سه‌شنبه 3 مهر 1403

شاعری که تنها درباره عشق سروده است

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع

حسن یعقوبی در «مثنوی سبحه هزاردانه» از میرمنصور سمنانی، شاعری می‌گوید که تنها درباره عشق سروده و چندان هم شناخته‌شده نیست.

به گزارش ایسنا، حسن یعقوبی دکترای زبان و ادبیات فارسی دارد و مدرس دانشگاه سمنان است. از او تاکنون چند کتاب منتشر شده؛ دو مجموعه شعر به نام‌های «سپیده‌دم سکوت» و «به لهجه انگور» که دومی را نشر سوره مهر به چاپ رسانده است. همچنین «کلاغ سرماخورده» که مجموعه شعر کودک است از سوی این نشر به چاپ رسیده. از این شاعر آثار پژوهشی متعددی منتشر شده که تازه‌ترین آن «مثنوی سبحه هزاردانه» است که این اثر نیز از سوی سوره مهر روانه بازار کتاب شده است.

او در گفت‌وگویی درباره این کتاب و دلیل انتخابش از سوی او و دو همکارش به نام محمدجواد زینلی و شهلا محمودیان توضیحاتی ارائه کرده که متن این مصاحبه در ادامه می‌آید:

میرمنصور سمنانی شاعر نام‌آشنایی نیست... از پیشینه او بگویید.

این اثر شخصی به نام ر، ز و، ، از ان و ن ن زد و دوازد ی ا. او ا ن ده و در ان ز ده ا. رش و، از ان ر، و دان وف ده ا. او در ل 1145 ق از د ر. ر ده و روان ا، ا ی تکلف‌آ دارد. آر ر رت‌ا از: «درا ان ن» در ان، «ت، ن و زا دق ا»، «ی اردا» درره و ا ط آن و از آر ارزی ا ا در ز وده ه، «ووس» ای ا و در و غ و و ر در ر پل ا و ف زاه‌رود در ه س دوم در لی 1068 1078 ق .

مخاطب در «مثنوی سبحه هزاردانه» چه خواهد خواند؟

میرمنصور این اثر را در 1088 بیت سروده و موضوع و مضمون این مثنوی هم عشق و عوالم و احوال مربوط به آن است. تاثیر مثنوی معنوی مولانا و عطار هم بر این مثنوی کاملا به چشم می‌خورد. چون تا به حال تصحیح و چاپ نشده بود با دو تن از دوستان تصمیم به تصحیح گرفتیم و مقدمه‌ای بر آن نوشتم و شرح مختصری هم در پایان درباره آن ارائه شده است. برای تصحیح دو نسخه در دست داشتیم؛ یکی مربوط به کتابخانه مجلس شورای اسلامی که نسخه ناقصی بود و تعداد کمی از ابیات را داشت و دیگری نسخه کاملی که کتابخانه آستان قدس رضوی در اختیار ما گذاشت. اصل تصحیح از روی این نسخه انجام شد و از نسخه مجلس کمک گرفتیم. برخی مصرع و کلمه‌ها در اثر گذشت زمان یا آب‌خوردگی پاک شده و ناخوانا شده بود که با نقطه‌چین مشخص کردیم. این اثر تمام 1088 بیت را دارد.

چرا «سبحه هزاردانه» را انتخاب کردید؟

یکی از دلایل بومی بودن شاعر بود که کمتر هم به آن پرداخته شده است. در عین این‌که شعر ایشان به دلیل پرداخت اختصاصی به شعر ارزشمند است. علاوه بر مثنوی غزل‌های شیرینی هم دارد که در پایان تخلص عشق را آورده و به لطف این مثنوی افزوده است. نکته جالب این‌که گرچه او در عصری زندگی می‌کرده که سبک هندی رواج داشته اما شعر او خالی از تکلف و پیچیدگی و ساده و روان است و به سبک عراقی بیشتر و اشعار مولانا و عطار نزدیک است.

چطور با اشعار میرمنصور آشنا شدید؟

تحقیقی درباره شاعران معاصر سمنان انجام دادم که توسط حوزه هنری سمنان هم منتشر شد. در این تحقیق نیم‌نگاهی هم به شعر گذشته داشتم و آن‌جا با نام میرمنصور برخورد کردم و دیدم شاعر خوبی است و همان‌جا جرقه‌ای شد که اشعار او پی بگیرم.

انتهای پیام