یک‌شنبه 30 دی 1403

فقیرترین منطقه تهران از نظر سرانه بهداشتی و درمانی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
فقیرترین منطقه تهران از نظر سرانه بهداشتی و درمانی

عضو شورای شهر تهران گزارشی از بازدید اخیرش از محله نعمت آباد در منطقه 19 ارایه کرد و گفت: منطقه 19 یکی از فقیرترین مناطق شهری ما از نظر کمبود سرانه‌های درمانی و بهداشتی است.

به گزارش ایسنا، ناصر امانی در جلسه امروز شورای شهر تهران با ارائه گزارشی از بازدید اخیرش از محله نعمت آباد واقع در منطقه 19 با بیان اینکه منطقه 19 شهرداری تهران دروازه ورودی جنوبی شهر هم محسوب می‌شود، گفت: این منطقه یکی از مناطق بزرگ هم از نظر جغرافیایی با 92 کیلومترمربع و هم از نظر جمعیتی با حدود 300 هزار نفر سکنه است که استقرار اماکن مهم و حساسی چون حرم امام راحل (ره)، بهشت زهرا (س)، فرودگاه بین المللی امام (ره)، مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب، بوستان ولایت، بازار پارچه عبدل‌آباد، بازار مبل نعمت‌آباد و میدان مرکزی میوه‌وتره بار در داخل و حریم، این منطقه را از سایر مناطق شهر تهران متمایز کرده است.

امانی با بیان اینکه 23 کوره آجرپزی با 140 هکتار با همه تبعات و آثارش در ناحیه سه شهرداری منطقه 19 قرار دارند، افزود: ساخت و ساز غیرمجاز و وسیع در این ناحیه، آن را در بین همه نواحی 123 گانه شهرداری تهران معروف کرده که حادثه تخریب این ساخت و سازها در محله خلازیر سال گذشته بازتاب وسیعی در کل کشور داشت.

وی با اشاره به عدم ثبات مدیریت و جایجایی سریع شهرداران این ناحیه، ادامه داد: متوسط عمر مدیریتی شهرداران در این ناحیه 3 ماه است اما دقت داشته باشید که یکی از محلات ناحیه3، محله نعمت‌آباد است که حدود 50 تا 100 هزار نفر جمعیت که قدمت آن به حدود 400 سال قبل برمی‌گردد، در حال تغییر عمده بافت مسکونی آن به تجاری است و بازار بزرگ مبل نعمت‌آباد که بازاری بین المللی است، مشتریانی از کشورهای همسایه و حتی آسیای میانه را به خود جلب کرده است.

امانی با بیان اینکه 2000 واحد تجاری باعث اشتغال‌زایی چندین هزار نفر و رفع بیکاری از محله شده است، گفت: محله‌ای در بخش 430 هکتاری املاک وقفی منطقه قرار دارد که ساخت و سازهای غیر مجازش بعد از محله خلازیر یکی از معضلات مدیریت شهری است، ساخت و سازهایی که هر چند فعلاً متوقف شده و نیوجرسی‌ها و خاکریزها در مقابل معابر ورودی آنها گذاشته شده‌اند، اما در داخل بناهای غیر استاندارد و غیر مجاز سکونت و تردد مشاهد می‌شود و هر آن ممکن است با ریزش آنها فاجعه جدیدی اتفاق بیفتد. ضمن اینکه ساخت و نازک کاری در داخل این بناها هم انجام می‌شود و حجم عملیات و تعداد ساختمان ها زیاد است که با عوامل اجرای ناحیه امکان کنترل و برخورد و ممانعت امکان پذیر نیست.

وی با بیان اینکه دادن انشعابات به صورت غیرقانونی یا اتصال شبانه و مخفیانه انشعابات آب و برق توسط سازندگان یکی دیگر از عوامل تدوام این رویه غیرقانونی است، ادامه داد: متاسفانه وضعیت نگهداشت و نظافت محله نامناسب و نگران‌کننده است. پیمانکار نگهداشت و رفت و روب منطقه 19 با این وسعت با مناطق 16 و 17 یک شرکت بوده و طبیعی است که امکانات و نیروی انسانی این پیمانکار به صورت یک سوم به هریک از این مناطق توزیع می‌شود در حالیکه 2 منطقه 16 و 19 از مناطق بزرگ و پرجمعیت بوده و هر یک جداگانه باید پیمانکار اختصاصی داشته باشند و شهردار منطقه و ناحیه 3 در جلسه پایان محله‌گردی سیستم و طرح جدید نگهداشت را عامل این وضعیت دانسته و اختیارات خود را در زمینه کنترل پیمانکار کافی نمی‌دانستند.

به گفته وی، کمبود مخازن زباله، انباشتگی و پخش زباله در اطراف مخازن، جابه‌جایی مخازن، انهار پاکسازی نشده، حیوانات موذی و بوی تعفن در سطح محله کاملاً مشهود بود. بعنوان نمونه وضعیت وخیم جوی‌های آب و جاری شدن فاضلاب در خیابان کوه بریان و یا وضعیت ناهنجار نظافت در حاشیه بزرگراه سعیدی و کوچه بهنام که با وجود طول آن حتی یک مخزن زباله هم نداشت و مردم کیسه‌های زباله را جلوی درب منازل‌شان می‌گذارند. البته در سطح منطقه در زمینه جمع‌آوری زباله‌گردان و کولی و کتفی اقدامات موثری انجام شده است که قابل تقدیر است.

وی با اشاره به سرانه فضای سبز ناحیه گفت: دو بوستان امام خمینی و نعمت آباد در محله وجود دارد اما متاسفانه نگهداری مناسبی نشده و وضعیت نظافت این بوستان و زمین‌های آسفالت بازی والیبال و کف‌سازی آنها هم نامناسب و حتی خطرناک و غیر ایمن است بخشی از بوستان شهدای نعمت آباد که حصارکشی شده و قبلاً زمین بازی بوستان بوده است در اختیار مجموعه ای از بانوان قرار گرفته که اقدام به برگزاری هییت مذهبی و سایر فعالیت‌های فرهنگی می‌کنند البته وضعیت نامناسب این زمین در روز بازدید منظره بوستان را نازیبا جلوه می‌داد اما در سرانه‌های فرهنگی حضور 30 مسجد و 45 حسینه و نام 35 شهید سرافراز که البته خانوده آنان اکثراً در محله حضور ندارند زیرساخت های مناسبی را در منطقه فراهم کرده است اما از سایر اماکن فرهنگی و حتی ورزشی جز یک مجموعه کارآفرینی در محله خبری نیست.

امانی با اشاره به وضعیت حمل و نقل ترافیک معابر به ویژه در اطراف بازار مبل نعمت‌آباد گفت: در خیابان کوه بریان - طالقانی - نور - ترافیک بسیار سنگین است به نحوی که حرکت اتوبوس‌های شرکت واحد در خیابان کوه بریان و توقف آنان عبور و مرور را دچار توقف کامل از دو طرف می‌کند. در دوره گذشته طرح ساخت لوپ شمال غرب پل شکوفه به خیابان نور که مسیر تردد مردم و مشتریان بازار مبل را کوتاه و ترافیک را روان می‌کند در سازمان حمل ونقل مصوب و قرار بر اجرای آن بود که در این دوره با وجود اهتمامی که شهرداری به اجرای رمپ ولوپ‌ها و دور برگردان‌ها دارد، این طرح هنوز آغاز نشده است. امید است که این پروژه در اولویت طرح‌های عمرانی شهرداری قرار بگیرد. عدم تامین پارکینگ در این محله به ویژه در اطراف بازار نعمت‌آباد، همانگونه که اشاره شد مشتریان ملی و بین المللی دارد که یکی از عوامل اصلی ترافیک سنگین این منطقه است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: ملکی بزرگ در حدود 7000 متر مربع در مجاورت بازار مبل متعلق به شهرداری تهران تقاطع خیابان نور و کوه بریان که اخیراً تخلیه شده فرصت مناسبی است که می توان با ساخت پارکینگ از طریق جذب سرمایه گذار هم کمبود سرانه های فرهنگی ورزشی منطقه و هم تعداد قابل توجهی پارکینگ را تامین کرد. در خیابان شهیدکوه بریان 18 ملک معارض و خیابان شباهنگ 11 ملک معارض برای باز شدن معبر این 2 خیابان و برای تسهیل رفت و آمد، نیاز به تملک دارند.

امانی با بیان اینکه منطقه 19 یکی از فقیرترین مناطق شهری ما از نظر کمبود سرانه‌های درمانی و بهداشتی است، تاکید کرد: با وجود زمین‌های مناسب و فراوانی که وجود دارد و حتی اختصاص زمین توسط شهرداری و تحویل آن جهت احداث بیمارستان هنوز اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است یک مرکز بهداشت در سرای محله فعال است که البته 50 درصد مراجعان آن را اتباع تشکیل می‌دهند. مرکز کوچک درمانی شهرداری تهران هم خدمات اولیه را به مردم ارایه می‌دهد.

به گفته این عضو شورای شهر تهران، برابر اعلام مدیران منطقه 19 حدوداً 20 درصد ساکنین محلات ناحیه 3 را اتباع تشکیل می‌دهند که آمار دانش آموزان برخی از مدارس البته بیش از این را نشان می‌دهد. 10 مدرسه ابتدایی و راهنمایی در محله وجود دارد که البته اکثراً آنان فرسوده و مربوطه به دهه 50 هستند و دبیرستان درمحله وجود ندارد. آسفالت 4 مدرسه توسط شهرداری تهران انجام شده است. با این شرایط و وضعیت سرانه‌های ناچیز و یا صفر خدماتی و ساخت و سازهای غیر مجاز، در ادامه مجتمع مسکونی تجاری سهیل، سازمان اوقاف مجوز ساخت برج‌های مسکونی گرفته و در حال ساخت است.

امانی ادامه داد: زمین بزرگی که قبلاً مرکز خرید و فروش خودرو بوده است در مجاورت برج‌های در حال ساخت اوقاف که متعلق به شهرداری تهران است گویا برای ساخت مسکن در نظر گرفته شده که با شرایطی که محله دارد تا سرانه‌های مورد نیاز تامین نشود و تکلیف ساختمان‌های غیرمجاز و غیرقانونی که نیمه کاره رها شده مشخص نشود و بویژه موضوع امنیت اجتماعی و درگیری‌های که متاسفانه بخاطر همین ساخت و سازهای غیرمجاز و نبود پارکینگ در محله اتفاق می‌افتد، قطعاً باید تامل شود.

وی با بیان اینکه ساکنان درخواست جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز و تعیین تکلیف بناهای احداث شده، توجه به بازار مبل نعمت‌آباد به عنوان یک مرکز تجاری و تامین پارکینگ‌های مورد نیاز، تملک و تخریب املاک معارض خیابان‌های شهیدکوه بریان و شهبانگ و بازگشایی معابر، تامین سرانه درمانی منطقه توسط دانشکده علوم پزشکی تهران با توجه به زمین اهدایی شهرداری تهران، رسیدگی و ساماندهی به وضعیت آب و فاضلاب و لوله‌گذاری جهت اتصال ناحیه 3 به تصفیه خانه فاضلاب، توجه ویژه به ناحیه 3 و برداشتن بار سنگین 5 محله از دوش آن و ایجاد ناحیه ویژه برای دو محله خلازیر و نعمت‌آباد، تجدید نظر جدی در نگهداشت و رفت و روب محله و محلات مشابه، رسیدگی و باز پیرایی دو بوستان محله، آسفالت معابر ناحیه و محله داشتند.