دوشنبه 5 آذر 1403

«فرهنگ غلط» اصلی‌ترین سد برای فرزندآوری

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
«فرهنگ غلط» اصلی‌ترین سد برای فرزندآوری

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، موضوع افزایش جمعیت کشور یکی از موضوعات بسیار مهم و کلیدی سال‌های اخیر است و مسؤولان در کشور همواره سعی کرده‌اند با هشدار در رابطه با وضعیت سخت آینده و پیری جامعه مردم را به فرزندآوری ترغیب و تشویق کنند.

این اتفاق در حالی در سال‌های اخیر در حال انجام است که باورهایی که گویا بیشتر آن از جنس بینش و فرهنگ است همواره در برابر افزایش جمعیت و فرزندآوری مقاومت کرده است.

در این بین مسؤولان نیز تلاش می‌کنند تا با ایجاد انگیزه و خلق بسته‌های حمایتی و تشویقی زمینه را برای فرزندآوری فراهم کنند اما گویا مهم‌تر از این اتفاق و بسته‌های تشویقی باید ابتدا بستر و زیرساخت‌های لازم برای افزایش جمعیت را فراهم کرد.

خانواده‌های دارای چندین فرزند در کشور مخصوصاً در سال‌های اخیر با مشکلاتی عجیب و متفاوت روبرو شده‌اند که عدم حل این مشکلات می‌تواند سد بزرگی برای دیگران در مسیر فرزندآوری و افزایش جمعیت باشد.

جامعه امروز ما جامعه دوست دار مادر و کودک نیست

زهرا نجاری مادر چهار فرزند با بیان اینکه نگاه‌های جامعه به حضور یک مادر با فرزند خود مثبت نیست اظهار کرد: باید بپذیریم جامعه امروز ما جامعه دوست دار مادر و کودک نیست.

وی با بیان اینکه اقدامات زیادی برای افزایش جمعیت آوری در جامعه صورت گرفته و قانون جوانی جمعیت یکی از این اقدامات خوب است، افزود: قانون جوانی جمعیت با تمام معایب موجود در آن، محاسن زیادی دارد که باید دیده شود.

این مادر با بیان اینکه قانون جوانی جمعیت توانسته نقش مؤثری در تشویق خانواده‌ها برای فرزندآوری داشته باشد، اضافه کرد: اصلی‌ترین عیب این قانون در حوزه اجرا و ضعف مدیران برای اجرای این قانون مهم و کلیدی است.

وی با بیان اینکه در استان عزم جدی برای اجرای این قانون و حمایت از مادران و کودکان نیست، تصریح کرد: قرارگاه جوانی جمعیت استان تعطیل است و در چند ماه اخیر جلسه‌ای تشکیل نشده است که علت آن جای سوال دارد.

نجاری در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: جایگاه مادری در جامعه با هدیه قابل تقدیر نیست بلکه زمانی این تقدیر مهم است که در سطح شهر برای مادری که با کالسکه عبور می‌کند مشکل تردد وجود نداشته باشد.

وی عنوان کرد: از سوی دیگر بندهای قانون جوانی جمعیت دیده نمی‌شود و در بیمارستان‌ها و دستگاه‌ها عملاً شاهد نقض این قانون هستیم گفت: درحالی‌که در ماده 48 این قانون سزارین رد شده است متأسفانه 60 درصد زایمان‌ها در سال گذشته در استان قزوین سزارین بوده است.

این مادر 4 فرزند با اشاره به اینکه در قانون جوانی جمعیت بحث زایمان رایگان طبیعی تأکید شده اما اجرایی نمی‌شود، اظهار کرد: داروخانه و عطاری‌های ما به‌راحتی داروهای سقط‌جنین را توزیع و یا تبلیغ می‌کنند و این ناشی از عدم نظارت بر این صنوف است.

تقلیل بحث جمعیت به ماجرای زنانه و مادرانه یک آسیب است

محدثه چیتگرها مادر سه فرزند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سال‌ها است در مورد شهر دوست دار مادر و کودک و معابر آن حرف می‌زنیم اما این‌ها سخت‌افزار بحث ما است و اگر این سخت‌افزار محقق نشده به این دلیل از است که برای نرم‌افزار آن فکر نکردیم.

وی با بیان اینکه روح شهر ما دوست دار مادر و کودک نیست، تصریح کرد: ما در فضاهای عمومی مختلف مشاهده می‌کنیم که روح فرهنگ قبلی که مبتنی بر «فرزند کمتر، زندگی بهتر» است همچنان در فضای عمومی جامعه وجود دارد و نمی‌توان فضای جدید و حمایت از مادر و کودک را در آن مشاهده کرد.

این مادر ادامه داد: برخوردهای نامناسب به حضور مادر با کودک ربطی به فضاهای غیرمذهبی ندارد و حتی در مسجد هم مشکل داریم و قشر مذهبی ما نیز همچنان از حضور فرزندان در فضاهایی مانند مسجد ناراحت می‌شوند.

چیتگرها با بیان اینکه تقلیل بحث جمعیت به ماجرای زنانه و مادرانه یک آسیب است، تأکید کرد: ماجرای جمعیت یک بحث انسانی پدرانه و مردانه هم هست و این طرف ماجرا را نادیده گرفته شده این و باعث شده بن طرف مادرانه و زنانه فشار جدی وارد شود.

وی با بیان اینکه در فضای دینی نیز تربیت، صرفاً امری مادرانه نیست خاطرنشان کرد: خیلی از امور تربیتی به عهده پدر است و باید در مورد این موضوع در سطح جامعه حرف بزنیم.

همه ارکان جامعه باید نقش خود را در جوانی جمعیت پیدا کنند

این مادر با بیان اینکه بعد تربیتی نقش پدر را در جامعه باید بیشتر ببینیم، ادامه داد: بدون حمایت پدر از مادر نقش الگوی سوم برای زن محقق نخواهد شد.

وی با بیان اینکه مشکلات مادران دارای چند فرزند را باید صریح شنید و به دنبال رفع آن بود، بیان کرد: همه ارکان جامعه باید نقش خود را در جوانی جمعیت و افزایش جمعیت کشور پیدا کنند.

این مادر 3 فرزند با بیان اینکه تبیین این نقش و نهادینه کردن این رسالت اصحاب رسانه است، یادآور شد: فضای فرهنگی و تبلیغی حتی در صداوسیما نیز به دنبال ترویج داشتن یک فرزند یا دو فرزند است و در این شرایط نمی‌توان شاهد اتفاق مثبتی بود.

قورچی بیگی مادر سه فرزند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه ادارات ما توجهی به مهدکودک برای فرزندان ندارند، اظهار کرد: مادران قراردادی نگران شغل خود بعد از دوره 9 ماهه بارداری هستند و این یک آسیب جدی است.

دغدغه افزایش جمعیت نباید تنها برای هفته جمعیت باشد

وی با تأکید بر اینکه دغدغه افزایش جمعیت نباید تنها برای هفته جمعیت باشد، اظهار کرد: به موضوع جمعیت باید به‌عنوان یک موضوع استراتژیک نگاه کنیم که زمینه‌سازی ظهور را فراهم می‌کند و سوال اینجا است که چقدر مدیران ما برای این موضوع تلاش می‌کنند.

این مادر تأکید کرد: هزینه مهد و نگهداری کودک نیز باید در قوانین بودجه‌ای کارمندان و دستگاه‌ها نیز دیده شود تا خانواده با خیال راحت‌تری برای نگهداری فرزندان خود در آینده تصمیم بگیرند.

مجتبوی مادر سه فرزند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه نگاه کادر درمان و حتی بیمارستان‌ها به مادران دارای چند فرزند اصلاً مناسب نیست، اظهار کرد: حتی در مراکز بهداشت هنوز فرهنگ «فرزند کمتر، زندگی بهتر» وجود دارد و این فرهنگ کاملاً نهادینه شده است.

وی، ادامه داد: در چنین شرایطی که مادر از همان ابتدا و قبل از به دنیا آمدن فرزند در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها با این نگاه روبرو است طبیعتاً نمی‌توانیم شاهد اتفاقات زیادی باشیم.

به دنبال ایجاد محیط‌های لازم برای حمایت از مادران و کودکان باشیم

وی بیان کرد: باید به دنبال ایجاد بسترها و محیط‌های لازم برای حمایت از مادران و کودکان باشیم و هرچقدر یک خانواده احساس کند که جامعه برای او فکر کرده و شرایط او را تسهیل کرده طبیعتاً بیشتر به این سمت حرکت می‌کند.

این مادر ادامه داد: فضاهای نمونه مانند مساجدی که در حمایت از مادران و فرزندان اقدامات مناسبی انجام می‌دهند باید معرفی و تقدیر شوند.

وی در پایان یادآور شد: هرچقدر این فضاها در جامعه زیاد شوند و مادر و خانواده حس کنند که بسترهای لازم برای حضور یک خانواده چند فرزندی در جامعه فراهم شده طبیعتاً شرایط فرزندآوری در جامعه بیشتر مهیا خواهد شد.

به نظر می‌رسد ضعف‌های فرهنگی و باور به مقوله افزایش جمعیت یکی از اصلی‌ترین موانع در این مسیر بوده و باید برنامه‌ریزی لازمی برای این حوزه انجام شود. از سوی دیگر قوانین موجود در حوزه جمعیت تا حدودی پاسخگوی نیاز مردم است اما این به شرطی که مدیران و مسؤولان اراده کافی برای انجام آن را داشته باشند.

بدون شک اجرای این قانون می‌تواند گام مهمی در تسهیل فرزندآوری داشته باشد و نیاز است مدیران با مطالعه دقیق و اجرای آن این گام مهم را برای آینده‌ای جوان بردارند.

«فرهنگ غلط» اصلی‌ترین سد برای فرزندآوری 2