پنج‌شنبه 26 تیر 1404

سگ‌های زنده‌یاب چطور افراد را از زیرآوار نجات می‌دهند؟ + فیلم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سگ‌های زنده‌یاب چطور افراد را از زیرآوار نجات می‌دهند؟ + فیلم

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در شرایط حساس مثل زلزله یا جنگ، فقط انسان‌ها نیستند که به یکدیگر کمک می‌کنند، بلکه گروهی از حیوانات باهوش مثل سگ ها نیز به کمک انسان‌ها می آیند تا با استفاده از توانایی بویایی قوی که دارند، جانی را از زیر آوار نجات دهند. این سگ ها که به سگ های زنده یاب معروفند، آموزش می‌بینند تا انسان‌ها را از زیر خروارها خاک و سنگ و چوب هم پیدا کنند و اینگونه...

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در شرایط حساس مثل زلزله یا جنگ، فقط انسان‌ها نیستند که به یکدیگر کمک می‌کنند، بلکه گروهی از حیوانات باهوش مثل سگ ها نیز به کمک انسان‌ها می آیند تا با استفاده از توانایی بویایی قوی که دارند، جانی را از زیر آوار نجات دهند. این سگ ها که به سگ های زنده یاب معروفند، آموزش می‌بینند تا انسان‌ها را از زیر خروارها خاک و سنگ و چوب هم پیدا کنند و اینگونه نشان می دهند که همیشه به انسان‌ها وفادارند. استفاده از سگ‌های زنده‌یاب بخش مهمی از عملیات‌های امدادی به‌ویژه در شرایط بحرانی و جنگی به شمار می‌رود و عملکرد آن‌ها در نجات جان انسان‌ها نقشی انکارناپذیر دارد. در جنگ 12 روزه تحمیلی در کنار هزاران نیروی امدادرسان، 51 قلاده سگ زنده‌یاب آموزش‌دیده از مجموع 110 قلاده موجود به‌کارگیری شدند. در این مدت، سگ‌های زنده‌یاب با انجام 245 مأموریت تخصصی در 36 مرکز عملیاتی و جست وجو، مجموعاً 681 ساعت عملیات نجات انجام دادند. نتیجه این عملیات‌ها یافتن 15 مصدوم زنده و 188 شهید از زیر آوارها و مناطق درگیر بود و متأسفانه در جریان این مأموریت‌ها، دو قلاده از سگ‌های زنده‌یاب بر اثر حملات جان باختند.

وجود 110 سگ زنده‌یاب در کشور / مربی سگ‌ها، نجاتگران متخصص ما هستند

سیدرضا مومنی، که بیش از 18 سال است در جمعیت هلال‌احمر مشغول کار است و 5 سالی می‌شود که ریاست اداره مخصوص «سگ‌های زنده‌یاب» را بر عهده دارد؛ درباره این مرکز می‌گوید: «آنست» مخفف آموزش و نگهداری از سگ های تجسس است که از سال 82 این مرکز در هلال‌احمر تشکیل شد؛ زیرا در زلزله بم بسیاری از این سگ‌ها توانسته بودند مصدومان زیادی را از زیر آوارها پیدا کرده و نجات دهند به همین دلیل اهمیت وجود این سگ‌ها برای مسئولان بیشتر مشخص شد و این مرکز ابتدا در دو استان و سپس در سراسر کشور ایجاد شد.

وی درباره تعداد مراکز آنست ادامه می دهد: در حال حاضر 36 مرکز عملیاتی و 110 قلاده سگ داریم. متوسط در هر استان 2 تا 3 سگ با مربی وجود دارد؛ اما در استان تهران ما 5 مرکز فعال داریم که 15 سگ در آن مستقر هستند.

رئیس اداره عملیات و جست وجو و آنست سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر اظهار می‌کند: مربی‌های این سگ‌ها، از نجاتگران فعال سازمان امدادونجات هستند که علاقه‌مند فعالیت با سگ‌ها هستند. این افراد در ابتدا آزمون می دهند و پس از قبولی در این آزمون، حدود 2 سال آموزش تخصصی فشرده می‌بینند و بعد از گذراندن این دوره، به آنها سگ تحویل داده می‌شود و مجددا با سگ‌ها دوره آموزشی می‌گذرانند تا آنها را تربیت کنند که این دوره برای هر سگ حدود یک سال و نیم به طول می انجامد و سپس سگ وارد چرخه عملیات می‌شود.

مومنی گفت: ما در مراکز سگ‌ها، حدود پنج نژاد مختلف از سگ‌ها داریم اما اکثرا آنها از نژاد ژرمن شپرد و مالینویز هستند که توانایی انجام عملیات‌های جست وجو را دارند.