یک‌شنبه 30 دی 1403

شفافیت مالی، مطالبه اصلی مردم از شورای شیشه‌ای قزوین

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
شفافیت مالی، مطالبه اصلی مردم از شورای شیشه‌ای قزوین

قزوین - ایرنا - رییس کمیسیون مالی و اقتصادی شورای شهر قزوین با بیان اینکه بیش از 80 درصد درآمد شهرداری‌ها از شهروندان تامین می‌شود، گفت: شفافیت مالی پروژه‌ها و بودجه شهرداری مطالبه جدی مردم از شورای شیشه‌ای است.

به گزارش ایرنا، امروزه چرخ محرک و قلب تپنده هر مجموعه، نهاد یا سازمانی منابع مالی و اقتصادی آن است و شفاف سازی در خصوص صورت‌های مالی درآمدی و هزینه‌ای آنها موجب افزایش رضایتمندی در میان شهروندان می‌شود. هر شهروندی، شهرداری را بیشتر از هر نهادی متعلق به خود لمس می‌کند که دلیل آن، پرداخت عوارض‌های روزمره زندگی به شهرداری است. شهرداری قزوین با جمعیت 440 هزار نفری 800 میلیارد تومان پیش بینی بودجه در سال 99 دارد و گستردگی شرح وظایف و امور محوله نقش برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی را برای منابع مالی و بودجه موجود بیش از پیش حائز اهمیت ساخته است. با توجه به این موضوع، کمیسیون مالی، اقتصادی و برنامه ریزی محوری‌ترین کمیسیون در شورای شهر به شمار می‌رود و تقریبا در تمامی شوراهای اسلامی شهرها تشکیل و پایه‌ریزی شده و به مسائل مالی و اقتصادی شهرداری می‌پردازد. این کمیسیون به عنوان کمیسیون تخصصی شورا باید برنامه‌ریزی در جهت جلب مشارکت افراد حقیقی و حقوقی در راستای تامین منابع درآمدی، تهیه طرح‌ها و پروژه‌های اقتصادی و درآمدزا با استفاده از نظر کارشناسان اقتصادی را در دستور کار داشته باشد. خبرنگار ایرنا به منظور آشنایی بیشتر با وظایف و کارکردهای این کمیسیون با فرج الله فصیحی رامندی عضو شورا و رییس کمیسیون مالی و اقتصادی شورای اسلامی شهر قزوین گفت و گویی ترتیب داده و از وی درباره مهمترین مسائل و چالش‌های مدیریت شهری قزوین پرسیده است.

ایرنا: مهمترین وظیفه کمیسیون مالی و اقتصادی شورای شهر چیست؟

این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی شورا موضوعات کلی از قبیل مسائل اقتصادی، مالی، برنامه ریزی، محاسبات و بودجه، تفریغ بودجه، امور درآمد، امور اداری و تشکیلاتی، حسابداری و حسابرسی و امور حقوقی را بررسی می‌کند. همچنین بررسی طرح‌ها و لوایح مربوط به بودجه شورای شهر و شهرداری، بررسی طرح‌ها و لوایح مربوط به اساسنامه سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته به شهرداری، بررسی و تصویب معاملاتی که به نام شهر و شهرداری انجام می‌شود برعهده این کمیسیون است. همچنین بررسی طرح‌ها و لوایح مربوط به عوارض شهری، بررسی قوانین و مقررات جاری به منظور اصلاح آن، بررسی طرح‌ها و لوایح مربوط به تشکیلات شهرداری، بررسی پیشنهاد تعیین نمایندگان شورای شهر در مجامع و سازمان‌های مرتبط با وظایف، دفاع از نظرات کمیسیون در جلسات شورای شهر، استفاده از نظرات کارشناسان گروه‌های تخصصی و نمایندگان شورای شهر و بررسی سایر طرح‌ها و لوایح ارجاع شده از سوی هیات رئیسه از جمله افدامات این کمیسیون است.

ایرنا: چند درصد از بودجه شهرداری به عمرانی و جاری اختصاص یافته است؟ بودجه شهرداری یک امر اجتماعی و مرتبط با زندگی همه شهروندان و بیانگر روابط میان فعالیت‌های مختلف شهرداری با تک تک شهروندان بوده و از این حیث بسیار حائز اهمیت است. منظور از بودجه جاری اعتباراتی است که در بودجه هر سال بابت تامین هزینه‌های جاری و همچنین حفظ و نگهداری سطح فعالیت‌های شهرداری در نظر گرفته می‌شود.

سال گذشته حدود 60 درصد از بودجه شهرداری به فعالیت‌های عمرانی اختصاص یافت که شامل فعالیت‌هایی است که در نهایت بر دارایی‌های شهر می‌افزاید یا دارایی‌های موجود را حفظ می‌کند. همچنین فعالیت‌های خدماتی مانند واگذاری خدمات شهری، لوازم مصرفی خدمات شهری، هزینه‌های مطالعات و تحقیقات، هزینه آموزش شهروندان، کمک به خسارت دیدگان حوادث غیر مترقبه، ساماندهی و کمک به اقشار آسیب پذیر و موضوعاتی از این دست نیز در این بخش تعریف شده است. شهروندان حق دارند بدانند که هرسال چگونه از منابع آنها به صورت مستقیم (عوارض) و غیرمستقیم (منابع و زمین‌های شهری) برداشت شده و در چه اموری هزینه می‌شود. از آنجایی که توجه به شفافیت‌های مالی جزو اولویت‌های این کمیسیون است به دور از شعار زدگی در این مهم تلاش می‌کنیم. بنابر قانون یکی از وظایف شورای شهر تایید صورت جامع درآمد و هزینه شهرداری است که سالانه توسط شهرداری تهیه شده و برای اطلاع عمومی شهروندان منتشر شود تا شهروندان به عنوان سهامداران اصلی شهر از میزان درآمد و هزینه عوارضی که در راستای ارائه خدمات مطلوب شهری به شهرداری پرداخت می‌کنند مطلع شوند.

ایرنا: بودجه شهرداری قزوین در سال 99 چقدر تعیین شده و چه میزان از این بودجه با توجه به شرایط پیش رو محقق می‌شود؟ بودجه شهرداری قزوین در سال جاری 800 میلیارد تومان پیش بینی شده است که از این میزان 60 درصد در بخش عمرانی و 40 درصد بودجه جاری خواهد بود. در قانون شهرداری‌ها مبنای درآمد و هزینه براساس 40 درصد امور عمرانی و 60 درصد امور جاری لحاظ می‌شود، اما در تدبیرهای به عمل آمده بزرگترین هزینه صرف امور خدمات شهری و عمرانی می‌شود. از سوی دیگر، درآمدهای شهری باید در ارائه خدمات عمومی، بهبود امور و محیط شهری و موضوعات اجتماعی هزینه شود و اقتصاد شهری مبتنی بر تقویت گردشگری به عنوان درآمد پایدار و ساخت ساز و عوارض قرار گیرد و شهروندان نیز باید هزینه زندگی را در شهر بپردازند. در خوشبینانه‌ترین حالت 70 درصد بودجه سالانه شهرداری محقق می‌شود ولی برخی از کدهای درآمدی تحقق پیدا نمی‌کند و به تبع آن پروژه‌های نیمه تمام مانند بادامستان، حکم آباد و الهیه و... با تاخیر انجام می‌شود و سال 98 نیز کمتر از 70 درصد بودجه شهرداری محقق شد.

ایرنا: منابع مالی ناپایدار چالش جدی شهرداری‌ها است، نظر شما در این خصوص چیست؟ یکی از چالش‌های اساسی حوزه مدیریت شهری، تامین منابع مالی و پولی و ناپایدار بودن بخشی از درآمدهای شهرداری است. درآمد پایدار یکی از موضوعات مهم توسعه پایدار شهری است که باعث می‌شود زیست پذیری و کیفیت زندگی شهری برای نسل فعلی و نسل‌های آینده به مخاطره نیفتد و حداقل مطلوب کیفیت و خدمات رسانی در شهر تامین شود.

از سوی دیگر افزایش درآمدهای ناپایدار شهری، قطعا موجب کاهش تاب آوری شهرها می‌شود و زمینه را برای ایجاد بحران‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در بلند مدت ایجاد می‌کند. درآمدهای پایدار در شهرداری‌ها به عنوان متولیان مدیریت شهری به درآمدهایی اطلاق می‌شود که از سه ویژگی مهم استمرار، پایداری و انعطاف پذیری برخوردار باشند و برای توسعه شهر مفید و موثر واقع گردند. یکی از عوامل تحقق نیافتن درآمد شهرداری‌ها نداشتن شناخت درست در تامین منابع درآمدی بوده که در چند سال اخیر به راحت‌ترین راه کسب درآمد یعنی فروش تراکم سوق یافته است. در شرایط کنونی که با مشکلات و مسائل اقتصادی فراوانی روبه‌رو هستیم گام برداشتن به سوی اقتصاد مقاومتی در حوزه شهری می‌تواند بستر مناسبی را برای ارتقای توان مالی و کاهش هزینه‌های شهری فراهم کند.

ایرنا: مهمترین چالش‌های مالی شهرداری قزوین را در سال جاری چه می‌دانید؟ بدهی شهرداری قزوین به بانک شهر یکی از مهمترین معضلات گریبان‌گیر شهرداری بوده که از سال 91 تاکنون باقی مانده است. ابتدای شورای پنجم بدهی شهرداری به بانک شهر حدود 240 میلیارد تومان بود که اکنون این بدهی به بیش از 400 میلیارد تومان رسیده است. با توجه به میزان بدهی‌های شهرداری نزد بانک شهر و تسویه نشدن به موقع آن، اکنون شاهد اعمال جرائم دیرکرد برای این بدهی‌ها از سوی بانک هستیم و ماهانه هفت میلیارد تومان دیرکرد باید به بانک شهر پرداخت شود. شورای شهر برای رفع این معضل، مجوز تهاتر و همچنین فروش سه برج نیمه کاره را صادر کرده و در حال حاضر مراحل قانونی اجرای این مجوز در جریان است. ماهیت بدهی شهرداری قزوین به بانک شهر به سه بخش تقسیم می‌شود که بخشی از آن به مطالبات پیمانکاران باز می‌گردد که شهرداری در گذشته از طریق وام از بانک شهر اخذ کرده بود. بخش دیگری از این بدهی نیز به اوراقی مربوط است که شهرداری قزوین در گذشته از بانک شهر گرفته و پرداخت نشدن به موقع سر رسید این اوراق موجب بار آمدن یک بدهی سنگین به بانک شهر شده است. همچنین بخش سوم این بدهی نیز به چند پروژه شاخص در شهرداری اختصاص دارد که شهرداری هزینه این پروژه‌ها را در قالب وام از بانک شهر گرفته و نتوانسته نسبت به تامین بدهی خود در موعد مقرر اقدام کند. در برخی موارد این بدهی ضریب یا سود مرکب خورده و نهایتا رقم سرسام‌آوری را بار آورده که باعث بدهکار شدن شهرداری قزوین به بانک شهر شده است.

ایرنا: آیا تکمیل پروژه‌های نیمه کاره در دستور کار شهرداری قرار دارد؟ اتمام پروژه‌های نیمه تمام از مسائل اصلی شهر است و تا پایان امسال پنج پروژه مهم در حوزه عمرانی در دست اجرا قرار دارد.

در حوزه‌های عمرانی می‌توان به پروژه کمربندی شرق اشاره کرد که نقش به سزایی در کاهش بار ترافیک خواهد داشت و به احتمال زیاد در سال جاری افتتاح خواهد شد. خانه تئاتر قزوین، یک مجموعه فاخری در استان خواهد بود که در حال ساخت است و برای جبران کمبود فضای سبز در قزوین نیز چندین بوستان در دست اجرا هستند. این طرح‌ها تا پایان سال به اتمام خواهد رسید و اصلاح جاده نسیم شمال نیز تا پایان شهریورماه به اتمام می‌رسد.

ایرنا: وضعیت حسابرسی شورا بر سازمان‌های مستقل شهرداری چگونه است؟  تا سال 97 سازمان‌های وابسته به شهرداری دارای حساب مستقل بودند و هر کدام از آنها براساس درآمد و هزینه ای که داشتند اداره می‌شدند و شورای شهر هم به صورت سالانه آنها را حسابرسی کرده و در نهایت با ارایه گزارش، اداره دارایی از آنها مالیات کسر می‌کرد. از سال 98 با تصمیم وزارت کشور دیگر سازمان‌ها مستقل نیستند و از نظر مالی تنخواه بگیر شهرداری ها هستند و اسناد آنها در مجموعه شهرداری مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به این موضوع، شورای شهر حساب‌های شهرداری را حسابررسی می‌کند و پرداخت‌هایی را که به سازمان‌ها دارند با ارائه فاکتور و هزینه‌ها ثبت می‌کند.

ایرنا: در خصوص طرح توسعه امامزاده حسین (ع) چه اقداماتی صورت گرفته است؟

طرح توسعه امامزاده حسین (ع) در سال 62 توسط اداره کل اوقاف ارایه شد و مدتی این پروژه مسکوت ماند و پیگیری مرحله دوم آن از سال 78 آغاز شد و در سال 80 به اتمام رسید و مجدد تا سال 85 پروژه متوقف شد. در نهایت این پروژه در سال 93 مجددا کلید خورد و دستگاه‌هایی به غیر از شهرداری در ساماندهی این مجموعه دخیل هستند ولی همراهی لازم را به عمل نمی‌آورند. بخشی از تملکات این طرح انجام شده و مابقی به علت فقدان جدیت و شتاب دستگاه‌های دیگر باقی مانده است و امیدواریم با همت و تاکید مسوولان شاهد همراهی متولیان امر باشیم. برخی از پروژه‌هایی که در شهر قزوین شروع شده، در حیطه وظایف اختصاصی شهرداری نیست و دستگاه‌های دیگر باید آنها را اجرا می‌کردند اما شهرداری بنا به ضرورت به آنها ورود پیدا کرده است. برخی از پروژه‌ها هم با همکاری بین دستگاهی است که از جمله آنها طرح توسعه امامزاده حسین (ع) بوده که با همکاری اداره کل راه و شهرسازی، اوقاف و امور خیریه، میراث فرهنگی و شهرداری در دستور کار قرار گرفت. متاسفانه به دلیل انجام نشدن تعهدات دستگاه‌ها مردم این منطقه در وضعیت بغرنجی قرار دارند و در حال حاضر قرار شده این طرح به صورت فاز بندی و مرحله به مرحله انجام شود.

همه ما در قبال امنیت و آسایش شهروندان و موکلان خود مسوولیم و در حال حاضر مناسب سازی محل برای ساکنانی که در آنجا باقی مانده اند، وظیفه شورا و مجموعه مدیریت شهری است و پیشنهاد می‌کنم نسبت به تملک تک پلاک‌ها اقدام لازم صورت گیرد.

ایرنا: شورای پنجم را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ شورا واسطه‌ای بین مردم و حاکمیت است و باید در راستای تمایلات و تحقق خواسته‌های مردم گام بردارد. معمولا شوراها با توجه به اینکه منتخب مردم هستند؛ در هر دوره ممکن است که با سلایق سیاسی جریان حاکم همراه یا مخالف آن باشند. متاسفانه ارزیابی من از شورای پنجم مثبت نیست، به دلیل اینکه بزرگترین وظیفه شورا انتخاب یک شهردار توانمند، مدبر، متعهد و متخصص است که در این وظیفه موفق عمل نکرد. شورای پنجم شهرداری را برای قزوین انتخاب کرد که شهردار یک شهر 20 هزار نفری بود، در حالی که برای یک شهر 500 هزار نفری نیازمند یک نیروی توانمند و متخصص بودیم. به هر حال این موضوع، دستوری بود که دیکته شد و فرجام خوبی هم نداشت و متاسفانه نیمی از سال 98 هم با سرپرستی در شهرداری قزوین سپری شد. درباره شعار شورای شیشه‌ای شورای پنجم نیز باید گفت علیرغم تلاش‌های صورت گرفته اما برخی موانع و مشکلات وجود دارد که به سلایق جناحی و فردی منجر می‌شود و این شعار خدشه دار می‌شود.

*س_برچسب‌ها_س*
شفافیت مالی، مطالبه اصلی مردم از شورای شیشه‌ای قزوین 2
شفافیت مالی، مطالبه اصلی مردم از شورای شیشه‌ای قزوین 3
شفافیت مالی، مطالبه اصلی مردم از شورای شیشه‌ای قزوین 4
شفافیت مالی، مطالبه اصلی مردم از شورای شیشه‌ای قزوین 5