فارس من | چرا تومور بدخیم آموزشی جراحی نمیشود؟
خبرگزاری فارس گروه آموزش و پرورش: موضوع معافیت مالیاتی مؤسسات آموزشی از آن دست مواردی بود که سال گذشته جریانساز شد و گلایه گروههای مختلفی از جامعه را در پی داشت؛ تبلیغات برخی از مؤسسات آموزشی به اندازههای گسترده است که بی شک حاکی از درآمدهای بالای این مؤسسات است اما چرا این مؤسسات، از پرداخت مالیات معاف هستند؟
عنوان شده است گردش مالی سالانه مؤسسات آموزشی و کنکوری 40 هزار میلیارد تومان و هزینه تبلیغات ماهانه آنها در صدا و سیما بیش از 500 میلیارد تومان است. رفع معافیت مالیاتی این مؤسسات 6 هزار میلیارد تومان درآمد برای کشور به همراه دارد و میتواند در تحقق عدالت آموزشی و مالیاتی، شفافیت و جبران کسری بودجه کمککار دولت باشد.
برخی مخاطبان خبرگزاری فارس نیز در سامانه فارس من با ثبت پویشهایی با عنوان «مافیای آموزش را از مالیات معاف نکنیم» و «درخواست از مجلس جدید برای گرفتن مالیات از موسسات کنکور» خواستار پیگیری آن شدند.
سید محمدجواد ابطحی، نماینده مردم خمینیشهر و عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی روز 7 بهمن سال 98 در صحن علنی مجلس، اظهار کرد: «چرا باید مؤسسات کمک آموزشی و کنکور از مالیات معاف باشند؟ چه کسی گفته این مافیای حاکم بر کنکور و این موسسات آموزشی که هر دم یک جور تبلیغات میکنند. صداوسیمای بیچاره هم به خاطر اینکه بودجهاش نارساست، مجبور است در همه شبکهها، آنها را تبلیغ میکند. اصلا ما فرهنگ آموزشگاه، تعلیم و تربیت، همه را از بین بردهایم. چرا؟ چه کسانی پشت این قضیهاند؟»
وی با انتقاد از سیستم آموزشی در کشور گفت: «ما دستور گرفتهایم و به آموزش و پرورش گفتهایم اینها را قدغن کن، نگذار این کتابها را در مدارس و دبیرستانها تبلیغ کنند. آن دبیر و معلمی که این کتابها را تبلیغ و دانشاموزان را به گرفتن آنها تشویق میکند را به کمیته انضباطی و هیأتهای رسیدگی به تخلفات معرفی کنید».
نماینده مردم خمینیشهر در ادامه، معاف کردن این موسسات را مغایر با وظایف آموزشی دانست و افزود: «حال کار به جایی رسیده که ما با دست خودمان آوانس میدهیم که آفرین؛ کار خوبی کردید، باز هم از این کارها بکنید! به موسسات آموزشی بها بدهید که این کتابها را بیشتر چاپ کنند، فرهنگ جامعه را از بین ببرید... من تعجب میکنم بر چه مبنایی دوستان ما در کمیسیون این را استثناء کردند؛ حرف و درخواست ما این است که مؤسسات کمک آموزشی و کنکور از مالیات بر ارزش افزوده معاف نباشند».
محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش نیز بارها در جلسات و همایشهای مختلف از شکلگیری اقتصاد بیش از 10 هزار میلیاردی حول محور کنکور خبر داده بود.
حاجیمیرزایی 23 آبان سال 98 در نشست خیرین استان سیستان و بلوچستان با عنوان همدلان آیندهنگر سیستان و بلوچستان که در سالن وزارت کار برگزار شد، اظهار کرد: «امروز محصول نهایی نظام تعلیم و تربیت، خودش را با کنکور تنظیم میکند و توجهش به کار، تلاش و توانایی برای ایفای نقش مدنی کمتر مورد توجه است».
وی به اقتصاد شکل گرفته پیرامون کنکور اشاره کرد و گفت: «اقتصاد بزرگی حول آموزش و پرورش شکل گرفته و 15 هزار میلیارد تومان است اما در جهت تقویت اهداف آموزش و پرورش نیست».
سید محمد بطحایی وزیر سابق آموزش و پرورش هم در مدت وزارت بارها و بارها نسبت به وجود کنکور و تأثیر آن در نظام آموزشی معترض شده بود؛ بطحایی 23 شهریور 98 در مراسم تکریم خود اظهار کرد: «در 22 ماه گذشته یک گام جدیتری برای زدودن آسیب و آفت نظام تعلیم و تربیت یعنی کنکور، آزمونهای مکرر و کتابهای به اصطلاح کمک درسی برداشتیم؛ تلاش شد این موضوع به ویژه در دوره ابتدایی کمرنگ شود که آزمونهایی که تمام انرژی و توان بچهها را صرف خودش میکند و آنها را از مسیر تعلیم و تربیت باز میدارد و این موضوع تبدیل به گفتمان در جامعه میشود».
وی با اشاره به اینکه همکارانم تلاش کردند که آموزش و پرورش به مسیر خود برگردد، گفت: «موانع و مصائب زیادی بر سر راه مسؤولان جدید است اما امیدوارم آموزش و پرورش در مسیر اصلی و بایسته خود قرار گیرد و مدرسه محلی برای تمرین و ممارست مهارتهای زندگی باشد؛ مدرسه محلی برای تمرین زندگی باشد نه محلی برای آماده کردن کنکور باشد».
بطحایی چند وقت پیش در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «بارها گفتهام کنکور و مؤسسات به اصطلاح آموزشی چون اژدها، شادی و نشاط کودکان را بلعیدهاند. برخی خبرگزاریها گفتهاند این اژدهای به ظاهر آموزشی 40 هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد.
بطحایی ادامه داد: خداوند را سپاس که حساسیت جامعه و رسانهها نسبت به این فاجعه آموزشی بالا رفته است. اما ما نهتنها این تومور بدخیم را جراحی نمیکنیم بلکه معافیت مالیاتی میدهیم و مسیر جنایت خاموش را برایشان هموارتر میکنیم!».
اما چرا مؤسسات آموزشی از مالیات معاف شدند و واقعا جریان چیست؟ سعیدصالح مدیرکل مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش اواسط دی سال 98 در این خصوص اظهار کرد: «در قانون تأسیس و اداره مدارس غیردولتی دو دسته واحد آموزشی و پرورشی تعریف شده است؛ مدرسه واحدی آموزشی و پرورشی است که آموزشهای رسمی از پیش دبستانی تا پایان دوره متوسطه را ارائه میدهد؛ مورد بعدی مراکزی هستند که تعریف آن در قانون موجود است از جمله مؤسسات کنکور، آموزشگاههای زبان، کانونهای فرهنگی تربیتی پرورشی که مجوز خود را از آموزش و پرورش و طبق ماده 19 مصوب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان دریافت کردهاند».
صالح تصریح کرد: «مدارس غیردولتی در برخورداری از تمام تخفیفات، ترجیهات، معافیتهای مالیاتی و عوارض مانند مدارس دولتی هستند یعنی معافیت مالیاتی دارند. اما این شرایط شامل مراکز غیردولتی نمیشود و طبق ماده 20 قانون مصوب به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده میشود سالانه معادل 4 درصد شهریه توسط مراکز را دریافت و به حساب درآمدهای خزانهداری کل کشور واریز کند».
وی ادامه داد: «وجوه واریزی از این محل مطابق اعتبارات مصوب در قوانین در اختیار سازمان مدارس غیردولتی قرار میگیرد تا این سازمان، آن را برای نظارت و کیفیت بخشی به امور آموزش و پرورش غیردولتی مناطق محروم و کم برخوردار هزینه کند و مبلغ دریافتی به عنوان علیالحساب مراکز مذکور تلقی و در مفاصاحساب مالیاتی آنان لحاظ شود».
وی ادامه داد: «ملاک عمل آموزش و پرورش از قانون تأسیس ناشی میشود؛ در همین قانون مراکز آموزشی از مالیات معاف نیستند و قاعدتا ملاک عمل ماست؛ طبق مکاتبات سازمان مدارس و مراکزغیردولتی با سازمان امور مالیاتی کشور نیز مذاکراتی درخصوص نحوه محاسبه این مبالغ انجام شده است و عملا مراکز درحال پرداخت مالیات هستند».
مدیرکل مدارس و مراکز غیردولتی اظهار کرد: «صنعتی به نام کنکور وجود دارد که آموزش و پرورش یکی از معلولهای آن است یعنی 12 سال تلاش معلم، مدیر و دانشآموز را در 250 تست خلاصه میکنیم لذا معلم را از پایه اول درگیر کنکور میکنیم و باید پاسخگوی همه باشد در حالی که نقشی در آن نداریم؛ این صنعت شامل فعالیتها و اقدامات متنوعی شده است؛ برخی در تولید تست، برخی چاپ کتاب که مجوزهای آن توسطه سایر دستگاهها صادر میشود و اگر طبق قانون قرار است مالیاتی اخذ شود مسلما باید اخذ شود و دستگاههای مسؤول این امر باید اقدام کنند».
صالح تصریح کرد: «مراکز، از آموزش و پرورش مجوز میگیرند و کلاسهایی برای کنکور دایر میکنند و باید مالیاتش را پرداخت کنند اما برخی مراکز ممکن است فعالیتشان را متنوع کرده و برای انتشاراتشان از وزارت ارشاد مجوز بگیرند یا مرکز خیریه و یا NGO تشکیل داده و مجوزش را از وزارت کشور دریافت کنند؛ در اینجا به آموزش و پرورش مربوط نمی شود».
به گزارش فارس، از بین بیش از 100 هزار مدرسه کشور، 16 هزار و 700 مدرسه غیردولتی است و مابقی دولتی است؛ از این تعداد مدرسه غیردولتی، بخشی کمی از آنها دارای وضعیت بسیار خوب هستند و گردش مالی بالایی دارند.
اما مؤسسات آموزشی هم دارای شرایط متفاوتی هستند؛ چاپ کتاب، سیدیهای آموزشی و مشاورههای کنکوری و غیره، وضعیت برخی مؤسسات را متفاوت کرده است که به نظر میآید باید درباره وضعیت مالیاتی آنها بازنگری و بررسی شود.
طبق گفته وزیر سابق آموزش و پرورش ما نهتنها این تومور بدخیم را جراحی نمیکنیم بلکه معافیت مالیاتی میدهیم و مسیر جنایت خاموش را برایشان هموارتر میکنیم! در حالی که باید برای این تومور بدخیم فکری کرد!
انتهای پیام /
خبر گزاری فارس