سه‌شنبه 2 بهمن 1403

شهید بهشتی حق و عدالت را تبیین می‌کرد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
شهید بهشتی حق و عدالت را تبیین می‌کرد

حجت الاسلام والمسلمین مشیری خراسانی گفت: شهید بهشتی در معرفی اسلام و افشای ظلم رژیم پهلوی و تبیین حق و عدالت، نقش تاثیر گذاری داشت.

شهید سید محمد حسینی بهشتی (1360-1307 ش)، عالم مجاهد و فعال قبل و پس از انقلاب اسلامی و از شاگردان علامه طباطبائی بود، ریاست دیوان عالی کشور، دبیر کلی حزب جمهوری اسلامی و عضویت در مجلس خبرگان، از مسئولیت‌های شهید بهشتی بود. او در راه تعالی اسلام فعالیت‌ها و رشادت‌های فراوانی کرد و سرانجام همراه جمعی از یاران وفادارش، در دفتر مرکزی حزب جمهوری، توسط منافقین به شهادت رسید.

آیت الله بهشتی در عرصه قلم نیز برجستگی داشت و به رغم فعالیت‌های گسترده و مسئولیت‌های فراوانی که عهده‌دار بود، در زمینه نویسندگی نیز موفقیت خوبی داشته است، آثار ایشان از جهت اهمیت و ضرورت موضوع همچون کتاب نماز چیست؟ حائز اهمیت است.

آیت الله شهید بهشتی با توجه به ضرورت موضوع به تالیف کتابی اقدام می‌کردند، همچنین ایشان با توجه به شرایط زمان و مکان و بر اساس نیاز جامعه در زمینه معینی به تحقیق و تألیف پرداخته اند و هرگز به منظور تفنن چنین کاری انجام نداده است.

در خصوص شناخت ابعاد مختلف شخصیت دینی، علمی، سیاسی آیت الله شهید بهشتی باحجت الاسلام والمسلمین مشیری خراسانی استاد خارج فقه گفتگو کرده ایم.

در خصوص سوابق و شخصیت علمی ایشان بگویید.

وی از معدود روحانیان تحصیل‌کرده دانشگاهی و آشنا به زبان‌های انگلیسی و آلمانی بود، او از بنیان‌گذران و اساتید مدرسه علمیه حقانی است که دروس دینی را به روش‌های جدیدتر آموزش می‌داد و دبیرستان دین و دانش را نیز با هدف تقویت علمی جوانان مذهبی تاسیس کرد.

سوابق علمی و شخصیت علمی ایشان از نگاه حوزه و دانشگاه قابل تقدیر است، شهید بهشتی شاگرد ممتاز شخصیت‌هایی مثل علامه طباطبایی، امام خمینی (ره)، مرحوم آیت الله بروجردی بوده اند.

شهید بهشتی از مخالفان نظام سلطنتی پهلوی حاکم بر ایران بود و علیه آن مبارزه سیاسی می‌کرد به همین دلیل مدتی از ایران خارج شد و در این مدت در مرکز اسلامی هامبورگ در آلمان فعالیت می‌کرد که در سال 1349 به ایران بازگشت و بر فعالیت‌های فرهنگی از جمله تدوین کتب درسی دانش‌آموزان متمرکز شد.

بارزترین ویژگی علمی شهید بهشتی چه بوده است؟

آیت الله بهشتی مجتهدی متفکر، در جامعیت علمی کم نظیر و در اکثر علوم اسلامی و انسانی معاصر صاحب نظر بودند، علاوه بر این با سایر علوم روز هم آشنایی داشتند، ایشان مفسر قران، مسلط به فلسفه و کلام اسلامی، مسلط بر فقه و اصول و تاریخ اسلام و اهل بیت بودند.

این‌ها همه در کنار تدبیر، عقل و درایت ایشان موجب شده تا شهید بهشتی بتواند فهمی جامع از مسائل اسلام و مسلمین و آنچه در جهان اسلام جاری بود داشته باشد.

 سبک زندگی و دینی این دکتر بهشتی چگونه بود؟

فهم و معرفت شهید بهشتی نسبت به اسلام و مکتب اهل بیت موجب شده بود که زندگی ایشان بازتابی از دین اسلام باشد، همچنین تسلط بر احساسات، مدیریت بر خود و تفکرات خویش، خارج نشدن از مسیر اعتدال و حق، توجه به ضعیفان و مستضعفان جامعه، عدالت در کلام و رفتار ایشان از او شخصیتی منحصر به فرد ساخته است.

اخلاق و تقوی، نظم، التزام به امور خانواده و وفای به عهد، خودداری از برچسب زدن و نسبت دادن صفت‌های مذموم و ناروا حتی نسبت به مخالفین از دیگر ویژگی‌های رفتاری شهید بهشتی است.

درباره فعالیت‌های سیاسی دکتر بهشتی بگویید.

شهید بهشتی یکی از فعالان سیاسی است که نقشه راهش را مکتب تشیع مشخص می‌کرد، ایشان در سال 1342 به جرم فعالیت‌های انقلابی علیه رژیم شاه از اقامت در قم ممنوع و از آن شهر تبعید شد، آن شهید بزرگوار در اثر مبارزه و حرکت در مسیر اهداف نهضت الهی امام خمینی در فاصله سال‌های 49 تا 57 سه بار توسط ساواک دستگیر شد، او از عناصر فعال جامعه روحانیت بود که در سازماندهی و رهبری تظاهرات و راهپیمایی‌های میلیونی مردم مسلمان ایران نقشی بزرگ به عهده داشت.

آخرین باری که ساواک او را دستگیر کرد به او گفتند تو را دستگیر کرده ایم تا راهپیمایی‌های تاسوعا و عاشورا صورت نگیرد و شهید بهشتی در پاسخ گفت اشتباه شما در همین است چه مرا آزاد کنید و چه نکنید این راهپیمایی‌ها صورت خواهند گرفت، این کار‌ها قائم به شخص نیست.

شهید بهشتی انسانی تربیت یافته در محضر ایمان و قرآن

جت الاسلام و المسلمین علی ذوعلم عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: شهید بهشتی بستر تلاش‌های فردی و جمعی را تربیت تلقی میکرد، ایشان نگاه تربیت محور داشت و در تلاش سیاسی خود بستر تربیتی و رشد عالی انسان، تعمیق کنش گری، عقلانیت و خرد ورزی، آزادی افراد برایش بسیار برجسته بود.

به گفته ذو علم سبک آموزشی شهید بهشتی تربیتی بود، ایشان در دفتر شورای انقلاب با افرادی برخورد داشتند که اکثرا دانشجویان رشته‌های مختلف بودند، او کاملا تربیت محور مسائل را مطرح می‌کرد و در برخورد با افراد مختلف نگاه ایشان سازندگی، تکریم مخاطب، استقلال بخشی به رای او بوده است.

ذوعلم گفت: شهید بهشتی یک انسان تربیت یافته در محضر ایمان و قران بود، به هیچ وجه برای اندیشه‌های بشری، اصالتی در جهت تاثیر گذاری برای مسیر انسان قائل نبود، همچنین ایشان با نویسندگان غربی آشنایی داشتند، اما همیشه بیان می‌کردند که انسان والاتر و بزرگ‌تر از این است که بخواهد چنین اندیشه‌هایی را بپذیرد.

به گفته ذو علم شهید بهشتی را باید به عنوان یک دست پرورده‌ی مکتب اسلام دانست، او مجتهدی مسلم و حکیم، فعالی کنشگر خلاق و نو اندیش بود، ایشان از یاران نزدیک امام خمینی در بحث انقلاب بوده اند که ارادت خاص و ویژه‌ای نسبت به امام داشتند.

بر اساس گفته‌های ذوعلم بخش اعظم اسلام بیشتر با عمل پیش رفته و خود را گسترش داده تا صرفا صحبت کردن، به عنوان جمله‌ای طلایی از شهید بهشتی می‌تواند سرمشقی برای جوانان انقلابی و آینده‌ی انقلاب باشد، به این معنا که ایشان طرفدار پایبندی به عمل بوده اند تا فقط صحبت کردن.

به گفته ذو علم عمل کردن از نگاه شهید بهشتی صرفا عمل کردن اخلاقی و فردی نیست بلکه کنشگری خلاق و فعال، کنشگری اجتماعی، سیاست و فرهنگ ورزی همه‌ی این موارد در عمل کردن نمایان است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سایر حوزه ها