دوشنبه 5 آذر 1403

شفافیت و ارتقای عملکرد شرکت‌های دولتی در نتیجه عبور از حسابرسی سنتی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
شفافیت و ارتقای عملکرد شرکت‌های دولتی در نتیجه عبور از حسابرسی سنتی

مدیرعامل سازمان حسابرسی با بیان اینکه این سازمان در سالهای اخیردر بهره گیری از فناوری‌های نوین در حسابرسی گام‌های مهمی برداشته است، نتیجه ملموس اقدامات انجام شده را ارتقاء حسابرسی، ایجاد شفافیت و در نهایت افزایش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی برشمرد.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم و به نقل از وزارت اقتصاد، قدرت‌اله اسماعیلی مدیرعامل سازمان حسابرسی با اشاره به اقدامات، رویکردها، اهداف و دستاوردهای این سازمان گفت: بر اساس قانون، وظیفه سازمان حسابرسی، تأمین نیازهای اساسی دولت در زمینه حسابرسی و ارائه خدمات مالی است. جذب نیروی انسانی یکی از چالش‌ها بوده، زیرا این سازمان سال‌هاست که نیرو جذب نکرده است، با این همه، نیروهای متخصص سازمان نیز بازنشسته شدند و با کمبود شدید نیروی متخصص در حرفه مواجه شده است.

این کمبود نیرو به همکاران ما فشار کاری زیادی وارد کرده است؛ بنابراین برای جذب 160 نفر نیرو اقدام کردیم که البته فرآیند اداری آن طولانی شده، اما خوشبختانه روند خوبی را میگذراند. این روند از سال 1399 شروع شده و تاکنون حدود 60 درصد از نیروهایی که تقاضا کردیم، جذب سازمان شده‌اند ولی هنوز خواسته ما به طور کامل محقق نشده است.

اسماعیلی گفت: کمبود نیرو برای سازمان حسابرسی که بازوی نظارتی قوه مجریه است، یک چالش اساسی است؛ زیرا ما باید همیشه برنامه‌ریزی منظمی برای جذب داشته باشیم، به این دلیل که به صورت مداوم کارکنان حرفه‌ای بازنشسته و یا مستعفی می‌شوند. از سوی دیگر، نیروهای جدید یک روند آموزشی پیش رو دارند که باید گذرانده شود که همین روند دو سال طول می‌کشد، تا نیروها بتوانند به صورت حرفه‌ای وارد حوزه حسابرسی مؤثر و کارآمد شوند.

زمان‌بر بودن جذب و آموزش نیرو در حرفه حسابرسی یک چالش است که ما را دچار مشکل کرده، از سوی دیگر نیازهای بخش دولتی (به ویژه شرکت‌های دولتی) در زمینه خدمات حسابرسی نسبت به گذشته بیشتر شده است. با توجه به اینکه سرمایه سازمان حسابرسی، نیروی انسانی است، بنابراین اگر نتوانیم به اندازه کافی نیروی انسانی کارآمد و کیفی داشته باشیم، بی شک در عملکرد و کیفیت حرفه حسابرسی اثر می‌گذارد.

مدیرعامل سازمان حسابرسی ادامه داد؛ نکته دیگر اینکه، بخش خصوصی حرفه حسابرسی به گونه ای رقیب ما است، زیرا بخش غیردولتی، در زمینه حقوق و مزایا خیلی راحت تر عمل میکند و با ایجاد جذابیت (رفاه، حقوق و مزایای کافی) نیروهای متخصص و کارآمد سازمان را جذب می‌کند، از سوی دیگر به دلیل محدودیت‌های ناشی از مقررات عمومی، سازمان حسابرسی در ایجاد این جذابیت (حقوق، مزایا و رفاه) در نگه‌داشت نیروها دست بسته است.

تلاش می‌کنیم نیروهای کیفی و نخبه در حرفه حسابرسی را جذب سازمان کنیم

وی گفت: اگر بتوانیم با برنامه‌ریزی و حمایت‌های مجمع عمومی سازمان، فرآیند جذب نیروهای کیفی و نخبه را تسهیل کنیم، به دستاورد مطلوبی خواهیم رسید؛ نکته دوم اینکه، کسانی در حرفه حسابرسی می توانند موفق شوند که به این حرفه علاقمند باشند، در محیط کار بیشترین تلاش را برای کسب دانش و تجربه به کار بگیرند.

موضوع سوم در خصوص جذب نیرو این است که باید در انتخاب نیرو اختیار لازم را داشته باشیم تا فرد را با توجه به اهداف سازمان، ارزیابی کنیم و ببینیم که این فرد اگر بخواهد در این نهاد نظارتی 30 سال کار کند، آیا او در این زمان طولانی می‌تواند کارآمد و مؤثر باشد یا خیر! اگر مؤثر نیست همین ابتدا از جذب او خودداری کنیم، گرچه امروزه مصاحبه در روند جذب مؤثر است، اما منظور ما برآورده نمیشود و متأسفانه این شیوه فرآیند جذب، برای حرفه حسابرسی مناسب نیست.

گرفتن مجوز استخدام منوط به بازنگری در ساختار سازمانی است و اکنون در مرحله بازنگری هستیم

خوشبختانه وزیر محترم اقتصاد حمایت‌های خیلی خوبی از این سازمان داشته و در بسیاری از جلسات تأکید کرده که درخواستهای ما در خصوص جذب نیروی انسانی پیگیری شود. ایشان سال جاری به بنده تکلیف کردند که این موضوع را دنبال کنم، در همین راستا مکاتبه‌هایی کرده‌ایم و راهکارهایی را برای اصلاح قوانین و مقررات ارائه داده ایم، و به ما تکلیف شد، که ساختار سازمانی مصوب شود؛ البته ساختار سازمانی ما از قبل مصوب بوده؛ ولی از آنجایی که بیش از پنج سال از مدت تصویب آن گذشته بود، باید در ساختار سازمانی بازنگری صورت بگیرد، اکنون در مرحله بازنگری هستیم و منتظریم که مراجع ذیربط این ساختار جدید ما را مصوب کنند تا بتوانیم مجوز استخدام را بگیریم.

وی با اشاره به اینکه، شایسته‌سالاری اساس ارتقاء در سازمان حسابرسی است، گفت: همکارانی که جذب سازمان می‌شوند طی سال ارزیابی میشوند و نیز در هر دوره سه ساله آزمون کتبی از آنها گرفته می‌شود و ارتقای آنان به رده بالاتر، منوط به موفقیت در این آزمون‌های تخصصی است.

در سازمان حسابرسی این موضوع خیلی مهم است که کسانی ارتقاء یابند که توانایی داشته باشند و کیفیت کارشان و علاقه‌شان به حسابرسی بالا باشد، اگر یک نیروی بی‌کیفیت بخواهد پست‌های بالا را اشغال کند، طبیعی است که به سازمان و اهداف آن آسیب می‌رساند و این رویه در سازمان جایی ندارد. زیرا همواره معیار ارتقاء در سازمان حسابرسی، شایسته‌سالاری است، در کمیته ترفیعات سازمان حسابرسی، نتایج ارزیابی کارکنان و موفقیت‌های‌شان رصد می‌شود؛ هر سه ماه یکبار نیروها را ارزیابی می‌کنیم، یعنی علاوه بر آزمونی که در پایان سال برگزار میکنیم، چهار بار کارکنان حرفه‌ای را ارزیابی می‌کنیم. فکر نمی‌کنم هیچ دستگاه دولتی هر سه ماه یکبار کارکنان خودش را ارزیابی کند، ولی ما این کار را انجام می‌دهیم و این موضوع بسیار مهمی است که از این منظر سازمان حسابرسی با سایر دستگاه‌ها متفاوت است.

در تعریفی که ما در سازمان داریم، حسابرسی شغل نیست، بلکه حرفه است یعنی این طور نیست که کارمند بیاید و پشت یک میز بنشیند و زمان را تلف کند، اگر کار نکند از بقیه عقب می‌ماند! بنابراین هر همکار فعال و با تجربه ای در سازمان حسابرسی می‌تواند از مافوق خودش هم پیشی بگیرد.

وی در پاسخ به این سوال که پس از گذشت 29 ماه از فعالیت دولت سیزدهم؛ سازمان حسابرسی چه دستاوردهایی داشته است، گفت: می‌توانم به جرأت بگویم که سازمان حسابرسی در این 29 ماه فعالیت دولت سیزدهم، پرچمدار انجام حسابرسی کامپیوتری و به‌کارگیری فناوری اطلاعات در حسابرسی کشور بوده است. از ابتدای دولت سیزدهم با حمایت‌ها و تأکیداتی که وزیر محترم اقتصاد داشته، شاهد تحول قابل ملاحظه‌ای در زمینه به‌کارگیری فناوری اطلاعات در حسابرسی بودیم.

رئیس سازمان حسابرسی گفت: کنترل‌های حسابرسی قبلاً به صورت دستی و سنتی انجام می‌شد، اما در این بازه زمانی در شرکت‌ها و واحدهای بزرگ مانند بانک‌ها و بیمه‌ها، که تراکنش‌های مالی بالایی دارند، آزمون‌ها و کنترل‌هایی را تعریف و از فناوریهای نوین در راستای افزایش سرعت و کیفیت حسابرسی استفاده کردیم و در این مدت موفق شدیم در 13 بانک که حسابرسی آنها بر عهده ما بوده، 83 کنترل حسابرسی را به صورت کامپیوتری انجام دهیم.

وی ادامه داد، همه این کنترل‌های حسابرسی قبلاً به صورت دستی با سرعت بسیار پایین و اطمینان کمتری انجام می‌شد؛ ولی از زمانی که از فناوری‌های نوین در انجام آزمون‌های حسابرسی و کنترلهای حسابرسی استفاده کردیم، این اقدام اطمینان بیشتری به ما داد؛ زیرا صد درصد داده‌ها مورد آزمون قرار گرفت. در مورد شرکت‌های بیمه نیز حدود 77 کنترل حسابرسی و نیز در 12 بانک؛ برای 65 سال مالی حق عضویت در صندوق ضمانت سپرده ها را حسابرسی کردیم، همه این موارد یاد شده را با به کارگیری روشهای کامپیوتری انجام دادیم که خود موفقیت بزرگی است.