چهارشنبه 19 دی 1403

سه استان کشور در چاه جمعیتی قرار دارند

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
سه استان کشور در چاه جمعیتی قرار دارند

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، نسبت به وضعیت بحرانی سه استان کشور که در چاه جمعیتی قرار دارند و نرخ جایگزینی آنها بسیار پایین است، هشدار داد.

به گزارش مشرق، محمد رئیس‌زاده، در دومین کنگره کشوری چالش‌های بالینی زایمان با تأکید بر دستاوردهای قابل‌توجه ایران در حوزه سلامت مادران و زایمان، از فشارهای اقتصادی و مشکلات ناشی از کمبود حمایت‌های دولتی از جامعه پزشکی انتقاد کرد و از مسئولین خواست تا به مشکلات این بخش توجه بیشتری داشته باشند.

وی ضمن تقدیر از تلاش‌های شبانه‌روزی پزشکان و متخصصین زنان و زایمان، تاکید کرد: جان این سرزمین در دستان این گروه از پزشکان است.

رئیس زاده با اشاره به نقش حیاتی متخصصان زنان و زایمان در سلامتی جامعه، گفت: سلامتی افرادی که متولد می‌شوند و مادران در دستان شما است.

وی در ادامه از رئیس کنگره که همواره در یکی از فعال‌ترین انجمن‌ها، به ویژه در ارتباط با نظام پزشکی، نقش مؤثری ایفا می‌کند، قدردانی کرد و افزود: برگزاری چنین کنگره‌هایی در شرایط سخت کنونی بسیار ارزشمند است.

رئیس زاده همچنین با اشاره به پیشرفت‌های مهم در کاهش مرگ و میر مادران باردار در کشور، گفت: در حال حاضر، آمار مرگ و میر مادران باردار در کشور 18 در صد هزار است که یک سوم پیش‌بینی‌های جهانی را شامل می‌شود. در حال حاضر، ما بین 20 تا 25 مرگ و میر مادران باردار به ازای هر صد هزار تولد داریم که این خود یک افتخار برای جامعه پزشکی کشور است که توانسته‌ایم این عدد مهم را تا این حد کاهش دهیم و جز کشورهای برتر در دنیا باشیم.

رئیس‌کل سازمان نظام پزشکی ایران، سپس به مشکلات اقتصادی جامعه پزشکی اشاره کرد و افزود: متأسفانه قدر جامعه زنان و زایمان به‌طور شایسته درک نمی‌شود و مسئولین باید در نوع نگاه خود به جامعه پزشکی تجدید نظر کنند. دو پیش‌فرض غلط در محاسبات مسئولین ما وجود دارد که باعث ایجاد برداشت‌های اشتباه از وضعیت جامعه پزشکی شده است. یکی اینکه وضعیت پزشکان خوب است و پیش‌فرض دوم اینکه افزایش تعرفه‌ها معادل افزایش دستمزد جامعه پزشکی است.

وی با انتقاد از تصمیمات اتخاذ شده در شورای عالی بیمه سلامت افزود: حتی در شورای عالی بیمه سلامت، یکی از همکاران افزایش تعرفه را معادل افزایش دستمزد در نظر می‌گیرد. این حجم از اشتباه غیرقابل تصور است و به نظر می‌رسد که عمدی باشد. در حالی که تنها 9 درصد از تعرفه‌ها مربوط به دستمزد جامعه پزشکی است و مابقی آن مربوط به هتلینگ، تجهیزات پزشکی و سایر اجزا است.

رئیس‌زاده سپس به آمار دستمزد پزشکان پرداخت و گفت: از سال 1390 تا به امروز، حق‌الزحمه پزشکان از 36 هزار تومان به 81 هزار تومان افزایش یافته است، یعنی کمتر از سه برابر، در حالی که حداقل حقوق کارگری 23 برابر افزایش داشته است. این آمار نشان‌دهنده وضعیت بحرانی است.

وی ادامه داد: در حوزه ویزیت نیز وضعیت بدتر است. به‌طور میانگین در دنیا، ایران رتبه 102 را در زمینه ارزش ویزیت پزشکی دارد. در حالی که ارزش ویزیت در کشورهای اطراف ایران بین 7 تا 10 دلار است.

رئیس‌کل سازمان نظام پزشکی ایران در خصوص وضعیت آتی جمعیت کشور نیز هشدار داد و گفت: در حال حاضر، وضعیت جمعیت کشور اصلاً مطلوب نیست. در سال 1362، دو میلیون و 200 هزار تولد زنده و 220 هزار فوتی داشتیم. میزان مرگ و میر در آن زمان یک‌دهم موالید بود. اما در سال 1402، تنها یک میلیون و 57 هزار تولد زنده و 440 هزار مرگ و میر ثبت شده است، که این نشان‌دهنده کاهش شدید تولدهای زنده است.

وی همچنین از وضعیت بحرانی سه استان کشور که در حال حاضر در چاه جمعیتی قرار دارند و نرخ جایگزینی آنها بسیار پایین است، خبر داد و افزود: اگر این روند ادامه یابد، در سال 1415، رشد جمعیتی کشور به صفر خواهد رسید و میزان مرگ و میر با تولدهای زنده برابر خواهد شد.

رئیس‌زاده به اهمیت سلامت و پیشگیری از مرگ و میرها اشاره کرد و گفت: سه عامل اصلی مرگ و میر در کشور عبارتند از؛ بیماری‌های غیرواگیر، سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی عروقی، حوادث جاده‌ای و تصادفات. ما باید تلاش کنیم تا حداقل جمعیت زنده را بدون دلیل از دست ندهیم. در حال حاضر، سالانه نزدیک به 22 هزار تلفات جاده‌ای داریم و باید برنامه‌ریزی شود تا این آمار کاهش یابد.

وی همچنین تأکید کرد: باید بیماری‌های غیرواگیر را کنترل کنیم و نباید تنها به افزایش فرزندآوری بسنده کنیم. در این راستا، باید به‌طور جدی از مرگ و میرهای غیرضروری جلوگیری کنیم.

منبع: مهر