یک‌شنبه 30 دی 1403

فواید و فضایل دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان / توفیق همنشینی با نیکان

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
فواید و فضایل دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان / توفیق همنشینی با نیکان

کارشناس علوم قرآنی گفت: در دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان از خداوند می‌خواهیم که به ما توفیق دهد تا با ابرار و نیکان همنشین باشیم لذا همدم شدن و همنوا شدن با کسانی که به‌عنوان مومنین و مقربین درگاه خداوند شناخته می‌شوند نکته ای مهم و ارزشمند است.

علی خلیلی در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان پیرامون دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان گفت: دعا‌های روزانه ماه مبارک رمضان دعایی پر محتوا و اندیشمندانه است، درخواست‌هایی که بندگان از پروردگار خود دارند در این دعا‌ها تعالی دهنده روح و اراده انسان است که هر یک از آن‌ها آثار و عوامل خاص خود را دارد. وی به متن دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در این دعا بیان شده است: «اللهم وَفقنی فیهِ لِموافَقَهِ الأبرارِ وجَنبنی فیهِ مُرافَقَهِ الأشرارِ وأوِنی فیهِ بِرَحمَتِکَ الی دارِ القَرارِبالهِیتَکِ یا الَهَ العالَمین، خدایا توفیقم ده در آن به سازش کردن نیکان و دورم دار در آن از رفاقت بدان و جایم ده در آن با مهرت به سوی خانه آرامش به خدایی خودت ای معبود جهانیان.»

  • بیشتر بخوانید:
  • برای مطالعه آخرین مطالب و گفت‌وگوهای مذهبی اینجا کلیک کنید

خلیلی به مضمون دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان اشاره و ابراز کرد: در این دعا از خداوند می‌خواهیم که به ما توفیق دهد تا با نیکان همنشین باشیم لذا همدم و همنوا شدن با کسانی که به‌عنوان مومنین و مقربین درگاه خداوند شناخته می‌شوند نکته مهم و ارزشمندی است، زیرا در صحنه قیامت مجرمان در یک صف و انبیاء، اولیا و اوصیاء در صفی دیگر قرار می‌گیرند. وی در همین راستا ادامه داد: قرار گرفتن در صفحه انبیاء و اولیاء سعادت بزرگی برای بندگان محسوب می‌شود چراکه آنان کسانی بودند که مطابق فرمان پروردگار متعال عمل نموده اند و بر سر سفره نعمات فراوان پروردگار روزی می‌خورند.

خلیلی در مورد صف اشرار همچنین ابراز کرد: قطعاً هیچ بنده‌ای نمی‌خواهد در صف اشرار قرار بگیرد افرادی همچون نمرود، فرعون و حتی صدام افرادی شرور بودند که در دنیا هرگز مطابق فرمان پروردگار عمل نکردند آنان از نعمات خداوندی محروم خواهند بود پس باید بکوشیم که در صف ابرار قرار گیریم حتی اگر به عنوان آخرین نفرات در این صف محسوب شویم. وی به فراز دوم دعای روز شانزدهم ماه مبارک رمضان اشاره و اظهار کرد: در این فراز از خداوند می‌خواهیم که ما را در خانه آرامش قرار دهد، زیرا انسان در صحنه دنیا هر چقدر که از لحاظ مادی تمکن داشته باشد هیچ گاه آرامش نخواهد داشت ثروت و مقام هرگز با خود آرامش نمی‌آورد بلکه باعث استرس و ایجاد دغدغه‌های روحی فراوان برای انسان می‌شود، «امیرالمومنین (ع)» در این مورد می‌فرماید: از مقررتان بگریید، زیرا زندگی زودگذری خواهد بود و به زندگی ثابت و واقعی خود بپردازید در اینجا منظور از مقرر در واقع زندگی دنیوی است زندگی زودگذری که آرامش در آن وجود ندارد، اما زندگی ثابت همان زندگی است که در آخرت آن را تا ابد خواهیم داشت لذا آرامش و امنیت در سایه ابرار برای آن زمان بسیار لازم و ضروری است. وی به سخن دیگری از «امیرالمومنین (ع)» که در نهج البلاغه آمده است اشاره و بیان کرد: «امیرالمومنین (ع)» در نهج‌البلاغه به پوچی دنیا بار‌ها اشاره کرده‌اند، ایشان می‌فرمایند:

یَا أَیُهَا النَاسُ، مَتَاعُ الدُنیَا حُطَام مُوبِیء فَتَجَنَبُوا مَرعَاهُ! قُلعَتُهَا أَحظَی مِن طُمَأنِینَتِهَا، وَ بُلغَتُهَا أَزکَی مِن ثَروَتِهَا. حُکِمَ عَلَی مُکثِر بِالفَاقَهِ، وَ أُعِینَ مَن غَنِیَ عَنهَا بِالرَاحَهِ. وَ مَن رَاقَهُ زِبرِجُهَا أَعقَبَت نَاظِرَیهِ کَمَهاً، وَ مَنِ استَشعَرَ الشَغَفَ بِهَا مَلاََت ضَمِیرَهُ أَشجَاناً، لَهُنَ رَقص عَلَی سُوَیدَاءِ قَلبِهِ هَم یَشغَلُهُ، وَ غَم یَحزُنُهُ، کَذلِکَ حَتَی یُؤخَذَ بِکَظَمِهِ فَیُلقَی بِالفَضَاءِ مُنقَطِعاً أَبهَرَاهُ، هَیِناً عَلَی آللهِ فَنَاؤُهُ، وَ عَلَی الاِخوَانِ اِلقَاؤُهُ. وَاِنَما یَنظُرُ المُؤمِنُ اِلَی الدُنیَا بِعَینِ الاِعتِبَارِ، وَیَقتَاتُ مِنهَا بِبَطنِ الاِضطِرَارِ، وَ یَسمَعُ فِیهَا بِأُذُنِ المَقتِ وَ الاِبغَاضِ، اِن قِیلَ أَثرَی قِیلَ أَکدَی! وَاِن فُرِحَ لَهُ بِالبَقَاءِ حُزِنَ لَهُ بِالفَنَاءِ! هذَا وَ لَم یَأتِهِم «یَوم فِیهِ یُبلِسُونَ».

ای مردم، متاع دنیا همچون گیاهان خشکیده «وباخیز» است بنابراین از چنین چراگاهی دوری کنید. دل کندن از آن لذت بخش‌تر است از دل بستن و اعتماد به آن، و استفاده از آن به مقدار نیاز بهتر است از جمع کردن و انباشتن ثروت آن. کسی که از آن بسیار گردآوری کند محکوم به فقر و نیازمندی است و هر آن کس از آن بی نیازی جوید به آسایش و آرامش خود کمک کرده است. کسی که زر و زیورهای دنیا در نظرش شگفت انگیز باشد قلب او نابینا می شود و آن کس که عشق آن را به خداوند بی اهمیت و افکندنش به گورستان برای دوستانش آسان است.

وی در پایان به توصیف پروردگار تعالی پرداخت و خاطرنشان کرد: خداوند بنده نواز است اگر هزار بار نیز نافرمانی کنید باز با مدیریت خود شما را به خود جذب می‌کند پس شایسته است شما نیز در راه رضای پروردگار بپوشید و خود را در صف ابرار قرار دهید نه اشرار.