صادرات 14 میلیارد دلار محصول پتروشیمی تا پایان سال 1400
تهران - ایرنا - معاون وزیر نفت با اشاره به هدفگذاری رشد 100 درصدی ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم توسعه، گفت: بر اساس پیش بینی ها صادرات محصولات پتروشیمی معادل 14 میلیارد دلار تا پایان سال خواهد بود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «مرتضی شاهمیرزایی» امروز (سه شنبه) در نشستی خبری با اشاره به اینکه نمایشگاه ایران پلاست در تراز نمایشگاه های جهانی قرار دارد، افزود: این نمایشگاه جای افتخار دارد و پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست فرصتی است تا همه فعالان، سرمایه گذاران، نوآوران و غیرهدر آن با همه اصحاب پتروشیمی در این نمایشگاه دیدار داشته باشد و صنعت پتروشیمی ایران را ارتقا دهد.
مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی با بیان اینکه در سال 42 نخستین مجتمع پتروشیمی در مرودشت با تولید کود شیمیایی آغاز به کار کرد، گفت: در آن زمان کشورهای دیگر اجازه نمی دادند نیروهای ایرانی مداخله کنند و بهطور عمده صنعت پتروشیمی در آن روز توسط مستشاران خارجی اداره می شد.
وی تاکید کرد: تا انقلاب اسلامی در سال 57، محصولات با کیفیت پتروشیمی در کشور تولید نمیشد، تولید واقعی پتروشیمی تا پیش از انقلاب اسلامی 1.5 میلیون تن بود و ظرفیت نیز حدود 2.5 تا 3 میلیون تن برآورد می شود.
شاهمیرزایی ادامهداد: با پیروزی انقلاب، متخصصان کشور به فکر توسعه صنعت نفت و پتروشیمی افتادند و بعد از دوران جنگ بازسازی را آغاز کردند و به سرعت توسعه صنعت پتروشیمی آغاز شد.
مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی، تعداد مجتمع های پتروشیمی تا پیش از انقلاب را هفت مجتمع عنوان کرد و گفت: امروز 68 مجتمع پتروشیمی در کشور وجود دارد و یک خط طولانی اتیلن از عسلویه تا شمال غرب کشور به طول 2 هزار و 800 کیلومتر در هشت استان کشور ساخته شده که در دنیا بی نظیر است.
وی با اشاره به اینکه اختلافاتی در مورد مالکیت این خط مطرح بود، افزود: با روی کار آمدن دولت سیزدهم امروز این خط به بیت المال بازگشته است.
شاه میرزایی اضافهکرد: مجتمع های پتروشیمی در مسیر خط اتیلن غرب عمده نیازهای کشور را رفع خواهد کرد.
وی با تاکید بر شعار «ما می توانیم» و تکیه بر ظرفیت پژوهشی و دانشی داخل کشور، گفت: ظرفیت اسمی این مجتمع ها 90 میلیون تن در سال است اما تا پایان سال 1400 حدود 65 میلیون تن محصول را تولید خواهند کرد.
معاون وزیر نفت افزود: از این میزان 25 میلیون تن خوراک بین مجتمعی است. همچنین حدود 30 میلیون تن از این میزان صادر می شود و پیش بینی این است که 14 میلیارد دلار ارزش صادرات محصولات پتروشیمی تا پایان سال باشد که حدود 2 میلیارد دلار برای واردات محصولات صنایع تکمیلی هزینه خواهد شد.
وی پیشبینی کرد تا پایان سال 12.5 میلیارد دلار ارز به سامانه نیما عرضه شود که تاکنون 10 میلیارد دلار آن عرضه شده است.
شاه میرزایی، میزان مصرف داخلی را نیز 10 میلیون تن اعلام کرد و گفت: عمده این محصولات در بورس انرژی عرضه می شود.
وی با اشاره به تمدید یکساله برنامه ششم توسعه، ادامه داد: بر این اساس تا پایان سال 1401 ظرفیت اسمی ایران به سالیانه 105 میلیون تن ارتقا پیدا کند.
مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی تصریح کرد: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تا پایان برنامه هفتم ظرفیت پتروشیمی به 142 میلیون تن افزایش پیدا میکند و این ظرفیت تا پایان برنامه هشتم به 200 میلیون تن خواهد رسید.
وی به محدودیت ایجاد شده به دلیل سرمای هوا اشاره کرد و گفت: افزون بر 75 درصد از خوراک صنایع پتروشیمی ایران گاز است و با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی تامین خوراک مجتمع های پتروشیمی با محدودیت مواجه می شود.
شاه میرزایی افزود: با برنامه ریزی ها و سرمایه گذاری های هلدینگ های پتروشیمی در تامین خوراک پایدار، در سال های آینده این مشکل برطرف خواهد شد.
وی ادامه داد: روزانه 200 میلیون متر مکعب تقاضای گاز مجتمع های پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم خواهد بود.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: اگرچه قرار بود از ابتدای آذر محدودیت تامین خوراک پتروشیمی ها آغاز شود اما با همکاری بخش های مختلف وزارت نفت، این محدودیت از دی ماه آغاز شد.
وی به لزوم توجه به تکمیل زنجیره ارزش در واگذاری مجوزها و موافقت های اصولی اشاره کرد و گفت: تا پایان برنامه هشتم ظرفیت تولید متانول به 40 میلیون تن در سال می رسد و باید به فکر تکمیل زنجیره باشیم.
به گفته شاه میرزایی، در حال حاضر 140 نوع محصول پتروشیمی و 333 گرید توسط صنعتگران پتروشیمی تولید می شود.
وی به تکلیف وزیر نفت به صنعت پتروشیمی برای خودکفایی در تولید کاتالیست تا پایان دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: شرکت پژوهش و فناوری وارد عمل شده تا این برنامه پیش برود و در حوزه دانش های فنی نیاز بیشتری داریم.
معاون وزیر نفت ادامه داد: سازندگان داخلی افزون بر 80 درصد از نیازهای سخت افزاری کشور را تامین می کنند.
وی از سرمایه گذاران، متخصصان و پژوهشگران و فعالان این حوزه دعوت کرد تا ادامه توسعه صنعت پتروشیمی را انجام دهند.
شاه میرزایی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در بازدید سال 90 از عسلویه، گفت: ایشان در آن دیدار فرمودند «تلاش شما جهاد فی سبیل الله است.»
وی به موضوع قیمت خوراک پتروشیمی ها اشاره کرد و افزود: در حال حاضر چند پارامتر در قیمت گذاری نرخ خوراک مجتمع های پتروشیمی موثر است که بخشی هاب های اروپایی و امریکایی است که در حال بازنگری است و پیشنهاداتی ارائه شده اما تا تصمیم نهایی در این زمینه، دولت برای آسیب کمتر به مجتمع های پتروشیمی، سقف تعیین کرد. اگر قرار بود با قیمت هاب گازی جهان قیمت گذاری انجام شود قیمت هر متر مکعب خوراک پتروشیمی 8 هزار تومان می شد اما اکنون سقف قیمت 5 هزار تومان عنوان شده است.
شاه میرزایی، به دغدغه تامین خوراک گاز مجتمع های پتروشیمی نیز اشاره کرد و ادامه داد: رفاه شهروندان در اولویت است، بنابراین اگر احتمال کاهش فشار به وجود آید و روند گازرسانی مختل شود، محدودیت تامین گاز برای صنایع انجام می شود.
معاون وزیر نفت افزود: در چند میدان گازی، ان جی ال گازی و غیره سرمایه گذاری شده است. چند هفته قبل نیز جلسه ای با شرکت نفت و هلدینگ های پتروشیمی برگزار شد تا هلدینگ ها با سرمایه گذاری در جمع اوری گازهای همراه، این گازها را به سمت خوراک پتروشیمی ها هدایت کنند.
وی همچنین به حذف نام «نعمت زاده» از سالن اجتماعات شرکت ملی صنایع پتروشیمی اشاره کرد و گفت: این اقدام به پاسداشت نام شهدا از طرف شورای فرهنگی شرکت ملی پتروشیمی انجام شد و خود جناب نعمت زاده نیز از این کار استقبال کردند و این حذف نام ربطی به تخلفات دختر وی ندارد.