جمعه 9 آذر 1403

صف بازگشت سران کشور‌های عرب به سوریه بعد از 12 سال

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
صف بازگشت سران کشور‌های عرب به سوریه بعد از 12 سال

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، زلزله سوریه باعث ایجاد یک زلزله سیاسی در منطقه هم شد و اینکه بعد از این موضوع کشور‌های عربی دریافتند تنها راه روبه‌رو شدن با دولت و مردم سوریه تعامل با دولت بشار اسد است. سال 2012 بود که برخی کشور‌های عربی با سردمداری قطر، عربستان و امارات و همچنین مصر زمان محمد مرسی، سوریه را از اتحادیه عرب اخراج کردند. برخی کشور‌ها حتی پا را فراتر نهاده و مخالفان...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، زلزله سوریه باعث ایجاد یک زلزله سیاسی در منطقه هم شد و اینکه بعد از این موضوع کشور‌های عربی دریافتند تنها راه روبه‌رو شدن با دولت و مردم سوریه تعامل با دولت بشار اسد است. سال 2012 بود که برخی کشور‌های عربی با سردمداری قطر، عربستان و امارات و همچنین مصر زمان محمد مرسی، سوریه را از اتحادیه عرب اخراج کردند. برخی کشور‌ها حتی پا را فراتر نهاده و مخالفان دولت سوریه معروف به «جبهه ملی مخالفان دولت سوریه» را به عنوان نماینده مردم این کشور به رسمیت شناختند.

حال یک سالی است مباحثی درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب مطرح می‌شود. در همین رابطه سال گذشته هیاتی از سوی دولت مصر به ریاست رئیس دستگاه اطلاعاتی آن به سوریه رفت، اما برخی کشور‌های عرب مانند عربستان و قطر کماکان بر رویه قبلی خود مبنی بر حصر دولت سوریه ادامه می‌دهند. البته چندی پیش اخباری منتشر شد که محمد بن‌سلمان هم به یکی از مقامات امنیتی خود دستور داده روند عادی‌سازی امور با سوریه را جلو ببرد. در همین رابطه بشار اسد در چند ماه اخیر سفر‌های متعددی به خارج از دمشق داشته است. او به ایران، امارات و عمان سفر کرد و با مقامات ارشد این کشور‌ها دیدار و گفتگو داشت.

از سویی مقامات کشور‌های مصر، الجزایر، امارات و چند کشور دیگر عربی هم به سوریه سفر کردند. فرودگاه دمشق دیگر مانند گذشته سوت و کور نیست و رفت و آمد هواپیما‌های عربی و حتی اروپایی در این فرودگاه جریان دارد. خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کرد یک هواپیمای نروژی دیروز به عنوان نخستین هواپیمای اروپایی پس از 12 سال در فرودگاه دمشق به زمین نشست.

خبرنگار اسپوتنیک در دمشق نیز در این باره گفت: این هواپیمای نروژی نخستین هواپیمای اروپایی است که از زمان آغاز جنگ و تحریم سوریه توسط کشور‌های اروپایی در فرودگاه‌های سوریه فرود آمده است. بر پایه این گزارش، این هواپیما سومین بسته کمک‌های نروژ به زلزله‌زدگان سوری است و پیش از این نیز یک هواپیما با فرود در فرودگاه بیروت و یک کشتی، بخشی از کمک‌های این کشور را با کمک لبنان به سوریه منتقل کرده بودند. زلزله مرگبار واکنش‌های گسترده‌ای را به همراه داشته و رهبران کشور‌های مختلف با ملت‌های سوریه و ترکیه ابراز همدردی کرده‌اند و در این راستا کمک‌هایی نیز به 2 کشور شده است.

«دیوید هرست» نویسنده انگلیسی بتازگی در مقاله‌ای نوشت: زلزله ترکیه و سوریه چهره واقعی اروپا و به طور کلی غرب را آشکار و به جهانیان ثابت کرد غرب بیش از بازسازی، به تخریب و جنگ علاقه دارد.

وی، تاخیر اروپا در واکنش به فاجعه زلزله را اشتباهی بزرگ توصیف و اضافه کرد: در حالی که مردم انگلیس، فرانسه یا آلمان هنوز مبلغ قابل توجهی برای کمک به زلزله‌زدگان جمع‌آوری نکرده‌اند، مردم دیگر کشور‌ها تنها 4 روز پس از راه‌اندازی «کمپین کمک به زلزله‌زدگان» بیش از 51 میلیون دلار برای کمک به سوریه و ترکیه اهدا کرده‌اند، مبلغ این کمک مایه سرشکستگی انگلیس و غرب است.

از سویی روز گذشته تیمی از پارلمان‌های عربی به سوریه رفتند. منابع رسمی سوریه دیروز خبر دادند رؤسای پارلمان‌های چند کشور عربی وارد دمشق شده‌اند. بنا بر گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، تعدادی از رؤسای پارلمان‌های کشور‌های عربی که در اجلاس اتحادیه پارلمان عربی مشارکت کرده بودند، در راستای تاکید بر حمایت از سوریه و ایستادگی در کنار این کشور وارد فرودگاه بین‌المللی دمشق شدند. «حنفی جبالی» رئیس پارلمان مصر از جمله اعضای این هیات با تاکید بر حمایت پارلمان‌های عربی از سوریه و ایستادگی در کنار مردم این کشور اظهار داشت سوریه به جایگاه پیشین خود در اتحادیه عرب باز خواهد گشت و این سفر در راستای حمایت از ریاست‌جمهوری، دولت و مردم سوریه انجام شده است.

برخی منابع خبری اشاره کردند که رؤسای پارلمان‌های قطر، کویت و مغرب از سفر به دمشق در قالب این هیات خودداری کرده‌اند. این سفر در حالی انجام شده است که رئیس پارلمان عراق، روز گذشته از کشور‌های عربی خواست برای بازگشت سوریه به جمع کشور‌های عربی تصمیم نهایی خود را اتخاذ کنند.

حلبوسی در جریان سی‌وچهارمین اجلاس اتحادیه پارلمان‌های عربی گفت: «کشور‌های عرب در تمام سطوح پارلمانی و دولتی تصمیم نهایی بازگشت سوریه به جمع کشور‌های عربی را اتخاذ کنند و این کشور نقش خود را در میان کشور‌های عربی، منطقه و جهان به طور موثر ایفا کند و برای ثبات، بازسازی زیرساخت‌ها و بازگشت عزتمندانه و باکرامت برادران سوری که جنگ، آن‌ها را از سرزمین و کشورشان کوچانده، به طور جدی تلاش شود».

هیاتی از اتحادیه بین‌المجالس عرب شامل جمعی از رؤسای پارلمان‌های کشور‌های عربی به ریاست رئیس پارلمان عراق و رئیس فعلی اتحادیه بین‌المجالس عرب دیروز با اسد در کاخ الشعب دمشق دیدار کردند. بنا بر این گزارش، این دیدار با هدف حمایت از مردم سوریه و ایستادگی در کنار آنان در فاجعه زلزله اخیر است. هیات اتحادیه بین‌المجالس در این دیدار تاکید کرد از بازگشت سوریه به محیط عربی حمایت می‌کند. رئیس پارلمان مصر که به همراه جمعی از رؤسای پارلمان‌ها و هیات‌های شرکت‌کننده در کنفرانس اتحادیه بین‌المجالس عرب به فرودگاه دمشق رفته، برای نخستین‌بار از سال 2011 است که به این کشور می‌رود.

«حنفی جبالی» به محض ورود به فرودگاه دمشق گفت: ما برای حمایت و ابراز همدردی با سوریه در مقابله با رنج حاصل شده از زلزله اخیر، در این کشور عزیز و برادر هستیم. وی افزود: به مردم سوریه می‌گوییم ما با هم برادریم و در این شرایط سخت در کنار آنان هستیم. «حموده الصباغ» رئیس پارلمان سوریه نیز ضمن تشکر از هیات میهمان ابراز داشت این سفر تاکید بر این نکته است که سوریه قلب همکاری‌های عربی است. این نخستین سفر یک مقام مصری بلندپایه به سوریه از آغاز حوادث سوریه در سال 2011 است. این روند نشان می‌دهد صف بازگشت به سوریه بسیار طولانی شده است.

منبع: وطن امروز