دوشنبه 6 مرداد 1404

ضعف در «روایت اول» و عملیات روانی دشمن با استفاده از این خلأ رسانه‌ای

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ضعف در «روایت اول» و عملیات روانی دشمن با استفاده از این خلأ رسانه‌ای

معمولاً مردم اولین خبری که در رابطه با یک واقعه ببینند و به نظرشان مهم باشد را بازنشر می‌دهند و بعدها اگر روایت دیگری را از این واقعه ببینند یا باور نمی‌کنند و یا دیگر آن را بازنشر نخواهند داد این یک اصل در ارتباط بین جامعه و رسانه است. توجه به این مسأله توسط ما می‌تواند عرصه تاخت و تاز و موج سواری بر امنیت روانی مردم را از دشمن سلب کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ همواره در امر خبرنگاری و خبرنویسی مسأله سرعت در انتشار اخبار یک اصل مهم بوده است و آن پایگاه خبری و خبرگزاری هم از دید مردم و هم از دید تخصصی اهالی رسانه برتر شناخته می‌شده است که در سریعترین زمان ممکن اخبار و اطلاعات یک واقعه را منتشر کند.

اهمیت این موضوع زمانی بیشتر مشخص می‌شود که نگاهی به تحرکات دشمنان به ویژه در سال‌های گذشته در حوزه عملیات روانی داشته باشیم و به قسمی از جنگ شناختی توجه کنیم که جنگ روایت‌ها نامیده می‌شود.

در جنگ هیبریدی یا همان جنگ ترکیبی که اخیراً بارها توسط مسئولان کشور و از جمله رهبر انقلاب از آن صحبت به میان آمده است، یکی از عرصه‌های مبارزه، جنگ شناختی و یا همان جنگ ادراکی است که به معنی القای آن درک مورد نظر دشمن از یک واقعه بدون توجه به حقیقت ماجرا است.

این مسأله چگونه اتفاق می‌افتد؟ یکی از مهمترین عوامل برتری دشمن در این حوزه، روایتی است که اولین بار از یک واقعه در کشور ما بیان می‌کند. از بیان نحوه مرگ مهسا امینی تا گزارش اغتشاشات خیابانی و جمعیت اغتشاشگران و غیره، در همه این موارد این دشمن پلید است که اولین روایت‌ها را با چاشنی‌های دیگر عملیات روانی خود همچون دروغ، شایعه سازی، ایجاد رعب و وحشت، بزرگنمایی و غیره ارائه می‌دهد.

معمولاً مردم اولین خبری که در رابطه با یک واقعه را ببینند و به نظرشان مهم باشد بازنشر می‌دهند و بعدها اگر روایت دیگری از این واقعه را ببینند یا باور نمی‌کنند و یا دیگر آن را بازنشر نخواهند داد این یک اصل در ارتباطی است که بین جامعه و رسانه برقرار است.

لذا اهمیت روایت اول از وقایع و اخبار این جا است و همان طور که رهبر انقلاب فرمودند زمانی که ما روایت اول را از وقایع و اخبار اعم از خبرهایی که اکنون به وقوع می‌پیوندند و یا اخباری که در گذشته رخ داده‌اند حتی در صدر انقلاب و در چند دهه قبل، نداشته باشیم، دشمن روایت مدنظر خود را از این وقایع به جامعه ارائه خواهد داد و بدین وسیله جامعه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

در یک جمع بندی از موضوع روایت اول به این نتیجه رسیدیم چه بر اساس قوانین تخصصی و فن رسانه و خبرنگاری، چه بر اساس آن چه تجربه کرده و دیده‌ایم از سوءاستفاده دشمن از کندی ما در بیان اخبار و روایات، چه بر اساس قوانین جنگ شناختی و عملیات روانی و چه بر اساس توصیه رهبر حکیم و فرزانه انقلاب، اهمیت ارائه روایت اول از وقایع و اخبار مشخص می‌شود.

اما با این وجود شاهد آن هستیم که این مسأله در مقام اجرا نه توسط رسانه‌ها و نه توسط سازمان‌ها و ارگان‌ها و حتی نه توسط نهادهای بالادستی که باید مرتب پارامترهای امنیت کشور را رصد کنند رعایت نمی‌شود.

اتفاقی مانند مرگ مهسا امینی رخ می‌دهد، بلافاصله رسانه سعودی ایران اینترنشنال خبر آن را منتشر می‌کند، دیگر رسانه‌های معاند نیز پخش برنامه‌های عادی خود را متوقف کرده و تمام قد به این موضوع می‌پردازند اما هر چه انتظار می‌کشیم از طرف رسانه‌های کشور و به ویژه از طرف مراجع رسمی خبری در این رابطه منتشر شود، خبری نمی‌شود و زمانی خبر رسمی منتشر می‌شود که رسانه‌های بیگانه موج سواری خود را کرده و از خلا اطلاعاتی بهره کافی را برده و آن چه خود می‌خواستند را به عنوان روایت اول به کل جامعه القا کرده‌اند.

این ضعف نه در این ماجرا بلکه در بسیاری از وقایع دیگری که دشمن با دستاویز قرار دادن آن‌ها فضای جامعه را ناامن کرد، نیز دیده می‌شود.

با برطرف کردن این ضعف هم توسط رسانه‌های داخلی کشور و هم توسط نهادهایی نظیر روابط عمومی‌های ادارات و ارگان‌ها تا حد بسیار زیاید می توان جلو تاخت و تاز دشمن بر فضای روانی جامعه را گرفت. این موضوع مستلزم آمادگی لحظه به لحظه این رسانه‌ها و نهادها در برابر وقایع این چنینی و پیش بینی واکنش کافی در برابر هر موضوع باشد که ممکن است حتی دشمن به صورت ساختگی آن را ایجاد کرده و با دست گذاشتن روی آن دوباره فضای جامعه را ملتهب کند.

از نگاه امنیت ملی نیز این مسأله بسیار مهم است و دیدیم که در روزهای گذشته که این همه فریب و اغتشاش رخ داد، خون پاک این تعداد از نیروهای بسیجی و امنیتی کشور به زمین ریخته شد، زمینه قتل این همه انسان بیگناه توسط اغتشاشگران به منظور اجرای پروژه کشته سازی فراهم شد، این همه ضرب و شتم در کشور اتفاق افتاده و خلاصه کشور دچار یک تنش شد، به دلیل القائات دروغی بود که توسط دشمن رخ می‌داد و با آن مردم و نوجوانان و جوانان تحریک و به خیابان‌ها کشانده می‌شدند.

البته فراموش نکنیم همان طور که گفته شد «روایت اول» یکی از پارامترهای جنگ ادراکی است که خود جنگ ادراکی نیز یکی از عرصه‌های جنگ ترکیبی دشمن علیه ما است. این عرصه دارای پارامترهای دیگری نیز هست اما روایت اول مسأله جامانده و گاه مغفول مانده‌ای است که عدم توجه به آن در برهه‌های مختلف در همین اغتشاشات اخیر نیز در کشور مشاهده می‌شود.

انتهای پیام /