سهم بهرهمندی خراسان شمالی از اعتبارات ملی عمرانی؛ قعر جدول / دستگاههای اجرایی در سهمخواهی وزارتخانهها را مجاب کنند
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی گفت: سهم بهرهمندی خراسان شمالی از بودجه عمومی سالانه کشور از محل اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای (اعتبارات عمرانی) از ردیفهای پیوست یک، تبصره 14 و ردیفهای متفرقه در رتبه آخر جدول است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مصطفی عربی، معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی در گفتوگو باعصراترک درباره وضعیت بهرهمندی خراسان شمالی از اعتبارات تملک و داراییهای سرمایهای (اعتبارات عمرانی) در هرسال مالی از بودجه عمومی کشور چگونه است؟ اظهار کرد: اعتبارات تملک و داراییهای سرمایهای از بودجه عمومی کشور در هرسال مالی در چهار ردیف شامل ردیف پیوست یک، ردیف تبصره 14، ردیف اعتباری متفرقه و ردیف اعتبارات ابلاغی به استانها بهمنظور تأمین زیرساختهای توسعهای در کشور توزیع میشود.
عربی درباره ردیف پیوست یک از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای از بودجه عمومی کشور عنوان کرد: این ردیف دارای دو بخش شامل طرحهای ملی با نام استانها که دارنده مجوز ماده 23 هستند همچنین طرحهای ملی مشترک بین استانها است.
وی گفت: با پایشی که صورتگرفته است در حال حاضر حدود 430 طرح ملی مشترک بین استانها در پیوست یک قانون بودجه 1401 وجود دارد.
این مسئول با اشاره به استان خراسان شمالی اعلام کرد: بهرهمندی خراسان شمالی از تعداد طرحهای ملی دارای مجوز ماده 23 و تعداد طرحهای ملی مشترک بین استانها در رتبه آخر این جدول کشوری است و استان در این زمینه وضعیت مناسبی را ندارد.
وی با بیان اینکه خراسان شمالی در بهرهمندی از تعداد طرح ملی دارای مجوز ماده 23 در زمانی که هنوز استانی نشده بود، وضعیت خوبی نداشت، افزود: وضعیت خراسان شمالی در این زمینه پس از استانی شدن نیز بهبود نیافت.
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی بیان کرد: تا به کنون بهرهمندی خراسان شمالی از طرحهای ملی حدود 40 طرح به نام بوده است که هر یک از آنها پیشرفت فیزیکی متفاوتی را دارا هستند.
وی طرح احداث راههای اصلی و بزرگراه، طرحهای عمرانی در دانشگاهها، احداث شبکههای فاضلاب شهری و احداث سدها در استان را از جمله طرحهای ملی به نام استان در پیوست یک قانون بودجه عنوان کرد و گفت: این طرحها هنوز ناتمام هستند و عمر برخی از آنها به بیش از 10 سال رسیده است.
عربی خاطرنشان کرد: اجرای طرح راهآهن گرگان - بجنورد - مشهد که مشترک سه استان است، هنوز در نقطه صفر قرار دارد و عملیات اجرایی آن شروع نشده است.
وی افزود: در سال مالی 1401 بابت این 40 طرح ملی به نام خراسان شمالی 497 میلیارد تومان اعتبار مصوب شده است.
این مسئول تصریح کرد: خراسان شمالی حتی علاوه بر تعداد طرح ملی به نام همچنین در زمینه اعتبار مصوب بابت تکمیل و بهرهبرداری از آنها نیز در رتبه آخر جدول پیوست یک قرار دارد.
وی در ادامه بر ضرورت افزایش تعداد طرح ملی به نام دارای مجوز ماده 23 از ردیف اعتباری پیوست یک اعتبارات عمرانی کشور برای خراسان شمالی تأکید کرد و گفت: درصورتیکه تعداد این طرحها برای استان افزایش پیدا کند، موجب خواهد شد که مبلغ اختصاصی اعتبارات ملی از این بخش برای استان نیز افزایش یابد.
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی، تحقق این مهم را به انجام مطالعات، تعریف و تهیه طرحهای مهم برای استان همچنین تلاش دستگاههای اجرایی ذیربط در استان برای توجیه وزارتخانههای متبوع و بهکارگرفتن همکاری آنها برای جلب نظر سازمان برنامهوبودجه کشور بهمنظور اخذ مجوز ماده 23 برای طرحهای پیشنهادی منوط کرد.
وی افزود: ارائه طرحهای عمرانی جدید از استان به سازمان برنامهوبودجه بهمنظور بهرهمندی از مجوز ماده 23 و اعتبارات عمرانی در زمینههای مختلف از جمله راه و آبرسانی میتوانند تعریف و تهیه شوند.
عربی در ادامه درباره طرحهای مشترک ملی بین استانها از پیوست یک اعتبارات تملک و داراییهای سرمایهای از بودجه عمومی کشور نیز اظهار کرد: اعتبار ملی این بخش برای اجرای تمامی طرحهای مصوب در این ردیف، کلی و سرجمع است و برای استانها سهمی تعیین نشده است.
وی افزود: استانها در هرسال مالی در یک فضای رقابتی باید تلاش کنند که سهمی از این اعتبار کلی را به دست آورند تا طرحهای مدنظر منطقه خود را تکمیل کنند.
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی با اشاره به نمونههایی از طرحهای ملی مشترک گفت: تخریب و بازسازی مدارس فرسوده، ساماندهی و تعمیر بناهای تاریخی و مساجد جامع تاریخی، احداث سایت موزهها و بهسازی بافتهای باارزش روستایی از جمله طرحهای ملی مشترک بین استانها هستند که هر استان باید بابت دریافت اعتبارات ملی از این بخش سهمی را برای خود به دست آورد.
وی با بیان اینکه وضعیت خراسان شمالی در این زمینه نیز وضعیت مناسبی نیست، تصریح کرد: دستگاههای اجرایی ذیربط در استان باید با ارائه توجیهات و مستندات، وزارتخانههای متبوع خود را برای کسب سهم بیشتری از این اعتبار سرجمع، قانع کنند و با همکاری یکدیگر پیگیر تحقق دریافت اعتبار بیشتری شوند.
عربی با تأکید بر این نکته که تعیین سهم استانها از اعتبارات در بخش طرحهای ملی مشترک بین استانها بسیار ضروری است، یادآور شد: در این باره، نمایندگان مجلس با تصویب ضرورت تهیه برش استانی طرحهای ملی مشترک در قانون بودجه میتوانند باعث شوند تا برخورداری استانهای کمتر توسعهیافته از این اعتبارات ملی به وضعیت مناسبتری برسد.
وی در ادامه اعلام کرد: باتوجهبه اینکه خراسان شمالی 1.2 درصد از کل جمعیت کشور را دارا است همچنین با وجود توسعه برخی زیرساختها در زمینه بهرهمندی از برخی از زیرساختهای توسعهای در وضعیت مناسبی قرار ندارد، بااینوجود، سهم خراسان شمالی از اعتبارات ملی ردیف پیوست یک اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای در دو بخش طرحهای ملی با نام و طرحهای ملی مشترک بین استانها تقریباً 9 دهم درصد است.
این مسئول گفت: این در حالی است که مبتنی بر شاخص سهم جمعیت و وضعیت محرومیت استان، این بهرهمندی از اعتبارات ملی از پیوست یک قانون بودجه میتواند حداقل در هرسال 1.5 درصد باشد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر رتبه خراسان شمالی در اعتبار مصوب از پیوست یک قانون بودجه در آخر جدول قرار دارد.
افزون بر این، معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی به اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای در ردیف اعتبارات متفرقه نیز اشاره کرد و گفت: اعتبارات این ردیف کمککننده به اعتبارات پیوست یک است.
وی افزود: استانها میتوانند برای رشد دادن به پیشرفت فیزیکی طرحهای ملی خود از اعتبارات ردیف اعتبارات متفرقه استفاده کنند.
عربی با بیان اینکه در این ردیف اعتباری نیز متأسفانه سهم استانها مشخص نشده است و استانها باید برای بهرهمندی بیشتر از این اعتبارات در یک فضای رقابتی تلاش کنند، عنوان کرد: خراسان شمالی در این زمینه در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
وی درباره ردیف تبصره 14 از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای کشور نیز بیان کرد: منبع تأمین اعتبار این ردیف، اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها است که منابع این ردیف در دو بخش شامل پرداخت یارانهها و رفع محرومیتزدایی از مناطق تقسیم و توزیع میشود.
این مسئول گفت: باتوجهبه اینکه در این ردیف برای بخشی از اعتبارات، سهم بهرهمندی استانها مشخص شده است، بنابراین وضعیت خراسان شمالی در جدول این ردیف کمی بهتر است.
وی خاطرنشان کرد: طرحهای محرومیتزدایی از جمله طرحهایی هستند که از ردیف تبصره 14 تأمین اعتبار میشوند.
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی در خاتمه بهردیف اعتبارات ابلاغی استانها از محل اعتبارات تملک و داراییهای سرمایهای کشور در بودجه عمومی سالانه نیز اشاره و عنوان کرد: سهم سالانه اختصاصی به استان از ردیف اعتباری اشاره شده 2.6 درصد است.
عربی با بیان اینکه اختصاص این سهم برای استان مناسب است، افزود: در حال حاضر رتبه خراسان شمالی در جدول این ردیف اعتباری در بین استانها 18 است.
انتهای پیام / قهرمانی