لزوم بازنگری مناطق چهارگانه محیط زیست برای حفاظت از محیط زیست و رونق معادن
یک کارشناس معدن و محیط زیست معتقد است که برخی از پهنههای محیط زیستی ذاتاً به آلودگی ناشی از کانهزاییها مبتلا هستند و باید در حفاظت از این مناطق بازنگری شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، تقابل بین محیط زیست و معدن در بسیاری از کشورهای جهان وجود دارد و این رقابت در کشورهای درحال توسعه بیشتر دیده میشود. کشور ما نیز یکی از همین کشورهاست که هنوز نتوانسته به راهکاری برای وارد شدن کمترین آسیب به محیط زیست در عین حال توسعه معادن که یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور هستند، برسد.
در رابطه با این موضوع دکتر سارا یوسفی فر، کارشناس معدن و محیط زیست به تسنیم گفت: در کشور ما مناطقی به عنوان مناطق چهارگانه محیط زیست تعریف شده است که این پهنهها تحت کنترل سازمان حفاظت محیط زیست هستند. تقسیمبندی این پهنهها سالها قبل انجام شده و در آن زمان اطلاعات کافی زمینشناسی وجود نداشته که بگوید این پهنهها از نظر ژئوشیمی یا از نظر زمینشناسی به چه شکل هستند. لذا این پهنهها نیاز به بررسی مجدد دارند.
"توسعه یکباره 5000 معدن" بمب تخریبگر زیستگاههای حیات وحش است!وی با بیان اینکه در برخی از مناطق چهارگانه محیط زیست به طور ذاتی آلودگی ناشی از کانهزاییها به خصوص کانهزاییهای فلزی وجود دارد، گفت: در مطالعهای که بنده در منطقه پلنگدره که گزارش آن در قالب پایاننامه موجود است، انجام دادم، متوجه شدم قسمتهایی از این منطقه حفاظت شده ذاتاً آلودگی دارد و این آلودگی ربطی به معدن و معدنکاری ندارد بلکه از زمانی که پوسته شکل گرفته آلودگی در آن پهنه بوده است.
این کارشناس معدن و محیط زیست ادامه داد: همچنین یک سری از فلزات ازجمله ارسنیک و جیوه و...، در این منطقه هستند که خود باعث سرطان و جهش ژنی در انسان و موجودات جانوری و گیاهی در منطقه میشود. در برخی از مناطقی که آلودگی دارند نیز فنسکشی باعث شده موجود زنده در این پهنهها به تله بیفتد و باعث مرگ و میر بیشتر در مناطق آلوده شود. برخی کانهزاییهای فلزی مانند مس، طلا، سرب و روی و...، پاراژنزهایی مثل ارسنیک و جیوه و مواد رادیواکتیو به همراه دارند که ذاتاً باعث آلودگی مناطق چهارگانه محیط زیست میشوند و باید این محدودهها از مناطق چهارگانه زیست محیطی خارج شوند.
یوسفیفر با بیان اینکه این پهنهها نیاز به بررسی مجدد دارند، گفت: پیشنهاد من این است که مطالعه مجدد بر کلیه مناطق چهارگانه محیط زیست انجام شود و خارج کردن محدودههایی که ذاتاً آلوده هستند به خصوص کانهزاییهایی همچون مس، طلا، سرب و روی و...، دارند در اولویت قرار بگیرد.
وی ادامه داد: آلودگی این مناطق به گیاهان، حیوانات و انسانها آسیب میزند و آبهای زیرزمینی و سطحی را نیز آلوده میکند، لذا به نفع محیط زیست است که به جای این مناطق، مناطقی را محافظت کند که پراکنش حیات وحش دارد و آلوده نیست. باید مناطق چهارگانه محیط زیست از نظر آلودگی بررسی شوند و نقشه آنها در سراسر کشور مجدد و با توجه به استاندارد های جهانی تهیه شود.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: نقشههایی که سازمان زمینشناسی در این زمینه تهیه کرده میتواند به راحتی آنومالیهای معدنی و آلودگیها را نشان دهد. قطعاً پتانسیلهای جدید معدنی در این مناطق نهفته است که کمک شایانی به رونق اقتصادی کشور خواهد کرد.