ضرورت تسهیلگری در صادرات فناوریهای نوین ایران به افغانستان / کشت فراسرزمینی زعفران مطرح نیست
امیرفخریان گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی در زمینه کشاورزی، ساختمان و دام و طیور افزایش خواهد داشت لذا تسهیلگری در راستای صادرات صنایع هایتک و شرکتهای دانش بنیان ایران به افغانستان ظرفیتهای تجاری بالقوهای را شکوفا میکند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمدعلی امیرفخریان، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی در گفتوگو با صبح توس، پیرامون برنامه سازمان صمت برای گسترش همکاریها با افغانستان اظهار کرد: هدفگذاری انجام شده برای سال جاری یک میلیارد و 565 میلیون دلار صادرات از خراسان رضوی به کشورهای مختلف است که از این مقدار یک میلیارد و 257 میلیون دلار مربوط به صادرات 15 کشور همسایه ایران از جمله افغانستان است.
وی با اعلام اینکه صادرات به کشورهای هند و چین و سایر نقاط نیز حدود 370 میلیون دلار نیز برای آنها پیشبینی شده است افزود: برای افغانستان نیز حدود 900 میلیون دلار پیشبینی صادرات انجام شده است ولی در این کشور باید به حجم تجارت در زمینه صادرات و واردات بین دو کشور بیشتر توجه شود و حجم تجارت را با افغانستان افزایش دهیم.
امیرفخریان با بیان اینکه پیشبینی انجام شده برای افغانستان نسبت به سال گذشته افزایش خواهد داشت گفت: حدود 17 درصد افزایش صادرات نسبت به سال گذشته محقق خواهد شد.
وی افزود: تجارت ایران و افغانستان به دلیل نزدیکی فرهنگی، زبانی و جغرافیایی دارای درهم تنیدگی خاصی بین دو منطقه هرات و خراسان رضوی است که ولایت هرات به عنوان یکی از استانهای غربی افغانستان، قطب صنعتی این کشور شناخته میشود که به دلیل حضور فعالان اقتصادی دو کشور است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی ادامه داد: در آینده یک سری تولیدات نهایی را در افغانستان از جمله آبمیوه و بیسکویت و دیگر مواد غذایی اینچنینی شاهدیم که این کشور در حال تولید است و صادرکنندگان نیز برای حفظ بازار و تولید نهایی کالا در آنجا حضور خواهند یافت و مواد اولیه این کارخانجات نیز از جمله روغن و قوامدهندهها برای تولید و بسته بندی صادر خواهد شد تا صنایع مورد اشاره به تولید منجر شود.
وی با اشاره به فعالتر شدن کارخانجات تولیدی در افغانستان افزود: با تفاهم صورت گرفته بین طالبان و دولت مرکزی افغانستان و در پی آن ثبات نسبی در این کشور قاعدتا این مورد تحقق خواهد داشت.
امیرفخریان ضمن اعلام افزایش بحث صادرات خدمات فنی و مهندسی به افغانستان تصریح کرد: صادرات خدمات فنی و مهندسی در زمینه کشاورزی، ساختمان و دام و طیور افزایش خواهد داشت و از نظر صنایع هایتک و شرکتهای دانش بنیان نیز ایران به این سمت محصولات را جهتدهی خواهد داشت.
وی با تأکید بر اینکه باید بتوانیم واردات از افغانستان را برای تأمین اقلام مورد نیاز کشور رقم بزنیم افزود: کشت فراسرزمینی را در دستور کار داریم که این نوع کشت یعنی تولید محصولات کشاورزی در افغانستان و انتقال آن به ایران از سوی جهاد کشاورزی و کمیتههای مربوطه پیگیری میشود.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی خاطرنشان کرد: تولید برخی اقلام در ایران و افغانستان یکسان است لذا به دلیل بحث کمک به تولید داخلی نمیتوانیم در این زمینهها ورود داشته باشیم ولی برخی محصولات تولیدی افغانستان میتواند در منطقه ویژه اقتصادی دوغارون تبدیل به محصول نهایی، بستهبندی و به کشورهای ثالث صادر شود.
وی با تأکید بر فعالیت بخشهای خصوصی دو کشور برای اجرای طرحهای تجاری افزود: برای زعفران موضوع کشت فراسرزمینی مطرح نیست چراکه ایران قطب تولید زعفران است و بیش از مازاد نیاز در حال تولید است و دارای سهم زیادی از بازارهای جهانی هستیم.
امیرفخریان گفت: کشت فراسرزمینی در مقوله اقلام اساسی مطرح است که ایران در حال واردات از خارج از کشور میباشد و نیاز کشور است؛ برای محصولاتی مانند چغندرقند برای تأمین خوراک کارخانجات قند استان، جو، ذرت و نهادههای دامی بحث کشت فراسرزمینی مطرح است.
وی افزود: برند زعفران مربوط به ایران است و 90 درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود و محصولی است که در بازارهای مختلف آن مدعی هستیم و البته افغانستان مقداری برای جایگزینی خشخاش کشت زعفران را تبلیغ کردند که مقوله جدا و مربوط به موضوعات داخلی افغانستان است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی با بیان اینکه جهاد کشاورزی در زمینه کشت فراسرزمینی سنجش ظرفیت و آزمایشات لازم در مورد کشت آن نقطه و مواد ریزمغذی برای رسیدن به محصول بهتر، تأمین بذر و قرنطینه اقداماتی خواهد داشت اظهار کرد: ظرفیتهای صادراتی بالفعل ایران مشخص است و امروز بخش زیادی از بازار افغانستان توسط ایران در حال تأمین است لذا افغانستان در پی آن است که نسبت به تولید اقلام در کشور خودش اقدام کند و این باعث خواهد شد سبد صادراتی ایران به افغانستان دچار تغییر شود که باید در این زمینه برنامهریزی شود و دنبال ظرفیتهای بالقوه باشیم.
وی با اشاره به این مطلب که در مورد ظرفیتهای بالقوه میتوان به رفع نیازهای کشور افغانستان از سوی کشورهای دیگر منطقه توجه کرد تا محصولات در ایران با مشارکت افغانستان تولید و صادر شود افزود: بهرهمندی از انرژی ارزان، دسترسی به آب های آزاد و ثبات و امنیت کشور ایران میتواند زمینه ایجاد سرمایهگذاری مشترک با هدف تأمین و تولید برای کشور افغانستان باشد.
امیرفخریان بیان کرد: در زمینه خدمات فنی و مهندسی نیر ظرفیتهای بالقوهای وجود دارد که باید استفاده شود هر چند مشکلاتی پیش روی صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی نیز است که امیدواریم با کمک اتحادیههای مربوطه گسترش صادرات به این کشور محقق شود.
وی با اعلام اینکه از بزرگترین معضلات تجارت ایران و افغانستان نبود زیرساختهای کافی مرزی بین دو کشور است که باعث ازدحام کامیون ها در مرز و اتلاف زمان و هزینه و افزایش قیمت نهایی کالا میشود افزود: از دیگر معضلات عمده نبود منطقه ویژه اقتصادی مشترک با افغانستان است که با وجود این منطقه اقتصادی یا تولیدی میتواند برای دو کشور سبب خیر باشد تا رابطه بلندمدت و برد و بردی را ایجاد کند.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی مراودات مالی و تحریم و ارتباطات بانکی را نیز از دیگر مشکلات تجارت دانست و تصریح کرد: بحث تعرفههای ترجیحی را حتما باید با افغانستان به سرانجام برسانیم و تعرفههای ترجیحی بین دو دولت داشته باشیم هرچند به صورت یک طرفه این تعرفه را به برخی اقلام صادراتی مانند کنجد و محصولات کشاورزی دادیم ولی این کافی نیست و باید نسبت به رقبا گستردهتر در این زمینه عمل شود که البته در دستور کار سازمان توسعه و تجارت است؛ این تصممیات باید کارشناسی شود و به طرف مقابل پیشنهاد شود لذا مستلزم زمان است و امیدواریم در سال جاری این مورد محقق شود.
وی افزود: خط ریلی خواف - هرات شاید به دلیل اینکه هنوز تا 40 کیلومتری هرات امتداد یافته و کاملا به هرات متصل نشده هنوز جای رشد و افزایش حجم مراودات را دارد اما باید بازنگری در هزینههای حمل و نقل ریلی توسط راه آهن ایران بشود تا صادرکنندگان بتوانند با رغبت بیشتری کالای خود را به مرز رسانده و از این طریق استفاده کنند.
امیرفخریان با اشاره به اینکه راه آهن ایران به بنادر جنوبی و شمالی متصل است میتواند مسیر خوبی برای ترانزیت کالا به افغانستان و صادرات باشد خاطرنشان کرد: راه آهن مربوطه فعال شده است و هر کاری به تدریج رشد پیدا خواهد کرد اما باید مشکلات بررسی شود و راه آهن ایران نیز باید تصمیمات خود تجار را به استفاده از حمل و نقل ریلی ترغیب کنند تا از بار ترافیکی دوغارون کاسته شود و سرمایهگذاری که در این زمینه انجام شده تقویت شود.
وی با بیان این مطلب که دورنمای این پروژه این است که از طریق افغانستان به آسیای میانه و کشورهای ازبکستان و تاجیکستان متصل شود می تواند منافع بلند مدتی را برای کشور به همراه داشته باشد افزود: دولت افغانستان رغبتی به افزایش گذرگاههای مرزی با ایران ندارد البته هر چه این گذرگاهها افزایش یابد کارایی خواهد داشت و بار از روی سایر گذرگاهها کاسته خواهد شد اما تا قبل از توافق کامل دولت با طالبان تحقق آن بعید است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی در زمینه معرفی محصولات و ظرفیتهای سرمایهگذاری گفت: اگر قرار است تجارت ایران قوی تر و اصولیتر باشد روال این است که بخش خصوصی قوی باید وارد شود و از بخش دولتی مطالبهگری کند، اگر به این ترتیب پیش برویم میتوانیم منتظر روزهای بهتر برای تجارت باشیم؛ در کشورهای پیشرفته بخش خصوصی ظرفیتها را شناسایی می کند، طرح میدهد و با برنامهریزی و تعرفه های تشویقی به دولت اعلام میکند که می تواند صادرات را به کشورهای مختلف افزایش دهد.
وی با اعلام این خبر که سازمان صمت در حال حاضر از طریق سازمان توسعه و تجارت نسبت به ارائه اطلاعات به بازرگانان در حال اقدام است افزود: شرکت های مدیریت صادرات با مجوز سازمان توسعه و تجارت در کشورهای هدف صادراتی فعال هستند و نسبت به معرفی اقلام و کالا به کشورهای هدف در حال اقدام هستند و تحقیقات بازار و معرفی و تسهیلگری صادرات را برای تاجران پیگیری میکنند.
امیرفخریان با بیان اینکه در حاضر 7 شرکت فعال مدیریت صادرات در استان خراسان رضوی وجود دارد و بنا بر افزایش این شرکت ها به 10 مورد است اظهار کرد: برای برندسازی و ثبت برند توسط بازرگانان در کشورهای هدف به منظور حمایت از صادرات، تسهیلاتی پیشبینی شده و بخشی از هزینههای ثبت برند داده میشود و در مورد هزینههای انبارداری و دفتر نمایندگی از طرف بستههای حمایت از صادرات مواردی پیشبینی شده است.
وی با اشاره به اینکه اعزام و پذیرش هیئتهای بازرگانی و برگزاری نمایشگاهها نیز برای معرفی بازارها و تاجران است که میتوانند از مشوقهای آن که بخشی به صورت یارانه پرداخت می شود استفاده کنند تا برای صادرات و معرفی کالا به این کشورها اقدام کنند افزود: همه ساله تعدادی نمایشگاه با محوریت خراسان رضوی در افغانستان برگزار میکنیم و اعلام پذیرش هیئت بازرگانی نیز به صورت دائم فعال است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی با اعلام این مطلب که پذیرش هیئت و تاجران افغانستانی و برگزاری نمایشگاه به صورت متقابل در نمایشگاه بینالمللی برگزار میشود ادامه داد: در شرایط کرونایی به صورت وبینار برای معرفی محصولات ایرانی و تولیدکنندگان اقداماتی انجام شده است.
وی افزود: هر دو دولت باید کارهای مشترک بزرگی را در راستای روابط بلند مدت و برد برد ایجاد کنند که از مهمترین آنها میتوان به ایجاد منطقه مشترک تولیدی و اقتصادی بین دو کشور اشاره کرد که افغانستان را میتواند به آبهای آزاد جنوب متصل کند و دسترسی راحتتری را برای ایران در نقطه باثبات با زیرساختهای ایران به بازارهای افغانستان ایجاد کند.
امیرفخریان تصریح کرد: با وجود منطقه آزاد قشم، کیش، چابهار در کشور اما در شرق کشور منطقه آزاد وجود ندارد و منطقه ویژه اقتصادی نیز محدود است که با وجود ظرفیتهایی برای پیشبرد بازرگانی و تجارت هر دو کشور ضرورت آن احساس میشود.
انتهای پیام /