درباره پزشکان داشته باشیم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ تقویم رسمی امروز اول شهریورماه، به بهانه پاسداشت بزرگ مرد تاریخ علمی ایران یعنی «ابن سینا» روز پزشک نامگذاری شده است. به همین بهانه در این گزارش سعی کردیم نگاهی اجمالی به قاب های ماندگاری در سینما و تلویزیون درباره پزشکان بیاندازیم.
سال ها پیش و در سال 1364 کیهان رهگذر یک مجموعه تلویزیونی ساخت که به زندگی دانشمند بزرگ ایران بوعلی سینا پرداخته بود و امین تارخ در جوانی در نقش ابن سینا ایفای نقش کرده است که بارها این سریال از شبکه های رسانه ملی پخش شده است.
سفیدپوشان ماندگار سینما و تلویزیون
شاید نقش مهم و خطیر پرستاران و پزشکان در روزهای سخت و دشواری مانند جنگ و کرونا بیشتر به چشم جامعه آمده است؛ روزهای پر از استرسی که این خانواده بزرگ با همه سختی ها خود را در صف اول مبارزه قرار می دهند تا از جان انسان ها مراقبت کنند.
به بهانه کرونا و تجلیل از فداکاری ها و ازخودگذشتگی های پرستاران و پزشکان صدا و سیما دست به کار شد و سریال «موج اول» را راهی آنتن کرد. سریالی که قرار بود در سه فصل ساخته شود، اما آذرماه سال گذشته تنها فصل اول این مجموعه به کنداکتور شبکه سه رسید. فصل اول را سید سجاد حسینی کارگردانی کرد و قرار شد کارگردانی فصل دوم را محمد صادق بکتاشیان و فصل سوم را محمد علیزاده کارگردانی کند.
مهدی فخیم زاده، محسن قصابیان و فریبا متخصص، سیامک اطلسی، کوروش سلیمانی، اصغر نقی زاده و آتش تقی پور از بازیگران چهره و مطرح فصل اول «موج اول» بودند که سعید کمانی تهیه کنندگی آن را برعهده داشت و با تمام نقدهایی که به این سریال بود، اما توانست تصویر قابل قبولی از دوران سخت کرونا و زحمات کادر درمان برای مخاطب به یادگار بگذارد.
اما مسعود ده نمکی نیز چند ماهی است که تیم تولید خود را جمع کرده تا سریال «آزادی مشروط» را با نگاهی طنز به ماجرای کرونا و فعالیت های گروه های جهادی، کادر درمان و پرستاران تولید کند؛ سریالی 30 قسمتی که نگارش فیلمنامه آن به قلم کریم خودسیانی و شهاب عباسی نگارش شده است.
در «آزادی مشروط» ده نمکی بازیگران شناخته شده ای همچون پرویز فلاحیپور، مهران رجبی، علیرضا استادی، نیما شاهرخشاهی، پوراندخت مهیمن، لیلا بوشهری، علیرضا مسعودی، بهنوش بختیاری، سروش جمشیدی، عباس محبی، هلیا امامی، کاوه سماکباشی، حسین رفیعی، رامین راستاد، اصغر نقیزاده، مریم کاویانی، محمدرضا رهبری، افشین سنگچاپ، ساقی زینتی و شهاب عباسی ایفای نقش کرده اند و این امیدواری وجود دارد تا به مانند سایر آثار ده نکی، مخاطبان را جذب خود کند.
بیشتر بخوانید
«آزادی مشروط» ده نمکی به صداگذاری رسید
طنازی پزشکان سیما
اما اگر بخواهیم با همین نگاه طنز به کاراکتر پزشکان در قاب سیما اشاره کنیم، شاید دو سریال کمدی «ساختمان پزشکان» و «درحاشیه» از کارهای شاخص این حوزه باشند.
در ابتدای دهه 90 سریال طنز «ساختمان پزشکان» به کارگردانی سروش صحت و با کاراکتر محوری یک روانشناس به نام «دکتر نیما افشار» با بازی بهنام تشکر به شدت دیده شد. به خصوص کاراکتر منشی دکتر یعنی «خانم شیرزاد» با بازی درخشان شقایق دهقان که تا سال ها در ذهن مخاطبان نقش بسته بود.
برادران قاسمخانی، امیر برادران، علیرضا ناظر فصیحی، حمید برزگر و خود سروش صحت به سرپرستی پیمان قاسمخانی تیم نویسندگی این سریال را برعهده داشتند؛ هرچند این سریال در میانه کار با حاشیه هایی مانند ترویج فراماسونری نیز همراه شد اما نقش آفرینی بازیگرانی مانند هومن برق نورد، بیژن بنفشه خواه، هوشنگ حریرچیان در نقش پدر نیما، مونا فرجاد و فرناز رهنما از جذابیت های به یادماندنی این سریال به شمار می آیند.
با همین دست فرمان طنز، نوروز 94 بود که سریال کمدی «در حاشیه» به کارگردانی مهران مدیری و نویسندگی خشایار الوند و امیرمهدی ژوله به کنداکتور شبکه سه رسید؛ سریالی که پس از غیبت چند ساله مدیری از تلویزیون، به آنتن پخش رسیده بود و حضور بازیگرانی همچون سید جواد رضویان، سیامک انصاری، مهران غفوریان، محمدرضا هدایتی، نصرالله رادش، سحر زکریا، عارف لرستانی، فلامک جنیدی، غلامرضا نیکخواه، علی لک پوریان و علی اوجی خبر از سریالی کمدی و درجه یک می داد؛ مجموعه ای که به دلیل نام مهران مدیری و زمان پخش خود یعنی نوروز، به شدت دیده شد و همزمان حاشیه های فراوانی از طرف سازمان نظام پزشکی روانه این سریال شد تاجاییکه خبر از توقف این سریال می داد.
فصل دوم این سریال کمدی در زمستان همان سال به آنتن رسید و که نشان می داد مدیران رسانه ملی توانسته بودند با تعامل و گفت و گو با شاکیان این سریال، «درحاشیه2» را به آنتن برسانند.
غفلت رسانه از قهرمانان گمنام
دوران جنگ و دفاع مقدس، یکی دیگر از ایامی است که نمی شود براحتی از کنار نقش پرستاران و پزشکان عبور کرد و سینما و تلویزیون نیز با وجود کم کاری در این حوزه، قاب های ماندگاری را خلق کرده است.
بدون شک یکی از این قاب های ماندگار، شخصیت دکتر کسرا با بازی درخشان زنده یاد خسرو شکیبایی در فیلم سینمایی «سرزمین خورشید» پنجمین ساخته احمدرضا درویش است؛ شکیبایی در کنار گلچهره سجادیه از نقش های ماندگار سینمای ایران را در این فیلم به یادگار می گذارند. با شروع جنگ، بیمارستانی در خرمشهر به محاصره دشمن درمی آید و از هوا و زمین مورد هجوم قرار می گیرد. محمد جهان آرا، فرمانده جوان سپاه خرمشهر، پیشنهاد می کند مجروحان و پزشکان با یک آمبولانس و لندرور، به دنبال جیپ به غنیمنت گرفته شده که در آن رزمندگان راه را باز می کنند، از بیمارستان خارج شوند. در شهر، نیروهای عراقی که در حال تسخیر شهر هستند، مقابل آنها ظاهر می شوند و رزمندگان برای نجات دادن سرنشینان آمبولانس و اندرور، با عراقی ها درگیر می شوند و به شهادت می رسند.
فیلم سینمایی «روزهای زندگی» به کارگردانی پرویز شیخ طادی از دیگر فیلم هایی است که با کاراکتر محوری حضور پزشکان در جنگ، این قاب را مانا کرده است؛ امیرعلی و لیلا با بازی حمید فرخ نژاد و هنگامه قاضیانی، زن و شوهر پزشکی هستند که خود را وقف یک بیمارستان صحرایی در جبهه کرده اند. با وجود اعلام آتش بس، حمله نیروهای عراقی به این بیمارستان، باعث بوجود آمدن ماجراهایی در این فیلم می شود؛ هنگامه قاضیانی برای نقش آفرینی در این فیلم موفق شد سیمرغ بلورین جشنواره 30 ام فیلم فجر را به دست آورد.
فیلم های سینمایی دیگری نیز وجود دارد که پزشکان و پرستاران شخصیت های کلیدی آنها بوده اند اما داستان فیلم ماجرا و روایت دیگری را رقم زده است؛ مانند سینمایی «کیمیا» با بازی زیبای بیتا فرهی که نقش یک پزشک جراح زنان را در دوران دفاع مقدس بازی می کند. او کودکی را به دنیا میآورد اما مادر کودک حین زایمان فوت میکند. این پزشک مدتی به دنبال پدر این کودک که به جبهه رفته میگردد اما وقتی از پیدا کردنش ناامید میشود نام کیمیا را بر نوزاد میگذارد و سالها آن را بزرگ میکند تا زمانی که پدر کودک از راه میرسد.
مسعود رایگان در «خیلی دور خیلی نزدیک» میرکریمی، از دیگر نقش های ماندگار سینما را بازی کرده است. پزشکی ماهر و سرشناس که کار فراوان باعث شده تا از زندگی شخصی و فرزند خود فاصله بگیرد تا روز تولد فرزندش، متوجه می شود که تنها پسرش به یک بیماری خطرناک مبتلا شده است و یا بازی امیر آقایی در فیلم «بدون تاریخ بدون امضا» که نقش پزشک متعهدی را ایفا می کند؛ پزشکی که پای اشتباه خود تا آخر می ایستد.
اما گویا نمی شود از روز پزشک، سینما و تلویزیون صحبت کرد و اسمی از سریال درخشان «روزگار قریب» کیانوش عیاری نیاورد؛ سریالی که در سال 86 از شبکه سوم سیما برای اولین بار پخش شد و بارها از رسانه ملی بازپخش شده است.
کیانش عیاری در «روزگار قریب» زندگی دکتر محمد قریب، بنیانگذار پزشکی اطفال در ایران را روایت می کند؛ بازی مهدی هاشمی در نقش دکتر قریب هیچ گاه از ذهن تماشاگران محو نخواهد شد؛ عیاری به بهانه این سریال وقایعی مانند قحطی تهران، کودتای رضاخان و بسیاری از مشکلات سلامت و اجتماعی آن دوران را به تصویر کشیده است.
علاوه بر مهدی هاشمی، ناصر هاشمی، آفرین عبیسی، رضا کیانیان، مهران رجبی، حسین پناهی، امیرحسین صدیق، رضا بابک، فرحناز منافی ظاهر و بسیاری از بازیگران دیگر نقش افرینی کرده اند.
بیشتر بخوانید