شنبه 29 دی 1403

سلبریتی‌های سیاستمدار؛ مفهومی تازه در سیاست رسانه‌های بیگانه

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
سلبریتی‌های سیاستمدار؛ مفهومی تازه در سیاست رسانه‌های بیگانه

کارشناس رسانه و فضای مجازی بیان کرد: پروژه اصلی رسانه‌های بیگانه با شکست مواجه شده است و براساس اطلاعات دقیق و موثق در حال حاضر رسانه‌های بیگانه در یک شوک عمیق به سر می‌برند.

به گزارش مشرق، برنامه امواج شبهه در گفت‌وگو با دکتر محمودرضا کبیری یگانه، کارشناس رسانه و فضای مجازی و دکتر عباس هزارخانی، کارشناس و فعال رسانه به بررسی پروژه اغتشاشات در ایران و تلاش رسانه‌های بیگانه برای فراموش نشدن گزاره‌های جعلی ساخته شده پرداخت.

سلبریتی‌های سیاستمدار؛ مفهومی که به تازگی وارد دنیای سیاست شده است

کبیری یگانه، کارشناس رسانه و فضای مجازی اظهار کرد: این یک سال اخیر بهترین نمونه میدانی برای کارشناسان حوزه رسانه، عملیات روانی و جنگ نرم برای آشنایی با آخرین متدولوژی‌های جنگ‌های هیبریدی یا ترکیبی بود. اگر ابعاد پنهان یکسال گذشته را برای مردم کشور آشکار سازیم و آنها بدانند پشت این ماشین تا دندان مسلح چه تفکرات و توطئه های وحشتناکی قرار داشت، آن موقع یقینا مردم با زاویه‌ی بسیار جدید و جدی به توطئه های قرن علیه آنها پی خواهند برد.

وی با بیان اینکه در دنیای امروز با مفهوم جدیدی در حوزه اقلیم سیاسی جهان تحت عنوان سلبریتی‌های سیاستمدار مواجه هستیم، گفت: "سلبریتی‌های سیاستمدار " مفهومی است که به تازگی وارد دنیای سیاست شده است تا بیش از این بحث اینفلوئنسر مارکتینگ بود و همه از آن آگاه بودند، اینفلوئنسر مارکتینگ اساسا بحثی بود که برای جلب توجه و پروپاگاندایی که می خواهد یک شخص در حوزه رسانه و مدیا داشته باشد از آن بهره می‌گرفت و یک دهه است که به صورت واضح در دنیا به فعالیت می پردازند. استفاده از چهره‌هایی منهای چهره های سیاسی در دنیا چند نمونه بیشتر نداشتیم که داشت اتفاق می افتاد مانند ریگان در دهه 90 که اصطلاحا شُکی زده شد و برگشت داده شد و اگر بخواهیم جامعه شناسی سیاسی آن زمان ایالات متحده آمریکا را بخواهیم بررسی کنیم دقیقا با این مفهوم مواجه می شویم. همچنین نمونه بسیار بارز دیگر، زلنسکی که رئیس جمهور اکراین شد و این کشور را با خاک یکسان کرد. این اشخاص در واقع افرادی هستند که اصطلاحا به آنها سلبریتی‌های سیاستمدار گفته می‌شود.

کبیری یگانه افزود: در یک‌سال گذشته شاهد بودیم که این مفهوم خود را در ادبیات تهاجمی سیاسی براندازان کشور نشان داد و مردم با چهار اسم از جمله نازنین بنیادی، معصومه علی‌نژاد قومی کلایی، علی کریمی و رضا پهلوی به صورت جدی سروکار داشتند که اصطلاحا به آنها سلبریتی پولیتیکال گفته می شود. سلبریتی هایی که سیاسی نبودند اما وارد این فضا شدند. ما باید درک درستی نسبت به این پدیده در ادبیات سیاسی که در یکسال اخیر بسیار معنا و مفهوم پیدا کرده، داشته باشیم.

رسانه‌های بیگانه بنگاه لجن‌پراکنی است

وی عنوان کرد: تحریک رسانه‌های بیگانه از جمله اینترنشنال، بی بی سی و من و تو در خصوص عدم حضور اساتید و دانشجویان در کلاس و تشویق والدین برای عدم حضور دانش آموزان در مدرسه تنها بخشی از بنگاه لجن پراکنی رسانه‌های بیگانه است که به صورت 24ساعته برای جامعه ما تولید نفرت می‌کنند. رسانه‌های بیگانه از اکت هایی می گفتند که هیچ گونه نتوانستند هیچ کدام از آنها را ثابت کنند.

رسانه‌های بیگانه در شوک شکست به سر می‌برند

کبیری همچنین گفت: رسانه‌های بیگانه سعی بر آن دارند با شروع سال تحصیلی جدید خاکستر اتفاقات را در امتدادی حفظ کنند. به دلیل اینکه پروژه اصلی رسانه‌های بیگانه با شکست مواجه شد آنان به دنبال فضایی هستند که یک فضایی را آماده نگه دارند، که اگر توانستند اتفاقی را رقم بزنند فضایی برای آن داشته باشند. ما درگیر پروژه ایی بودیم که سازمان سیا پشت آن بود و تمام دستگاه‌های امنیتی صرفا دستوراتی که از سازمان سیا می‌آمد، پیاده می کردند. براساس اطلاعات دقیق و موثق در حال حاضر رسانه های بیگانه در یک شک به سر می برند و حتی بر اساس روایت های خود هنوز از این شُک خارج نشده‌اند.

این کارشناس خاطرنشان کرد: براساس برنامه‌های دشمن قرار بود مسائلی همچون تحریم‌ها ما را منزوی کند و به دلیل بمباران بسیار ناجوانمردانه در حوزه افکار عمومی جامعه از سوی دشمن، نه تنها مردم بلکه عده ای از راهبران فکری جامعه نیز باورشان شده بود. دشمن بر این باور بود که با پیاده سازی تحریم ها ایران به کشوری منزوی و دست و پا بسته تبدیل خواهد شد، اما نمی‌دانست که ایران قوی روی پای جوانان برومند خود خواهد ایستاد.

اینترنشنال یک بنگاه تروریستی و یک تروریست پرور است

وی درباره سازمان‌های تروریستی رسانه‌ای گفت: اینترنشنال یک بنگاه تروریستی و یک تروریست پرور است. از دیدگاه علمی، در حوزه علوم شناختی بخشی وجود دارد که می گوید تروریسم و رسانه به صورت هماهنگ با هم عمل می‌کنند، با این تفاوت که رسانه در اختیار تروریست ها قرار گرفته است. تروریستی که به صورت واضح پشت بلندگو می ایستد و با افتخار از کشته شدن شهیدحاج قاسم سلیمانی، قهرمان ملی کشور و میلیون ها نفر ابرازخوشحالی می کند، از همان بازماندگان جماعتی است که جوانان این کشور را بواسطه‌ی شکنجه های عذاب آور می کشتند. این افراد به هیچ عنوان تحت هر شرایطی نه از لحاظ فنی و نه اجتماعی حاضر به مناظره نیستند چون می دانند در چه فاضلاب و منجلابی فعالیت می کنند.

کبیری گفت: دشمن قطعا فرزندان این خاک را شهید خواهد کرد و ما هم قطعا دفاع مشروع از خود خواهیم داشت.

شکاف و از هم‌گسیختگی بسیار جدی در بین اپوزیسیون

وی تصریح کرد: اتفاقی که در یک سال اخیر گذشت و پیروزی دستگاه‌های امنیتی کشور به مراتب ضربه‌ی آن از عین الاسد بیشتر بود. به زودی ابعاد مختلف آن برای مردم کشور بازگو خواهد شد. براساس گفته‌های رسانه‌های بیگانه می‌توان گفت اکنون شاهد شکاف و از هم گسیختگی بسیار جدی در بین اپوزیسیون هستیم.

"جنبش فراگیر"؛ اسم رمز جدید رسانه‌های بیگانه

کبیری معتقد است: رسانه‌های بیگانه سعی می‌کنند با بحث "جنبش فراگیر" به عنوان اسم رمز که این چند وقت به گوش می‌رسد و با دمیدن به آن خاکستر خاموش را همچنان سرخ نگه دارند اما آنچکه در کف جامعه شاهد هستیم، به جرأت می‌توان گفت که مردم نسبت به این شبکه ها اعتماد خود را از دست داده‌اند.

بهترین خاستگاه دشمن برای سرمایه‌گذاری، دانشگاه‌های کشور است

هزارخانی، کارشناس و فعال رسانه در ادامه این گفت‌وگو با توجه به شروع سال تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان، درباره رویکرد و تاکتیک‌های رسانه های بیگانه در خصوص احیای التهاب خاموش شده در جامعه گفت: پروژه‌ای که سال گذشته برای کشور طراحی شده بود، بسیار فراتر از آنی بود که مردم گمان می‌کنند. در این پروژه پیوسته دشمن با ابزار رسانه به دنبال شعله ور کردن اتفاقات حاصله بود. یکی از بهترین خاستگاه‌هایی که دشمن می‌تواند در این خصوص سرمایه‌گذاری کند، بخش دانشگاه‌هایی ما بود. دانشجویانی که به تازگی وارد دانشگاه شده بودند، با فضای دانشگاه آشنا نبودند و از طرفی عملکرد برخی از اساتید دانشجویان را به سمت یک تصمیم گیری ناآگاهانه سوق می دادند. دشمن با رسانه خویش به راحتی وارد دانشگاه شد و مسئله دانشگاه به یکی از چالش های نظام تبدیل شد.

وی افزود: رسانه‌های بیگانه ناامیدی، دلسرد شدن، نفاق و توطئه را میان مردم ترویج کردند، و این موضوع در قشر دانشجوی کشور به مراتب آگاهانه دنبال می‌شد و برخی از دانشجویان با استفاده از رسانه‌های معاند به جنگ ظواهری آمده بودند که احساس می‌کردند نظام کشور در حل آنها دچار ضعف است و نیازهای آنان را نمی‌تواند تامین کند. در واقع می توان گفت یک مدیریت رسانه ای قوی و بسیار وسیع در فضای مجازی اتفاق افتاد که موجب این التهاب در جامعه شده بود.

طراحی رسانه‌های بیگانه برای سالگرد پروژه آشوب در کشور به مراتب بزرگتر از نقطه شروع بود، اما...

هزارخانی ادعا کرد: طراحی رسانه‌های بیگانه برای سالگرد پروژه آشوب در کشور به مراتب بزرگتر از نقطه شروع بود. اما مدیریت خوب رسانه‌های ملی در ماه‌های اخیر و آگاه سازی مردم در خصوص فضای جامعه و فعالیت‌های رسانه‌های معاند در کشورهای بیگانه سبب روشن سازی مسائل شد و این امر سبب شد در 25شهریور امسال، آنچکه غرب و معاندان نظام به دنبال آن بودند اتفاق نیافتد. سازمان صدا و سیما امسال به خوبی توانست موضوع آشوب را مدیریت کند.

شفاف‌سازی رسانه ملی سبب کاهش بازخورد برنامه‌های رسانه‌های معاند می‌شود

هزارخانی درباره گزاره‌های جعلی رسانه‌های بیگانه و رویکرد کنونی آنها گفت: یکی از تکنیک‌هایی که رسانه‌های بیگانه معمولا برای حربه خود استفاده می‌کنند، وارونه سازی است. در این تکنیک رسانه تلاش می‌کند به وارونه نشان دادن حقیقت بپردازد. از طرفی برخی از رسانه‌های ما شفاف عمل نمی‌کنند و موضوعات و مشکلات جامعه را با مردم در میان نمی‌گذارند. شفاف سازی رسانه ملی سبب می‌شود تا بازخورد برنامه‌های رسانه‌های معاند به شدت کاهش یابد.

دشمن از هر وسیله‌ای برای تحریک مردم و بالاخص جوانان کشور بهره می‌گیرد

وی با بیان اینکه دشمن در دشمنی خود مصر است و قطعا اهداف خود را در هر زمینه‌ای پیگیری می‌کند تا به نتیجه می‌رسد، گفت: تروریست در گذشته دارای یک معنای ثابت بود اما اکنون در حوزه‌های مختلف دست به فعالیت زدند و در ایران آن را امتحان می‌کند. به طور مثال شاهد بودیم که در بحث دارو چه بلایی بر سر بیماران آوردند و یا در خصوص حوزه علمی به ترور دانشمندان هسته‌ای کشور پرداختند که بسیاری از این اعمال تروریستی به صورت کاملا دولتی و سازمان یافته صورت می‌گرفت و متأسفانه هیچ نهاد بین‌المللی نیست که در این خصوص رسیدگی کند و حقوق ملت ما را به رسمیت بشناسد. دشمن از هر وسیله‌ای برای تحریک مردم و بالخص جوانان کشور بهره می‌گیرد.

رسانه ملی در اطلاع رسانی شفاف‌سازی کند تا حوادث سال گذشته تکرار نشود

هزارخانی در پایان گفت: باید تلاش کنیم تا در حوزه های مختلف از جمله دانشگاه، صنعت، فرهنگ، سینما و... هیچ گونه خلاءی وجود نداشته باشد تا ضریب نفود رسانه های بیگانه و آسیب به کشور به شدت کاهش یابد. در یکسال گذشته مردمی که از برخی امور مطلع نبودند، آگاه شدند که امنیت بهترین هدیه‌ی این نظام به مردم است. درست است که با مشکلات اقتصادی دست به گریبان هستیم اما دولت تمام توان خود را برای اصلاح آن گذاشته است اما امنیتی که در این مدت بعد از این اغتشاشات در کشور حاکم شد برای بسیاری از مردم روشن کرد که به آسانی به دست نمی آید. لذا؛ می بایست بیش از پیش ذهنیت جامعه به سمت آگاه شدن سوق داده شود و رسانه ملی در اطلاع رسانی شفاف سازی کند تا حوادث سال گذشته تکرار نشود.

گفتنی است، برنامه «امواج شبهه» گفتگویی تخصصی پیرامون ماهیت‌شناسی و رفتارشناسی رسانه‌های فارسی‌زبان بیگانه است که با هدف روشنگری و افشای تکنیک‌های رسانه‌ای است، روزهای یکشنبه و سه‌شنبه ساعت 16 به مدت 60 دقیقه از آنتن این شبکه به نشانی موج اف‌ام ردیف 103,5 مگاهرتز پخش می‌شود.