پنج‌شنبه 8 آذر 1403

طرح‌های پالایشی فراسرزمینی در چشم‌انداز برنامه هفتم

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
طرح‌های پالایشی فراسرزمینی در چشم‌انداز برنامه هفتم

طبق دورنمای ترسیم‌شده در برنامه هفتم، صنعت پالایش تا پایان سال 1406 دستیابی به تولید روزانه حدود 130 میلیون لیتر بنزین و نفت گاز را هدف‌گذاری کرده است که 75 درصد از این مقدار، مربوط به فرآورده‌های با کیفیت یورو 4 و بالاتر از آن خواهد بود.

با رشد 6 درصدی ظرفیت پالایشی کشور، روزانه 2 میلیون و 286 هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی در 10 پالایشگاه مدرن کشور پالایش می‌شود. هم‌اکنون به‌طور میانگین روزانه 115 میلیون لیتر بنزین و 112 میلیون لیتر گازوئیل باکیفیت در کشور تولید می‌شود که طبق اهداف کمی شاخص‌های عملکردی انرژی (نفت و گاز) در لایحه برنامه هفتم، تولید این دو فرآورده اصلی در کشور با رشد حدود 15 درصدی به روزانه 129 میلیون لیتر (بنزین) و 130 میلیون لیتر گازوئیل تا پایان سال 1406 (هم‌زمان با پایان برنامه هفتم) افزایش خواهد یافت.

رشد 5 درصدی تولید فرآورده‌های باکیفیت یورو

هم‌اکنون بیش از 70 درصد فرآورده‌های تولیدی اصلی بنزین و گازوئیل کشور، معادل بیش از 75 میلیون لیتر بنزین و 70 میلیون لیتر از نفت‌گاز تولیدی روزانه کشور دارای استاندارد‌های یورو 4 و 5 است که طبق برنامه هفتم تا پایان سال 1406 به 75 درصد افزایش خواهد یافت.

کاهش 5 درصدی تولید نفت‌کوره

هم‌اکنون به‌طور میانگین روزانه حدود 65 میلیون لیتر نفت کوره (مازوت) در کشور تولید می‌شود که حدود 18 درصد از فرآورده‌های تولیدی در پالایشگاه‌های نفت ده‌گانه کشور را تشکیل می‌دهد. طبق لایحه برنامه هفتم، مقدار نفت کوره تولیدی کشور با اجرای طرح‌های کیفی‌سازی در پالایشگاه‌ها، با کاهش 5 درصدی به 12.9 درصد (معادل 49 میلیون لیتر در روز) خواهد رسید.

بر اساس قانون بودجه سال 1402، شرکت‌های پالایشی باید 40 درصد از سود پالایشی خود را به اجرای طرح‌های بهینه‌سازی اختصاص دهند تا همچنان بتوانند از تخفیف 5 درصدی قیمت خوراک خود استفاده کنند.

طرح‌های پالایشی فراسرزمینی در چشم‌انداز 1406

براساس این برنامه تنظیمی، برای تولید و دیپلماسی انرژی با هدف تولید حداکثری، همچنین به‌منظور دیپلماسی انرژی و حضور در بازار‌های بین‌المللی، وزارت نفت مجاز شده است از طریق شرکت‌های تابع ذی‌ربط یا شرکت‌های متقاضی غیردولتی مشروط به اخذ تضامین لازم، نسبت به مشارکت در احداث پالایشگاه یا پتروپالایشگاه جدید خارجی یا تملک سهام آن‌ها از محل تحویل نفت خام مازاد بر تعهد‌های بودجه‌ای با تصویب شورای اقتصاد اقدام کند.

تدوین سازوکار‌های ارتقای کیفی فرآورده‌های نفتی ظرف 3 ماه پس از ابلاغ برنامه هفتم

براساس ماده 45 برنامه هفتم دولت مکلف شده است به‌منظور افزایش کیفیت فرآورده‌های نفتی و تطابق آن با استاندارد‌ها و الزام‌های قانونی داخلی و بین‌المللی، سازوکار‌های موردنیاز برای ارتقای کیفی فرآورده‌های تولیدی و کاهش تولید فرآورده‌های سنگین را به‌نحوی تدوین کند که تا سال پایان برنامه (1406)، ترکیب و کیفیت فرآورده‌های نفتی تولیدشده ازسوی شرکت‌های پالایش نفت از استاندارد‌های لازم برخوردار باشد.

آیین‌نامه اجرایی این ماده توسط وزارت نفت و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست ظرف مدت سه ماه پس از ابلاغ برنامه تدوین می‌شود و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

گفتنی است متن لایحه برنامه هفتم پنج ساله کشور روز 28 خردادماه امسال توسط رئیس‌جمهور به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. این لایحه که از اسناد بالادستی کشور محسوب می‌شود و چشم‌انداز و مسیر حرکت سه قوه را در پنج سال آینده ترسیم می‌کند، در 7 بخش و 24 فصل (117 ماده) و در چارچوب اسناد بالادستی و 26 سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری و سند تحول دولت مردمی تدوین شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی