جمعه 3 مرداد 1404

قیمت برنج بازار را به لرزه انداخت (9 تیر)

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
قیمت برنج بازار را به لرزه انداخت (9 تیر)

درحالی که وزیر جهاد کشاورزی وعده کاهش قیمت برنج و ساماندهی این بازار را داده بود، اما قیمت های جدید برنج ایرانی حاکی از واقعیت دیگری است و همچنان قیمت ها در مدار صعودی قرار دارد.

با وجود وعده‌های مکرر وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر مدیریت بازار برنج و کاهش قیمت‌ها، اما واقعیت این است که بازار برنج همچنان با گرانی و نوسانات صعودی قیمت‌ها دست و پنجه نرم می‌کند و مشاهدات میدانی نشان می‌دهد برنج ایرانی به کیلویی 330 هزار تومان رسیده که در نتیجه آن سفره معیشت مردم هرروز درحال کوچک‌تر شدن است.

براساس مشاهدات میدانی واستعلام از سایت‌های فروش اینترنتی قیمت برنج ایرانی همچنان در سطوح بالایی قرار دارد و بسته به نوع و کیفیت آن قیمت‌های متفاوتی دارد برای مثال در میان برند‌های پرطرفدار، برنج طارم ممتاز با نرخ کیلویی 234 هزارتومان، برنج هاشمی عادی با قیمت 273هزارتومان و هاشمی ممتاز به کیلویی 330 هزارتومان رسیده است.

رونمایی از قیمت های جدید برنج در بازار 

بررسی های میدانی نشان می دهد طارم هاشمی که از از پرفروش‌ترین‌های بازارمحسوب می‌شود در محدوده کیلویی 265 هزارتومان تا 310 هزارتومان قرار دارد. برای مثال قیمت طارم هاشمی ممتاز 265 هزار تومان، طارم دم سیاه ممتاز کیلویی 310 تومان و طارم محلی ممتاز از کیلویی 260 هزار تومان به بالا فروخته می‌شود. همچنین برنج فجر گلچین گرگان با نرخ کیلویی 185 هزارتومان و برنج ایرانی عنبر بو فوق ممتاز با قیمت 192 هزارتومان و در بخش برنج‌های نیم‌دانه نیز، نیم دانه طارم ممتاز کیلویی 110 هزارتومان عرضه می‌شود.

افزایش قیمت برنج درحالی رخ داده است که نوری قزلجه وزیرجهاد کشاورزی قول مساعد به تنظیم این بازار و کاهش قیمت‌ها داده بود و تاکید داشت تا فهرست کالا‌های تحویل شده باید به طوردقیق رصد شود که در کجا و به چه قیمت فروش می‌رود.

از قیمت گذاری سلیقه ای تا احتکار دلالان

دراین میان، قیمت‌گذاری سلیقه‌ای برخی خرده‌فروشی‌ها در حالی که زنجیره تأمین سقف قیمتی مشخصی ندارد به صعودی شدن قیمت برنج دامن زد. همچنین دپو برنج توسط دلالان درعمل نتیجه‌ای جز کمبود مصنوعی و افزایش قیمت برنج نداشت؛ به طوری که این افراد با عدم عرضه به موقع برنج به بازار، به گرانی دامن زده تا سود بیشتری به جیب بزنند.

گرچه هدف اصلی دولت در ممنوعیت واردات برنج حمایت از تولیدکننده داخلی بود اما از آنجایی که نیاز داخل تنها با اتکا به تولید داخل تامین نمی شود و مابقی نیاز باید از طریق واردات تامین شود به همین جهت ترس از کمبود و تمایل به نگهداری برنج از سوی عرضه کنندگان خود به خود سیگنال گرانی را به بازار می دهد.

از آنجایی که بازار برنج ایرانی و خارجی از یکدیگر مجزا بوده و هر کدام سلیقه مصرف‌کننده خاص خود را دارد معمولا قیمت برنج خارجی (که معمولاً ارزان‌تر است) به عنوان یک عامل تعدیل‌کننده برای قیمت برنج داخلی عمل می‌کند برای مثال وقتی برنج خارجی در دسترس نباشد یا گران شود، تقاضا برای برنج داخلی افزایش یافته و این امر به گرانی آن دامن می‌زند.

چراغ قرمز بازار برنج به سخنان وزیر جهاد 

البته وزیر جهاد کشاورزی چند روز گذشته از ورود 60 هزار تن برنج وارداتی به کشور خبر داد و اعلام کرد با قرارگیری این میزان برنج در شبکه توزیع، قیمت برنج در روز‌های پیش رو کاهش یافته و به نقطه منطقی می‌رسد. این درحالی است که بازار همچنان به عرضه این میزان برنج وارداتی سیگنال مثبتی نشان نداده و قیمت ها نه تنها کاهش نیافته است بلکه روز به روز گرانتر می شود.

به گزارش تابناک، واردات برنج با ارز ترجیحی به تنهایی نمی‌تواند تضمین‌کننده ثبات قیمت‌ها باشد چرا که عوامل دیگری مانند سیاست‌های ارزی، میزان تولید داخلی، مدیریت واردات و نقش واسطه‌ها بر قیمت نهایی در بازار تأثیرگذار است. بنابراین وعده‌های کاهش قیمت تا زمانی که مشکلات ریشه‌ای مربوط به تخصیص ارز، شفافیت در زنجیره توزیع، و برخورد با احتکارکنندگان حل نشود بازار برنج همچنان شاهد نوسانات صعودی خواهد بود.