پنج‌شنبه 8 آذر 1403

فرار فراستی از گفت و گویی از جنس لحن و گفتار خودش!

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
فرار فراستی از گفت و گویی از جنس لحن و گفتار خودش!

هر دو این اشخاص که از قضا در موضع منتقد ادبیاتی شبیه به هم را به خدمت می‌گیرند، محصول تلویزیون هستند و آن دقایق جنجالی در تلویزیون، رویارویی دو محصول تلویزیون بود. در این فرآیند، یکی از این چهره‌های ساخته شده توسط تلویزیون در این برنامه مورد اصابت بومرنگ بی‌ادبی قرار گرفت، که روزگاری، خود به سمت بسیاری از سینماگران ایران با تعابیر توهین آمیز پرتاب کرده بود.

مسعود فراستی در حالی با ادبیات و لحنی نامتعارف و غیرقابل پذیرش مجری برنامه «من و شما»، واکنشی کم‌سابقه در عمر تلویزیون انجام داد و به یک باره صحنه را ترک کرد و از استودیو بیرون رفت که از قضا در این برنامه با مجری از جنس و لحن خودش مواجه بود و به نوعی آنچه روی آنتن تلویزیون رخ داد، رویارویی دو محصول تلویزیون در سال‌های اخیر و صحنه بازگشت بومرنگی بود که مسعود فراستی پرتاب کرده بود.

به گزارش «تابناک»؛ مسعود فراستی منتقد سینما امروز در برنامه «من و شما» حضور یافت و در مقابل آرش ظلی پور مجری این برنامه به گفت و گو پرداخت اما این برنامه دیری نپایید و ادبیات مجری به شکل نامتعارف و غیرقابل هضم شد که خاطرات حضور فراستی در برنامه هفت را زنده کرد و مسعود فراستی که خود تاکنون در معرض چنین شرایطی قرار نگرفته بود، به جای پاسخ به مجری، او را بی ادب خواند و در میانه برنامه از روی صندلی بلند شد، از دکور بیرون رفت و بدین شکل یک جنجال راه افتاد.

تعابیری نظیر «خودشیفته» و یا ارجاع زشت به شوخی فریدون جیرانی در برنامه هفت سال‌های قابل که اشاره به زندگی زناشویی فراستی و ازدواج‌های مکررش توسط جیرانی داشت، به عنوان شاهد مثال مجری برای اینکه به فراستی بگوید برخلاف نظر او، برنامه‌های هفت را در آن دوران پیگیری می‌کرده، بخش‌هایی بود که با نقدهای بیشتری مواجه شد و به نظر می‌رسد این نقدها نیز درست باشد. مجری این برنامه نقدهای متعددی که به فراستی وارد است را با ادبیاتی بهتری می‌توانست مطرح کند و بحث دو طرفه ی محترمانه‌ای را رقم بزند تا خودش به شخصیت بد برنامه تبدیل نشود.

فراستی پس از این برنامه با یادداشت کوتاهی واکنش نشان داد و گفت: «نه آن مجری، و نه کل مجریان و تهیه‌کنندگان رنگارنگ تلویزیونی از این قماش، و برنامه‌های مبتذل‌شان، مسئله من نیستند. برنامه امروز برخلاف طراحی عده‌ای برای تخریب نقد، علیه خودشان تمام شد، و صدای هشدار و اعتراض جمعی بسیاری علیه ابتذال، اخلاق‌فروشی و ارزش‌فروشی فراگیر در سینما و تلویزیون، به گوش همه رسید. خسارتش هم برای من، بسیار ناچیز بود.»

از سوی دیکر آرش ظلی پوری مجری این برنامه در این زمینه توضیح داد: «از چند روز پیش که مشخص شد مهمان این هفته «من و شما» آقای مسعود فراستی ست به اتفاق نویسنده و به همراهی تهیه کننده برنامه شروع به تحقیق و جستجو و طراحی سوال و نقطه گذاری برای یک گفتگوی جذاب کردیم که در خاطر مخاطب و میهمان به عنوان یکی از بهترین گفتگوهایش ثبت و ضبط شو؛ قصدی که برای همه میهمانان قبل از حضورشان داریم... اما این بار قصد ما به سرانجام نرسید و جناب مسعود فراستی مهمان این هفته ما در یک اقدام غیرمنتظره برنامه را ترک کردند و حاضر نشدند پاسخگوی سوالات ما باشند.»

ظلی پور در ادامه از فراستی عذرخواهی کرده و تاکید نموده است: «... به عنوان مجری «من و شما» در مقاطعی از گفتگو و در حمایت از مخاطبی که حدس زدم دارد از جانب مهمان مورد توهین قرار میگیرد متاسفانه در برخی از مقاطع نتوانستم آرامش لازم را حفظ کنم و همین باعث بروز سوتفاهماتی شده است. جناب آقای فراستی من دوست داشتم منتقدی که همه سینما از زیر تیغ نقدش رد شدند به ما به عنوان یک برنامه تلویزیونی اجازه سوال و نقد جدی را می داد و هرگز دلمان نمیحواست که کم تحملی شما را ببینیم اما به هر دلیلی این اتفاق افتاد و من به عنوان مجری و به نمایندگی از تیم «من وشما» از آنجا که شما حکم بزرگ تر را برای ما دارید از شما عذرخواهی میکنم اگر میزبان خوبی نبودم و مهمانی ما با طبع شما سازگار نشد...»

بی‌شک رفتار این مجری زشت و غیرقابل پذیرش بود اما باید پذیرفت آنچه باعث شد فراستی از این برنامه فرار کند، نه لحن مجری، بلکه پرسش‌های او بود. مسعود فراستی بارها نشان داده چنین لحنی را دوست دارد و اساسا به چنین ادبیاتی خو کرده است. در واقع اگر ظلی‌پور مودبانه می‌پرسید و بهانه لازم را به فراستی نمی‌داد تا او صحنه را ترک کند، فراستی به ناچار باید پاسخ پرسش‌ها را می‌داد و نمی‌توانست همه پرسش‌ها همچون «تنگه ابوقریب» به مجله‌اش حواله دهد و بی‌پاسخ بگذارد اما ناشی گری مجری، این فرصت طلایی را از او و منتقدین فراستی گرفت و فراستی از رفتار و ادبیات غیرقابل دفاع ظلی‌پور، برای پایان دادن به حضورش در برنامه کمال استفاده را کرد.

در مقابل باید به این نکته نیز اشاره کرد که هر دو این اشخاص که از قضا در موضع منتقد ادبیاتی شبیه به هم را به خدمت می‌گیرند، محصول تلویزیون هستند و آن دقایق جنجالی در تلویزیون، رویارویی دو محصول تلویزیون بود. در این فرآیند، یکی از این چهره‌های ساخته شده توسط تلویزیون در این برنامه مورد اصابت بومرنگ بی‌ادبی قرار گرفت، که روزگاری، خود به سمت بسیاری از سینماگران ایران با تعابیر توهین آمیز پرتاب کرده بود.

واقعیت آن است که اگر آن زمان که فراستی در هفت به سینماگران توهین کرد، مسئولان سیما با او برخورد کرده بودند، هیچ گاه شخص دیگری جرات نمی‌کرد اقدام مشابه فراستی را انجام دهد و فراستی نیز در چنین موقعیت تحقیرآمیز و زشتی که توسط مجری و عوامل برنامه من و شما خلق شده، قرار نمی‌گرفت. آیا روزی تلویزیون صاحب منشور اخلاقی و خطوط قرمز شفاف و مساوی برای همه عواملش می‌شود؟

فرار فراستی از گفت و گویی از جنس لحن و گفتار خودش! 2