دوشنبه 5 آذر 1403

«شهادت‌نامه حسین (ع) و شهیدان کربلا»؛ روایتی خواندنی از زندگی سالار شهیدان

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
«شهادت‌نامه حسین (ع) و شهیدان کربلا»؛ روایتی خواندنی از زندگی سالار شهیدان

کتاب «شهادت‌نامه حسین و شهیدان کربلا»، نوشته محمدهادی زاهدی، با استفاده از منابع کهن و زبانی داستانی، توانسته روایتی جذاب از زندگی سالار شهیدان ارائه کند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «شهادت‌نامه حسین و شهیدان کربلا»، کتابی مستند و تاریخی است که از متون اصیل و قدیمی استفاده کرده اما با یک تفاوت عمده و آن، قلم نرم نویسنده است که توانسته متن سخت و قدیمی منابع قرن سوم و چهارم هجری را ساده و با زبان داستانی روایت کند.

خواندن این کتاب برای آنان که در وادی معرفت‌اند لذت بخش است و هر چه ارتباط قلبی با اهل بیت (ع) بیشتر باشد لذت خواندن تک به تک کلمات و جملات هم بیشتر می‌شود. گویی کلمات و جملات با پوست و خون نویسنده عجین شده و مصداق سخنی است که از دل برآمده و لاجرم بر دل می‌نشیند. محمدهادی زاهدی، نویسنده این اثر، از همان مقدمه دست مخاطب خود را گرفته و قدم در راه کربلا می‌گذارد: «حسین (ع) یک فرد نیست، حسین (ع) یک فرهنگ است، مظهر عشق است، مظهر تجلی تمام خوبی‌های انسانی بر روی زمین است و...». زاهدی با مقدمه، نشان داده تمام وجودش را لابلای کلمات اثرش خرج کرده و برای آن وقت و انرژی فراوانی گذاشته است. کلمات، معنادار و جنسش عاشورایی است.

زاهدی در ادامه این کتاب، به سیر تاریخی قیام امام حسین (ع) از زمان ماجرای خلافت یزید و پافشاری معاویه برای بیعت گرفتن با پسرش پرداخته و تا شهادت و اتفاقات شام و خطبه حضرت زینب (س) و مرگ یزید ادامه می‌دهد. روند حوادث کتاب براساس روایت شیخ صدوق در «امالی» نگاشته شده و به برخی شبهات که فراوانی و تکرار دارند نیز پاسخ داده است.

استفاده از کهن‌ترین منابعی که به روایت کربلا پرداخته از دیگر ویژگی‌های کتاب «شهادت‌نامه حسین و شهیدان کربلا» است؛ منابعی که جزو آثار دست اول قرار می‌گیرند و قدمت آنها به قبل از قرن چهارم هجری می‌رسد که از این جمله می‌توان به 10 منبع اصلی که شامل «امالی» ابن بابویه، مقتل ابومخنف، «الامامه و السیاسه» این قتیبه دینوری، «اخبارالطوال» ابوحنیفه دینوری، «اخبار الدوله العباسیه» از نویسنده نامعلوم، «انساب الاشراف» بلاذری، «مقتل حسین بن علی بن ابیطالب» حافظ طبرانی، «الارشاد فی معرفه حجج الله علی العباد» شیخ مفید، «الفتوح» احمد کوفی و «مروج الذهب» از ابوالحسن علی بن حسین مسعودی می‌شود. نویسنده با دقت و دلسوزی، منابع یاد شده را سرلوحه کتابش قرار داده است و با تبدیل متون سخت به متنی ساده و روان، مخاطب نسل جدید را با منابع قدیمی پیوند می‌دهد.

نویسنده در مقدمه کتاب درباره نحوه استفاده‌اش از منابع، دلیل نگارش کتاب و نحوه چیدمان محتوا سخن گفته و تأکید کرده که تمامی روایت‌ها همراه با ذکر منبع است که حین خواندن کتاب، پانوشت‌های هر صفحه، بر صحبت نویسنده صحه می‌گذارد و در پانوشت‌ها علاوه بر ذکر منابع، گاهی توضیحاتی وجود دارد که تکمیل‌کننده تاریخ حیات افراد، زمان و مکان روایت‌هاست و به فهم ماجرا کمک می‌کند.

استفاده از همین منابع متقن کتاب «شهادت‌نامه حسین و شهیدان کربلا» را به منبعی برای روضه‌خوان‌ها و سخنران‌های جوان که گاه فرصت و حوصله خواندن متون کهن را ندارند، تبدیل کرده است؛ هرچند مانع این نمی‌شود که علاقه به مطالعه کتب قدیمی نیز کم شود.

کتاب «شهادت‌نامه حسین (ع) و شهیدان کربلا» برای نوجوانان علاقه‌مند به مطالعه درباره سیره امام (ع) و قیام کربلا مناسب است و خواندن آن به معلمان و اساتید تاریخ و علوم معارف نیز پیشنهاد می‌شود.

«شهادت نامه حسین (ع) و شهیدان کربلا» به قلم محمدهادی زاهدی، در 23 صفحه توسط به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) در سال 1400 به چاپ رسیده و از جمله کتاب‌های مطرح شده در پویش مطالعاتی «از حسین (علیه السلام) بخوانیم» به نشر است. علاقه‌مندان می‌توانند با عضویت در شبکه‌های اجتماعی به نشانی @behtarinhaye_nashr وکانال اطلاع‌رسانی به‌نشر در پیام‌رسان‌های بله و تلگرام به نشانی @behnashr از تخفیفات و اطلاعیه‌های مسابقات کتابخوانی و برنامه‌های ترویجی تبلیغی انتشارات به‌نشر مطلع شوند.

همچنین علاقه‌مندان می‌توانند کتاب «شهادت‌نامه حسین (ع) و شهیدان کربلا» و دیگر آثار به‌نشر را از سایت www.behnashr.com تهیه کنند.

عرضه ویژه کتاب «جاذبه حسینی» به مناسبت اربعین