فروش مشکوک 3 خودرو در بازار؛ افزایش قیمت کارخانهای در راه است؟
اقتصادنیوز: پیش فروش سه محصول از سوی ایران خودرو در دستور کار قرار گرفت اما این طرح فروش به نظر مشکوک است.
به گزارش اقتصادنیوز، تارا، سورن پلاس و دنا پلاس با گیربکس دستی محصولاتی هستند که ایران خودروییها در جدیدترین طرح فروش خود در قابل پیش فروش به متقاضیان عرضه میکنند. اما به نظر میرسد این طرح فروش تا حدی مشکوک باشد. پیشتر سایپاییها هم قصد داشتند برای سه محصول خود طرح پیش فروش برگزار کنند، اما این طرح فروش به دلیل تغییر مدیر ارشد نارنجیهای جاده مخصوص تعلیق شد، هر چند سایپا دلیل این تعویق را بهروزرسانی سامانه فروش خود اعلام کرد.
اما چرا طرح فروش ایران خودرو و سایپا در قالب پیش فروش تا حدی مشکوک به نظر میرسد؟ دلیل این مساله را باید در ایده سیاست گذار برای قیمت گذاری محصولات شرکتهای خودروساز در مبدا جستوجو کرد.
ایران خودرو و سایپا 27 آبان سال جاری در سایت کدال سازمان بورس از دریافت مجوز افزایش قیمت برای محصولات خود خبر دادند. پیش از 27 آبان 1403 خودروسازان در فروردین 1402 توانسته بودند قیمت محصولات خود را بروز رسانی کنند. بنابراین حدود 18 ماه از دریافت مجوز افزایش قیمت خودروسازان میگذشت. در این شرایط اینکه خودروسازان هنوز یک ماه از دریافت مجوز قیمت نگذشته طرح پیش فروش برگزار کنند و در اطلاعیه خود بر این نکته تاکید کنند که قیمت نهایی در زمان تحویل مشخص خواهد شد میتواند این گمانه را تقویت کند که خودروسازان به دنبال این هستند تا بار دیگر بازه دریافت مجوز افزایش قیمت را فصلی کنند.
در سال 99 برای سه فصل خودروسازان توانستند مجوز افزایش قیمت دریافت کنند اما این ایده بعد از حدود 9 ماه بایگانی شد و مجوز افزایش قیمت برای خودروسازان در بازه زمانی نامنظم و بیش از یک سال صادر شد.
اوضاع و احوال ایران خودرو و سایپا به قدری وخیم است که شاهد هستیم زیان انباشته آنها در پایان نیمه اول قله 208 هزار میلیارد تومانی را فتح کرده است.
این زیان سبب شده تا حیات خودروسازان تهدید شود. از آنجایی که سیاست گذار خودرویی هنوز به این جمع بندی نرسیده که سیاست قیمت گذاری دستوری را رها کند این گمانه وجود دارد که ایده امضا مجوزهای قیمتی برای خودرو در مبدا در بازههای فصلی بار دیگر از بایگانی خارج شده و در دستورکار قرار گیرد.
این مساله با توجه به مخالفت وزارت صمت با عرضه بورسی خودرو بیش از پیش تقویت شده تا شرکتهای خودروساز از محل قیمت گذاری محصولاتشان توسط دولت بیش از این زیان نکنند و قیمتهای کارخانهای خودرو با توجه به شرایط حاکم بر تولید و عرضه خودرو در بازهها زمانی کوتاهتری بروزرسانی شود.
نکته قابل توجه دیگر درباره طرح فروش ایران خودرو این است که متقاضیان مایل به شرکت در این طرح فروش، باید مبلغ 300 میلیون تومان را در حسابهای وکالتی خود ذخیره کنند. دلیل افزایش مبلغی که متقاضیان باید در حسابهای خود بلوکه کنند بیارتباط با افزایش قیمت کارخانهای خودرو نیست.
براساس بررسی اقتصادنیوز، این طرح فروش علاوه بر متقاضیان عادی در دسترس واجدان شرایط طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و همچنین دارندگان خودروهای فرسوده که به دنبال جایگزینی خودروی اسقاطی خود با خودروی نو هستند، نیز قرار دارد.
به طور معمول متقاضیان از طرحهای پیش فروش خودروسازان به دلیل نامشخص بودن قیمت نهایی استقبال چندانی نمیکنند و باید منتظر ماند و دید متقاضیان از اولین طرح پیش فروش چه استقبالی میکنند؟
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید