چهارشنبه 7 آذر 1403

قبل از انقلاب سهم ایران در تولید علم جهانی فقط یک‌صدم درصد بود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
قبل از انقلاب سهم ایران در تولید علم جهانی فقط یک‌صدم درصد بود

بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی وب او ساینس‌(Web Of Science) ایران تا پایان دسامبر سال 2017 توانسته است پس از کشورهای چین، آمریکا و هند، رتبه چهارم جهانی را در تولید علم نانو از آن خود کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از یزدرسا، پیشرفت‌های کم‌نظیر در عرصه علم و فناوری یکی از واقعیت‌های مبرهن ایران بعد از انقلاب است. به طوری که جایگاه جمهوری اسلامی نسبت به گذشته به طور حیرت‌انگیزی ارتقا داشته است و ایران در سرعت رشد تولید علم رتبه چهارم را در جهان دارد.

تعداد دانشجویان کشور نسبت به قبل از انقلاب 24برابر افزایش پیدا کرده و از 150هزار دانشجو در سال 1357 به بیش از 4میلیون نفر در زمان فعلی رسیده است.

از سهم یک‌صدم درصدی در تولید علم تا رتبه 15 علمی جهان

سهم ایران در تولید علم جهان از یک‌صدم درصد در سال 1357 به 1.81 درصد در سال 1395 رسیده است (یعنی 181 برابر افزایش). همچنین براساس آمارهای منتشر شده، رتبه علمی ایران در جهان در پایگاه اسکوپوس و ISI در سال 2018 پانزدهم دنیا بوده است.

20 کشور برتر دنیا از نظر تولید علم در 6 ماهه نخست سال 2018

بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی وب او ساینس‌(Web Of Science) ایران تا پایان دسامبر سال 2017 توانسته است پس از کشورهای چین، آمریکا و هند، رتبه چهارم جهانی را در تولید علم نانو از آن خود کند.

بر اساس گزارش سایماگو رتبه جهانی تولید علم ایران طی سال‌های 1996 تا 2015 از 53 اُم به 16 اُم در جهان ارتقاء پیدا کرده و رتبه جهانی تولید علم ایران در رشته انرژی اتمی از 83 به 11اُم ارتقاء یافته است.

همچنین رتبه جهانی تولید علم ایران در رشته بیوتکنولوژی از 56 به 14‌اُم جهان ارتقاء یافته و رتبه جهانی تولید علم ایران در رشته مهندسی هوا و فضا نیز از 43 به 11‌اُم جهان ارتقاء پیدا کرده است. همچنین رتبه جهانی تولید علم ایران در رشته پزشکی از 54 به 19‌اُم جهان ارتقاء یافته است.

رتبه جهانی تولید علم ایران در رشته شیمی از 48 به 11‌اُم جهان ارتقاء پیدا کرده و رتبه جهانی تولید علم ایران در رشته فیزیک و نجوم از 64 به 19‌اُم جهان ارتقاء یافته است.

سهم کشورهای برتر اسلامی از نظر تولید علم در نیمه نخست سال 2018

تا سال 1391 بیش از 26هزار و 196 اختراع در کشور ثبت شده و بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی آیسسکو، جمهوری اسلامی ایران در میان 57 کشور اسلامی از لحاظ علمی و پژوهشی و ثبت اختراع در رتبه اول قرار دارد.

موفقیت‌های جهانی در مسابقات روبوتیک، توسعه سخت‌افزاری و ساخت ابررایانه، توسعه نرم‌افزاری و بهره‌برداری گسترده از علوم رایانه‌ای در کشور و کسب 362 مدال در المپیادهای مختلف علمی جهان از دیگر نمونه‌هایی است که پیشرفت‌های چشمگیر جمهوری‌اسلامی در حوزه‌های علمی را نشان می‌دهد.

حضور ایران در بین سردمداران فناوری سلول‌های بنیادی دنیا

جمهوری اسلامی در زمینه فناوری و تحقیقات سلول‌های بنیادی جزء چند کشور بر‌تر جهان محسوب می‌شود و محققان کشورمان توانسته‌اند از سلول‌های بنیادی حتی در پیوندهای مغز و استخوان، پوست و ترمیم بافت آسیب‌دیده قلب استفاده کنند و همچنین شبیه‌سازی سلول‌های بنیادی در پژوهشکده رویان انجام شده که در نوع خود بی‌نظیر است.

افزون بر این، استفاده از سلول‌های بنیادی در پیوند قرینه چشم، تزریقPRP، تکثیر سلول‌های بنیادی بندناف به منظور درمان سرطان یا صدمات بافت قلب و عصب و سلول‌های استخوانی، ترمیم ضایعات نخاعی، شبیه‌سازی و تولید سلول‌های بنیادی جنین از جمله دستاوردهای بزرگ کشورمان در عرصه فناوری‌های نوین است.

در حال حاضر سلول‌های بنیادین جنینی و علم شبیه‌سازی نیز در کشور به دانشی بومی تبدیل شده است و شبیه‌سازی حیواناتی چون بز، گوسفند و گوساله در سال‌های اخیر باعث شده جمهوری اسلامی ایران در زمینه سلول‌های بنیادی در جمع کشورهای مطرح در این زمینه قرار گیرد.

همچنین امروز محققان کشورمان از سلول‌های بنیادی در رفع آسیب‌های نای، ترمیم نارسایی قلبی و کبدی و نارسایی عروق در دیابت استفاده می‌کنند. دستیابی ایران به فناوری فرآوری سلول‌های جنینی با هدف درمان بیماری‌های صعب‌العلاج نیز یکی دیگر از دستاوردهای محققان ایرانی در حوزه پزشکی است.

طبق آمار جهانی اسکوپوس در سال 2015، جمهوری اسلامی ایران رتبه 15 را در زمینه تولید علم سلول‌های بنیادی در دنیا به خود اختصاص داده است. ایران در سال 2012 رتبه 23، در سال 2013 رتبه 22، در سال 2014 رتبه 17 و سال 2015 رتبه پانزدهم را کسب کرده است؛ با توجه به آهنگ رشد خیلی سریع جمهوری اسلامی ایران نسبت به سایر کشورها نشان می‌دهد که ایران می‌تواند خیلی زود به رتبه زیر10 در تولید علم حوزه سلول‌های بنیادی برسد.

همچنین جمهوری اسلامی ایران سومین کشور در زمینه استخراج سلول‌های بنیادی از پالپ (مغز) دندان‌های شیری است و این کار تنها در کشورهایی چون آمریکا و ژاپن در حال انجام است.

همچنین به گفته رئیس پژوهشکده خون و سرطان، ایران جزو یک درصد کشورهای دنیاست که به توانمندی پیوند سلول‌های بنیادی خون‌ساز دست‌یافته است.

کشورهایی چون سوئد، اتریش، روسیه و ترکیه بعد از ایران از نظر تولید علمی در این حوزه، قرار دارند.

پیمان کیهان‌ور، یکی از مدیران ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری می‌گوید: می‌توانیم بگوییم ایران جزء سردمداران دنیا در این حوزه به شمار می‌رود.

وی می‌افزاید: می‌توان گفت ایران در حوزه سلول‌های بنیادی و ارائه خدمات به بیماران سرطانی جز کشورهای برجسته در دنیا است؛ در واقع ایران جزء بزرگان جهان در این عرصه به شمار می‌رود.

انتهای پیام /

قبل از انقلاب سهم ایران در تولید علم جهانی فقط یک‌صدم درصد بود 2
قبل از انقلاب سهم ایران در تولید علم جهانی فقط یک‌صدم درصد بود 3