شهیده منصوره عالیخانی انسانی جستوجو گر بود

مراسم یادبود هنرمند فقید شهیده منصوره عالیخانی باحضور معاونت امور هنری و هنرمندان برجسته حوزه تجسمی در حوزه هنری برگزار شد.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور - آیین یادبود هنرمند فقید شهیده منصوره عالیخانی امروز - سهشنبه 24 تیرماه - در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم آیاتی از کلام الله مجید قرائت و سپس سرود ملی کشورمان پخش شد.
کاظم چلیپا، هنرمند پیشکسوت نقاشی و استاد شهیده عالیخانی ضمن تسلیت به خانواده این شهیده و هنرمندان، بیان کرد: فکر نمیکردم یک روز اینجا در مورد منصوره عالیخانی و شهادت ایشان صحبت کنم. البته همه رفتنی هستند و ما اختیار هیچ چیزی را نداریم، جز یک چیز؛ اینکه وقت و زمانی که به ما داده شده است را چطور استفاده و برنامهریزی کنیم. یکی از موارد خیلی مهمی که وجود داشت، شخصیت سرکار خانم عالیخانی بود که ویژگیهای خیلی خاصی داشت از جمله اینکه ایشان زمان را به بطالت نگذراند.
وی ادامهداد: به عنوان استاد خانم عالیخانی تا جایی که از دستم بر میآمد ایشان را در رابطه با نقاشی، طراحی و آخرین اثر ایشان تابلو عاشورا راهنمایی میکردم. به هرحال یکی از نکات مهم این است که خانم عالیخانی به مسئله هنر عمیق نگاه میکرد.
استاد چلیپا با اشاره به نمایشگاهی که شهیده عالیخانی برگزار کرده بود، گفت: او در آن نمایشگاه کار تحلیلی، توصیفی و تعظیمی داشت. خانم عالیخانی انسان بسیار جستوجوگری بود که حیف شد. ایشان مدارک عالی را طی کرد، اما نکته بسیار مهمی که از شهیده عالیخانی وجود داشت علاقه وی به نقاشی بود و آثار به یاد ماندنی برجای گذاشت.
وی در ادامه درخواست کرد که کتابی درباره شهیده عالیخانی و آثار ایشان به چاپ برسد تا دیگران وی را بیشتر بشناسند.
سپس سید احمد جاوید، مشاور مدیر حوزه هنری ضمن خیر مقدم به میهمانان حاضر در این مراسم گفت: در این مراسم بنا است که هنرمند درباره هنرمند صحبت کند. ما تلاش کردیم اندازه بضاعت خود برنامهای برای ایشان برگزار کنیم.
در ادامه، سید علی میرفتاح، نقاش و نویسنده بیان کرد: این جنگ 12 روزه مانند تلنگری بود که خیلی چیزها را مجددا در ذهن ایجاد کرد. شهدا قدرتی دارند که میتوانیم آن را در عرصههای مختلف بفهمیم و تجربه کنیم، علیالخصوص در مواردی چون امنیت و رسانه. دهه شصت خیلی دهه مهمی است و ما قدر دهه شصت را نمیدانیم، این دهه وامدار ما است.
وی عنوان کرد: ما در حوزههای هنری پیشرفتهای بسیاری داشتیم اما آنچه که باید اتفاق نیوفتاده است. از خدا میخواهم به پاکی خون شهداء گشایشهایی در عرصه سیاسی، اجتماعی و دیگر موارد داشته باشیم. انشاءالله در عرصههای هنری هم گشایش حاصل شود و کشورهای دیگر از روی دست ما کارهای هنری را رقم بزنند و نهضت هنری رخ دهد.
در ادامه، نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت ارشاد ضمن عرض تسلیت به خانواده شهیده والا مقام منصوره عالیخانی، گفت: در جنگ 12 روزه، بیش از هزار جان ستانده شده است. چقدر باید در کشوری هزینه شود و سپس سرداران، دانشمندان هستهای، هنرمندان و جان بیش از 40 فعال حوزه هنر و رسانه، بیش از 150 زن، بیش از 40کودک و بیش از 150 سرباز وطن ستانده شود.
وی با اشاره به آخرین اثر شهیده منصوره عالیخانی که ناتمام ماند، بیان کرد: تابلو عصر عاشورا ناتمام ماند و به درستی اشاره شده بود که مهم ادامه مسیر است. در دهه شصت به شکلی روایت جنگ مهم بود و به سرعت کسانی با قلم و دوربینهایشان هشت سال دفاع مقدس را روایت کردند. امیدوارم صلح پایدار و توافق پایدار مانع جنگ باشد، هیچ جنگی مقدس نیست، اما دفاع، مقدس است. به گواه تاریخ ما شروع کننده هیچجنگی نبودهایم؛ اما در جاهایی که مورد تجاوز قرار گرفتهایم، ایستادیم.
وی تاکید کرد: دشمن میلیون دلاری برای جعل روایت هزینه میکند و از همه هنرمندان میخواهم با ابزارهایی که دارند برای خلق روایت و رساندن این صدا و مظلومیت در برابر دشمن استفاده کنند.
نادره رضایی تاکید کرد: هر جایی که نام ایران آمده و در هر مقطعی که پشت سر گذاشتیم، آنجایی که نیاز بود شما هنرمندان تمامقد برای ایرانی که صاحب آن هستید، آمدید. در جایگاهی نیستم اما خاضعانه میخواهم برای تقویت این همبستگی ملی که مهمترین ابزار بازدارنده ما در برابر دشمن است، شما یاریرسان باشید تا در زیست و زمانه خود مانند شهیده والا مقام منصوره عالیخانی بتوانیم یاریگر ایران باشیم.
وی خطاب به هنرمندان گفت: شما هنرمندان تواناترینها در این مسیر هستید. ضرورت این روزها چشم بستن بر تفاوتها و تلاش برای این همبستگی ملی است. از شما هنرمندان میخواهم از آنچه که توان دارید استفاده کنید تا این نخ تسبیح را نگه داریم و چه زبانی بهتر از هنر است. فراموش نکردن صبر عظیم چیزی است که شما میتوانید رقم بزنید.
در ادامه این مراسم صدیقه سلمان هنرمند نقاش درباره فعالیت هنری شهیده منصوره عالیخانی سخن گفت.
مینا صدری نگارگر و مجسمه ساز ضمن تشکر از برپایی محفلی برای بزرگداشت و آیین یاد بود شهیده منصوره عالیخانی بیان کرد: چه کسی تصور میکرد یک هنرمند خانم در شهر تهران و در میان هیاهوی روز مره انتخاب و شهید شود. هیچ کدام از ما چنین فرجام شیرینی را برای این شهیده بزرگوار تصور نمیکردیم؛ اما خداوند عاقبت کار را طوری برای این هنرمند عزیز رقم زدند که با دانشمندان و سرداران شهید رفتند. مرحومه شهیده خانم عالیخانی از عمر و جان خود برای اعتلای فرهنگهنر و ایران سرمایه گذاری کرد. این امر فصل مشترکی میان سرداران و دانشمندام بود، چراکه همه برای وطن تلاش کردند.
در پایان این مراسم مژگان عالیخانی خواهر شهیده ضمن تشکر از حضور حاضران جمع بیان کرد: در تمام بزنگاههای زندگی منصوره همراه و رفیق من بوده است. هر کسی از دوستان و نزدیکان در هر شاخهای از هنر استعدادی نشان میداد منصوره از آن استقباا میکرد. منصوره همیشه جملهای داشت که میگفت: هنر وقتی شروع میشود که خلاقیت شروع شده باشد، قبل از آن همه چیز مشق و تمرین است. منصوره تا آخرین لحظه زندگیش تلاش کرد با هنر دنیا را زیبا کند.
شایان ذکر است آخرین اثر شهیده منصوره عالیخانی با محوریت عصر عاشورا ناتمام ماند.



