عربستان با ایران سرشاخ شد / بیانیه یکجانبه سعودیها درباره میدان نفتی آرش
وزارت خارجه عربستان سعودی مدعی شده است که مالکیت منابع طبیعی میدان نفتی آرش که سعودیها آن را «الدره» نامیدهاند، فقط بین ریاض و کویت مشترک است.
الجزیره نوشته است که عربستان سعودی بار دیگر ادعاهای یکجانبه خود درباره میدان نفتی مشترک با ایران را تکرار کرد.
در همین ارتباط وزارت خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیهای مدعی شد که پادشاهی سعودی و کویت بار دیگر تاکید دارند که مالکیت منابع طبیعی میدان «الدره» (میدان نفتی آرش) فقط بین این دو کشور مشترک است.
در عین حال وزارت خارجه عربستان خواستار مذاکره با ایران شده و گفته است: «ما خواستار مذاکره هستیم. بر این اساس که پادشاهی عربستان و کویت یک طرف مذاکره و ایران طرف دیگر این مذاکرات بر اساس قوانین بینالمللی قرار گیرند.»
وزارت امور خارجه عربستان سعودی در ادامه ادعا کرد که به همراه کویت به تنهایی از حق حاکمیت کامل برای بهره برداری از ثروت و منابع میدان نفتی آرش برخوردار است.
در بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی آمده است: «پادشاهی و کویت درخواستهای قبلی و مکرر خود را از ایران برای مذاکره درباره مرز شرقی منطقه زیر آب که با پادشاهی عربستان سعودی و کشور کویت بهعنوان یک طرف مذاکرهکننده و ایران بهعنوان طرف دیگر تقسیم شده است، تجدید میکنند. این مذاکرات بر اساس مفاد حقوق بینالملل و اصول حسن همجواری خواهد بود.»
چند روز پیش از این، «جواد اوجی»، وزیر نفت ایران در حاشیه نشست بررسی طرحها و پروژههای میدانهای مشترک نفت و گاز درباره میدان مشترک گازی آرش گفته بود: «جمهوری اسلامی ایران همواره از حل و فصل دوستانه مسائل مرزی و دریایی با همسایگان پشتیبانی میکند.»
وی ادامه داد: «درباره بهرهبرداری از میدانهای مشترک نفت و گاز همیشه راه مذاکره و تفاهم با همسایگان را در پیش گرفتهایم؛ درباره میدان آرش نیز ایران خواهان بهرهبرداری یکپارچه و مشترک است. با این حال چنانچه تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد ایران تأمین حقوق و منافع و بهرهبرداری و اکتشاف از منابع یاد شده را در برنامه قرار میدهد و هر گونه تضییع حقوق خود را بر نمیتابد.»
میدان گازی آرش در مرز مشترک آبی ایران و کویت واقع شده و این میدان میان سه کشور ایران، کویت و عربستان مشترک است.
همچنین کمتر از یک ماه پیش، «ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به مباحث مطرح شده در خصوص میدان نفتی و گازی آرش، اظهار داشته بود: «این موضوع به همراه تحدید حدود دریایی، از موضوعات مورد مذاکره ایران و کویت بوده است و آخرین دور مذاکرات حقوقی و فنی در این خصوص در 22 اسفند 1401 در تهران بین هیأتهای ایرانی و کویتی در سطح مدیران ارشد وزارتخانههای خارجه دو طرف برگزار شد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: «موضوعات مربوط به تحدید حدود دریایی و بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی مشترک، با مدنظر قرار دادن منافع مشترک و اصل حسن همجواری با کلیه همسایگان از جمله کویت همواره مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است.»
گفتنی است، پیشتر وزیر نفت کویت در اظهاراتی عجیب مدعی شده بود که میدان گازی آرش برای کشورش و عربستان است و ایران باید ابتدا به ترسیم مرزهای دریایی پایبند باشد.
در سال 1962 در میانه خلیج فارس ذخایر عظیم گازی کشف شد، این میدان که بین دو کشور ایران و کویت مشترک شناخته شد، در سمت ایران با نام «آرش» و در سمت کویت با نام «الدره» نامیده میشود.
سال 2001 ایران به استقرار تجهیزات برای آغاز حفاری اکتشافی در این میدان اقدام کرد. کویت با تهدید کشورمان به شکایت در مراجع بینالمللی، ایران را از هرگونه فعالیت تا زمان حصول نتیجه در تعیین مرز آبی نهی کرد و ایران نیز فعالیتهای اکتشافی و توسعهای خود بهروی میدان آرش را متوقف کرد.
این اقدام کویت و همکاری ایران در توقف فعالیتهایش، در حالی بود که عربستان و کویت در طرحی مشترک از سال 2000 فعالیتهای اکتشافی و توسعهای را بهروی این میدان گازی بدون اطلاع ایران آغاز کرده بودند.
--> اخبار مرتبط