شنبه 3 آذر 1403

فتحی در جیران به جای هرات دل در حرمسرای ناصری دارد!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
فتحی در جیران به جای هرات دل در حرمسرای ناصری دارد!

حسن فتحی که مرور کارنامه طلایی او ثابت می کند که چگونه استادانه می تواند اتفاقات مهم تاریخی را در بستر ملودرام برای تماشاگر روایت کند، این بار گویی در «جیران» اسیر سیاست های تاجرانه VODها شده و قافیه را بدجوی باخته است!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در چنین روزی به تقویم و تاریخ قمری، شهر «هرات» در زمان ناصرالدین شاه قاجار از حاکمیت ایران جدا شد و به حکمرانی افغان ها رسید؛ سال ها پیش از پادشاهی ناصر و برای نخستین بار در زمان صفوی ها هرات تحت کنترل ایران درآمد و در دوران این سلسله پادشاهی، هرات از مهمترین شهرهای ایران و مرکز خراسان به شمار می رفت و شاه عباس یکم در این شهر به دنیا آمده است.

در طی سال های متمادی چندباری ولایت هرات از ایران جدا شد و دوباره بازپس گرفته شد تا بعد از مرگ نادرشاه افشار، افغان ها بر هرات مسلط شدند؛ در زمان فتحعلی شاه قاجار، اشکری به فرماندهی عباس میرزا تلاش کردند تا هرات را دوباره به ایران الصاق کنند که مرگ عباس میرزا پیش از لشکرکشی این قصه را ناتمام باقی گذاشت تا در زمان ناصر قاجاری ها، حسام السلطنه کار ناتمام عباس میرزا را تمام کرد و هرات دوباره از آن ایران شد.

اما انگلیسی ها که از سال ها پیش بر افغانستان سلطه داشتند، حرکت ایرانی ها را تاب نیاوردند و با حمله به جزایر جنوبی ایران، بنادر و جزایر خلیج فارس را مورد حمله دریایی خود قرار دادند و جزیره خارک و بندر بوشهر به تصرف نیروهای انگلیسی درآمد. بحران این جنگ از این همه پیشی گرفت و سربازان انگلیسی با پیشروی در خاک ایران اهواز و پس از آن کرمان را به اشغال خود درآوردند و همین باعث شد تا ایرانی ها برای خاتمه این جنگ از فرانسوی ها کمک بگیرند تا با میانجیگیری آنها ماجرا ختم به خیر شود و همین باعث شد تا معاهده «پاریس» امضا شود و از آن پس هرات به طور رسمی از ایران جدا شد و به خاک افغانستان پیوست. علاوه بر آن قرار شد چابهار و بندرعباس به ازاء مبلغ اندکی اجاره در اختیار عمانی ها قرار بگیرد.

بهانه یادآوری چنین روزهای تلخی پخش سریال «جیران» از شبکه نمایش خانگی است؛ سریالی به کارگردانی حسن فتحی که پیش از این مخاطبان شاهکارهایی همچون شهرزاد، میوه ممنوعه، مدار صفر درجه، شب دهم و پهلوانان نمی میرند را از خالق جیران به تماشا نشسته اند.

تا به امروز بیش از 30 قسمت از سریال «جیران» به تهیه کنندگی اسماعیل عفیفه در شبکه نمایش خانگی پخش شده و حسن فتحی به عنوان خالق و کارگردان این سریال عملا یک فرصت طلایی برای روایتی جذاب از این برهه تاریخی کشور را رها کرده و کل سریال را معطوف به حرمسرای ناصری و جنگ زنان ناصر برای به دست آوردن ولیعهدی این پسربچه ها تلف کرده است؛ در این سریال پر بازیگر که بنا بر اخبار غیر رسمی بالغ بر 200 میلیارد تومان هزینه برای ساخت آن شده، تماشاگر نه با مردم و اتفاقات فرهنگی اجتماهی آن روزگار آشنا می شود و نه شاهد بحران سیاسی مهمی همچون جنگ هرات است؛ اتفاقی که می توانست محور اصلی این سریال قرار گیرد و حالا عشق سوزان ناصر به جیران نمک آن ماجرا!

اما حسن فتحی که مرور کارنامه طلایی او ثابت می کند که چگونه استادانه می تواند اتفاقات مهم تاریخی را در بستر ملودرام برای تماشاگر روایت کند، این بار گویی اسیر سیاست های تاجرانه VODها شده و قافیه را بدجوی باخته است!

بیشتر بخوانید؛

گیل دخت؛ عاشقانه‌ای در دل تاریخ

فتحی در جیران به جای هرات دل در حرمسرای ناصری دارد! 2