پنج‌شنبه 8 آذر 1403

ضرورت بازشناخت الگوی زن مسلمان با الگوی زن شرقی و غربی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
ضرورت بازشناخت الگوی زن مسلمان با الگوی زن شرقی و غربی

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی گفت: انقلاب اسلامی در کنار زن شرقی و زن غربی، یک الگوی سوم را مطرح کرده است که بر اساس آن فطرت، غریزه، عاطفه مادری و زنانگی کنار گذاشته نمی‌شود.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نیره قوی استاد دانشگاه و عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در برنامه «الگوی سوم؛ پیامد زن تراز انقلاب اسلامی» گفت: به طور معمول بعد از تحول در جامعه، این کوشش شکل می‌گیرد که در ابعاد مختلف مسیر رشد و توسعه خود الگوسازی کنند. بعد از انقلاب اسلامی نیز نظام، ساختار و قانون تغییر پیدا کرد و یکی از تغییرات اساسی تغییر جایگاه زن در بعد حضور اجتماعی بود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در آن زمان دو الگوی زن شرقی و زن غربی به دنیا عرضه شده بود، گفت: الگوی زن شرقی، زنی بود که در خانه محصور بود و از تمام تعلقات و نقش آفرینی و کنشگری در جامعه در ابعاد مختلف بریده بود به طوری که حتی توانمندی‌های زنان ناکارآمد جلوه داده می‌شد.

او با اشاره به الگوی زن غربی تصریح کرد: در این الگو، به بهانه آزادی زن و احقاق حقوق او، بحث تساوی حقوق زن و مرد در همه ابعاد را مطرح می‌کردند، در حالی که این تساوی نه تنها موجب رشد و پیشرفت و تبیین جایگاه رفیع برای زن و احقاق حقوقش نمی‌شود بلکه بخشی از توانمندی‌ها را از او می‌گیرد.

قانون اساسی حامی احقاق حقوق زنان

قوی با اشاره به بنیان‌های اسلامی در نظام جمهوری اسلامی اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران بر مبنای دیدگاه اسلام نظام حکومتی خود را پایه‌ریزی کرد. همان طور که بر اساس اصل چهارم قانون اساسی، در ابعاد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی باید اسلام و احکام آن حاکم باشد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با اشاره به تساوی زنان و مردان در زمینه‌های گوناگون خاطرنشان کرد: بر اساس اصل 20 قانون اساسی بر تساوی زنان و مردان در بعد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و حقوق انسانی تأکید شده است. همچنین اصل 21 قانون اساسی نیز به زنان اختصاص دارد و دولت را موظف می‌کند حقوق زنان را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین کند.

آرمان انقلاب، آرمان جنسیتی و سهم‌خواهانه نیست

این کارشناس حوزه زنان همچنین به اصل دیگری در قانون اساسی در رابطه به حقوق زنان جامعه، گفت: بر اساس اصل 21 قانون اساسی دولت وظیفه دارد که حقوق زنان را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین کند، از جمله در جهت برنامه‌هایی اقدام کند، شامل ایجاد زمینه‌های مساعد برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او؛ اعطای قیمومت فرزندان به مادران شایسته در جهت غبطه آنها در صورت نبودن ولی شرعی؛ حمایت مادران، بالخصوص در دوران بارداری و حضانت فرزند و حمایت از کودکان بی‌سرپرست؛ ایجاد دادگاه صالح برای حفظ کیان و بقای خانواده؛ ایجاد بیمه خاص بیوگان و زنان سالخورده و بی‌سرپرست.

ضرورت بازشناخت الگوی زن مسلمان با الگوی زن شرقی و غربی

محقق حوزه زنان با اشاره به اختلاف‌هایی در الگوی زن مسلمان با الگوی زن شرقی و زن غربی گفت: تفاوت الگوی سوم که انقلاب اسلامی پایه گذاری کرد، در بعد فردی و انسان بودن است و جنسیت فرق نمی‌کند و نظام جمهوری اسلامی در بسیاری از مواقع، زن و مرد را مساوی می‌داند.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی تصریح کرد: دین مبین اسلام این ویژگی را دارد که در عین جامعیت و کامل بودن نقش‌ها را متفاوت ببیند. همان طور که در مواردی مشاهده می‌کنیم که اسلام نقش زن و مرد را در شرایطی که رشد انسانی، تحصیل، مشاغل و غیره وجود دارد مساوی می‌داند اما این الگو برای زن در جایی حق تحفظ می‌گذارد.

او با اشاره به الگوی سوم زن خاطرنشان کرد: بر اساس الگوی سوم زن، فطرت و غریزه و عاطفه مادری و زنانگی کنار گذاشته نمی‌شود و بنابراین باید در قوانین 90 درصد تساوی وجود داشته باشد. درباره ویژگی‌های الگوی سوم و زنان انقلاب اسلامی هم باید گفت که هر الگویی یک ویژگی‌هایی دارد و یکی از ویژگی‌های الگو این است که بدانیم بر چه مبنایی ترسیم می‌شود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اسلام الگوی متفاوتی دارد که تعادل در این الگو حفظ می‌شود، یادآوری کرد: طراحی یک الگو برای یک زن باید با مبانی نظام کلان اسلام همخوانی داشته باشد. به این دلیل که مبنای انقلاب ما اسلام بود و هدف بلندمدت آن هم پیاده‌سازی قوانین اسلام با یک نگاه تمدنی است.

قوی با اعتقاد به اینکه در مدل الگوی زنانه، باید حرکت فردی، خانوادگی و اجتماعی نوع تربیت خود و فرزندان یک زن تراز انقلاب اسلامی با مبانی اسلام در تعارض نباشد، اظهار داشت: در عین حال باید علاوه بر حق و مبانی دین اسلام دنبال مسئولیت باشد. در نتیجه تلازم حق و تکلیف در این الگو وجود دارد و منبع ما حضرت فاطمه زهرا سلا‌م‌الله علیها در صدر اسلام است و مدل تربیت فرزند، خانوادگی و اجتماعی ایشان الگو برای زنان ما است.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی درباره شیوه ادبیات و بیان در تبیین الگوی سوم زن گفت: نحوه بازنمایی و ادبیات و مفاهیمی که می‌توان به عنوان ابزار استفاده کرد تا نسل جدید ارزش‌ها را حفظ کنند و انتقال‌دهنده باشند این است که یک جایگاه ویژه داشته باشیم و فرزند زمان خود باشیم.

او ادامه داد: همچنین باید به عنوان یک ایرانی افتخار کنیم در کشوری زندگی می‌کنیم که انقلاب اسلامی در این کشور رخ داده و فرهنگ قوی ایرانی داریم که جز تمدن‌های کهن دنیا است.