سه‌شنبه 6 آذر 1403

سیل 100 میلیارد ریال به آثار تاریخی ابرکوه خسارت وارد کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سیل 100 میلیارد ریال به آثار تاریخی ابرکوه خسارت وارد کرد

یزد - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ابرکوه با اشاره به بارندگی اوایل این هفته و جاری شدن سیلاب در شهرستان گفت: بر پایه برآوردهای اولیه کارشناسان 100 میلیارد ریال خسارت به برخی آثار و بناهای تاریخی منطقه وارد شد.

حمید مشتاقیان روز پنجشنبه در حاشیه بازدید معاون فنی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در گفت و گو با ایرنا با اشاره به خسارت وارده به آثار و مجموعه های تاریخی و فرهنگی ابرکوه، افزود: در جریان بارندگی اخیر به تعدادی از بناها و خانه های تاریخی خسارت وارد شد و با توجه به آبگرفتگی حریم بیشتر آثار تاریخی احتمال ادامه تخریب بناها تا 10 روز آینده نیز وجود دارد.

وی اظهار کرد: بیشترین خسارت وارده مربوط به مرمت استحفاظی یخچال هک، یخچال فتح آباد، حصار شمالی، مناره های نظامیه، ارگ شهرسب، مسجد جامع ابرکوه و بیش از 10 باب خانه تاریخی ابرکوه است.

رییس اداره میراث فرهنگی ابرکوه اضافه کرد: بر اساس بررسی های اولیه به قلعه مسکونی فیروزآباد و قلعه سردار مهردشت بیش از 70 درصدآسیب وارد شد و میزان آسیب در سایر بناها 10 تا 30 درصد است.

وی با بیان اینکه در قلعه فیروزآباد تمامی بناهای داخل قلعه 50 تا 100 درصد تخریب شد، افزود: اولویت این اداره آماده سازی قلعه برای بازگشت به زندگی 20 خانوار ساکن در آن است.

مشتاقیان خاطرنشان کرد: قلعه رباط که با هماهنگی شهرداری ابرکوه در مجاورت قلعه خاکریزها قرار داراد و نیز اصلاح شیب و ایجاد حوضچه های نفوذی در فاصله مناسبی از قلعه ایجاد شود و یکی از دیوارهای قلعه فروریخت، روزهای آتی تکمیل می شود.

وی اضافه کرد: در قلعه سردار شهر مهردشت میزان تخریب بناهای داخل آن کلی است، شناسایی عاملان انتقال آب جاری به داخل قلعه در دست پیگیری است، قطعا پیگیری حقوقی و قضایی لازم انجام و مرمت اضطراری در دستور کار است.

رییس میراث فرهنگی ابرکوه تصریح کرد: در راستای حمایت از مالکیت خانه های تاریخی مرمت بناها با مشارکت مالکان بناها در دستور کار است.

مشتاقیان با بیان اینکه در چند ماه اخیر بحث مرمت استحفاظی در دستور کار این اداره است، ادامه داد: بسیاری از بناها با بازدید و رفع نواقص و انجام پروژه مرمت استحفاظی انجام شده است.

به گفته مشتاقیان شناسایی عاملان رفع تخلف مراحل شکایت و پیگیری حقوقی و قضایی از سوی واحد حقوقی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد شروع شد و پیگیری جدی در این مورد صورت می گیرد.

معاون فنی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد نیز از آثار آسیب دیده و در معرض سیل از جمله قلعه فیروزآباد، قلعه رباط، حصار تاریخی، یخچال برزن و چند خانه تاریخی برای ارزیابی خسارت وارده بازدید کرد.

علی اصغر صمدیانی پس از بازدید در نشستی که با حضور فرماندار و معاون عمرانی فرمانداری ابرکوه برگزار شد، شرکت کرد و در مورد مرمت اضطراری و اختصاص اعتبار ویژه برای مرمت و ساماندهی آثار تاریخی، قنات و بافت های تاریخی و روستاهای شهرستان بحث و گفت و گو کرد.

همچنین محمدعلی طالبی استاندار یزد دیروز (چهارشنبه) در سفر یکروزه به ابرکوه از مناطق سیل‌زده این شهرستان بازدید کرد و در نشست ستاد بحران شهرستان، گفت: از مسوولان بخش‌های مختلف انتظار می‌رود مسایل و مشکلات آسیب‌دیدگان از سیلاب را به سرعت پیگیری کنند تا در چرخه دیوانسالاری اداری گرفتار نشود به همین منظور ارزیابی خدمات ارایه شده به مردم در یک ماه آینده به صورت حضوری مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی افزود: یکی از نکات تاسف بار این است مردم بیان می کنند که از وقوع سیلاب بی اطلاع بودند و هشداری در این زمینه به آنان داده نشد، که مدیریت بحران استان باید این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.

وی ادامه داد: برخی خاک‌ریزها و بندهای خاکی به صورت غیرکارشناسی و غیراصولی در روستاها و مزارع انجام شد و این موضوع مورد اعتراض شهروندان قرار دارد و بایستی اقداماتی صورت گیرد تا از وقوع سیل پیشگیری شود و آماده سازی مردم نیز با اعلام هشدارهای لازم صورت گیرد و از وقوع چنین اتفاق های ناگواری در آینده پیشگیری شود.

جاری شدن سیل در روز یکشنبه هفته جاری در سه دهه اخیر در ابرکوه بی سابقه بود و در کمتر از هشت ساعت 45 میلیمتر بارندگی در این شهرستان ثبت شد.

در پی بارندگی و جاری سیلاب در این شهرستان که 25سال با پدیده خشکسالی دست و پنچه نرم می کند، خسارت هایی هم به زیرساخت های حوزه کشاورزی، مسکن، راه ارتباطی روستایی و جاده بین مزارع، آثار تاریخی، آب، برق، قنات و تاسیسات شهری و روستایی وارد شد.

سیل اخیردر مجموع در برآورد اولیه بنا به اعلام کارشناسان فرمانداری ابرکوه بیش از 500 میلیارد ریال خسارت به این شهرستان وارد کرد و مرکز این شهرستان 55 هزار نفری در 140 کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.

در استان یزد به دلیل فقر پوشش گیاهی و وجود عرصه های بیابانی و برخی فعالیت های معدنی و دخالت انسان در طبیعت بر اثر بارندگی و جاری شدن سیلاب و روان آب ها خسارت هایی به تاسیسات زیربنایی وارد می‌شود.

در سال های اخیر با تمهیدات اتخاذ شده از سوی مدیریت بحران استانداری یزد و همکاری سازمان‌ها و نهادهای مرتبط در 10 شهرستان استان میزان خسارت ناشی از سیل در مقابسه با سال‌های گذشته به طرز چشمگیری کاهش یافته است و این اقدام در تقویت مهار سیلاب و منابع آب های زیرزمینی استان نقش موثری دارد.

میزان بارش سالانه در استان یزد 65 میلیمتر و میزان تبخیر آن حدود چهار هزار میلیمتر است.

*س_برچسب‌ها_س*