یک‌شنبه 16 دی 1403

لیله الرغائب با شب آرزو‌ها متفاوت است؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
لیله الرغائب با شب آرزو‌ها متفاوت است؟

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزای دانشجو، اولین شب جمعه ماه مبارک رجب را لیله الرغائب می‌نامند، و امسال با توجه به اینکه شب جمعه همزمان با حلول ماه مبارک رجب است، شب جمعه 13/10/1403، شب اول ماه مبارک رجب و لیله الرغائب است که عده‌ای به اشتباه آن را شب آرزو‌ها نیز می‌نامند. نظر آیت الله العظمی جوادی آملی درباره شب لیله الرغائب نظر حضرت آیه الله جوادی آملی این است که أعمال لیله الرغائب از...

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزای دانشجو، اولین شب جمعه ماه مبارک رجب را لیله الرغائب می‌نامند، و امسال با توجه به اینکه شب جمعه همزمان با حلول ماه مبارک رجب است، شب جمعه 13/10/1403، شب اول ماه مبارک رجب و لیله الرغائب است که عده‌ای به اشتباه آن را شب آرزو‌ها نیز می‌نامند.

نظر آیت الله العظمی جوادی آملی درباره شب لیله الرغائب

نظر حضرت آیه الله جوادی آملی این است که أعمال لیله الرغائب از باب تعدد مطلوب است به گونه ای که اگر اولین شب جمعه ماه رجب مصادف بود با اولین روز ماه رجب روزه پنج شنبه قبل آن لازم نبوده گرچه می توان به عنوان روزه مستحبی نیت نمود، اما چنانچه اولین شب جمعه ماه رجب به صورتی بود که از روز دوم ماه آغاز می شود عمل عبادی روز پنج شنبه قبل از اولین شب جمعه به جای خود برقرار است.

حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در یکی از جلسات درس اخلاق خود، لیله الرغائب را شب رغبت‌ها برشمردند و بیان داشتند:

امیدواریم که در لیلهالرغائب رغبت ما با رهبت ما هماهنگ باشد. هم از قهر و جلال خدا راهب باشیم، هم به مِهر و جمال خدا راغب باشیم؛ رغبت یعنی میل نه آرزو.

ایشان ادامه دادند: لیلهالرغائب به معنای شب آرزو‌ها نیست، بلکه شب رغبت‌ها و گرایش‌ها و مجذوب‌شدن‌هاست لذا آن انجذاب و گرایش و میل و شوق را می‌گویند رغبت، در برابر رهبت. خدای سبحان جناتی دارد که ما را به آنها ترغیب کرده و برای روح ما هم بهشتی دارد که ما را به آن هم ترغیب کرده است.

ایشان اظهار داشتند: در بخش پایانی سوره مبارکه «قمر» چنین آمده انَ المُتَقِینَ فِی جَنات وَنَهَر فِی مَقعَدِ صِدق عِندَ مَلِیک مُقتَدِر یعنی مردان باتقوا بهشتی دارند همین جَنَات تَجرِی مِن تَحتِهَا الأَنهَارُجنت جسم و بدن است و لذایذ مادی که در آن نهرِ عسل جاری است نهرِ آب جاری است نهر شیر جاری است نهر خمر جاری است این انهار چهارگانه در این بهشت هست. اما یک بهشت دیگری دارد که آن برای روح ماست و این را با واو عطف بیان نکرده بلکه فرمود: اِنَ المُتَقِینَ فِی جَنَات وَنَهَر فِی مَقعَدِ صِدق عِندَ مَلِیک مُقتَدِر نه «و فی» فِی مَقعَدِ صِدق عِندَ مَلِیک مُقتَدِر آن جنت برای روح ماست برای جان ماست که نزد خدا قرار بگیریم.

آیت الله العظمی جوادی آملی ادامه دادند: اوساط اهل ایمان، رغبتشان در لیلهالرغائب به جَنَات تَجرِی مِن تَحتِهَا الأَنهَارُ است و اوحدی از اهل ایمان گذشته از اینکه جَنَات تَجرِی مِن تَحتِهَا الأَنهَارُ را طالب هستند فِی مَقعَدِ صِدق عِندَ مَلِیک مُقتَدِر را هم مورد رغبت و میل و گرایش و انجذاب خود قرار می‌دهند آن‌گاه درباره چنین گروهی گفته می‌شود: وَلِمَن خَافَ مَقَامَ رَبِهِ جَنَتَانِ هم جنت بدن است هم جنت جان است هم لذت روح است هم لذت تن است که ان‌شاءالله در لیلهالرغائب به این رغبت‌ها بار می‌یابیم.