لیگ برتر والیبال تحت تاثیر بوقچیها
در هفته نوزدهم لیگ برتر والیبال اتفاقات تاسفآوری رخ داد؛ اتفاقاتی که با فحاشی و زد و خورد میان هواداران و بازیکنان و مربیان همراه بود.
اتفاقاتی که چهارشنبه هفته گذشته در لیگ برتر والیبال رخ داد آنقدر تاسفآور بودند که نباید به فراموشی سپرده شود. این اتفاقات باید مورد بررسی جامعهشناسان قرار بگیرد تا تدبیری برای آن اندیشیده شود؛ در غیر این صورت بعید نیست در آیندهای نه چندان دور به یک تراژدی تلخ تبدیل شود و آن وقت است که همگان به دنبال پیدا کردن مقصر خواهند بود.
در بازی تیمهای پاس گرگان و شهرداری ارومیه، سالن مسابقه تبدیل به رینگ بوکسی شد که در یک طرف آن تماشاگران و اعضای تیم پاس گرگان بودند و در طرف دیگر اعضای تیم شهرداری ارومیه. در نهایت بازی نیمه کاره مانده و عجیب اینکه ناظر مسابقه در گفتوگویی عنوان کرده بود که میخواسته بازی ادامه پیدا کند، اما تیم شهرداری ارومیه حاضر نشد به زمین بازگردد. در تهران هم بازی تیمهای صنعتگران و مهرگان نورد با فحاشیهای زیادی از جانب برخی هواداران دو تیم همراه بود.
موضوع بداخلاقی روی سکوهای سالنها و استادیومها از گذشته تا به امروز وجود داشته است؛ اما در حال حاضر این موضوع تبدیل به یک معضل پیچیده شده است. در ادامه به بررسی دلایل و عواملی که باعث چنین جو متشنجی در لیگ برتر والیبال شده پرداخته شده است؛ هر چند اکثر این دلایل را میتوان به سایر لیگهای ورزشی هم بسط داد.
تماشاگران اغلب با تیمهای ورزشی خود همبستگی دارند. این تعصبها ممکن است به رفتارهای تهاجمی و ناهنجاری منجر شود. در این میان برخی باشگاهها برای کسب نتیجه از این موضوع سوءاستفاده و آن را در جهت توهین و فشار به حریفان استفاده میکنند.
رسانهها و تبلیغات نقش مهمی در شکلگیری نگرشها و رفتارهای تماشاگران دارند. تولید محتوای زرد توسط رسانهها میتواند انتظارات و رفتارهای اجتماعی را تقویت یا تضعیف کند. رسانهها میتوانند با ترویج رفتارهای مثبت و برگزاری کمپینهای آگاهیبخشی، ناهنجاریها را کاهش دهند.
تأثیر گروهی و فشار همسالان
تماشاگران در محیطهای ورزشی تحت تأثیر گروهی و فشار همسالان قرار میگیرند. فرهنگ عمومی و گروهی که در این محیطها حاکم است میتواند رفتارهای ناهنجار را تشویق کند. افراد به دلیل احساس تعلق به گروه و ترس از طرد شدن ممکن است به رفتارهای ناهنجار تن دهند.
سطح آموزش و آگاهی
آموزش و آگاهیبخشی نقش مهمی در کاهش ناهنجاریهای تماشاگران دارد. در جوامعی که افراد از سطح بالاتری از آموزش برخوردار هستند و آگاهی بیشتری نسبت به تأثیرات رفتارهای خود دارند، ناهنجاریها کمتر دیده میشود. برنامههای آموزشی و فرهنگی میتوانند به تماشاگران کمک کنند تا رفتارهای مثبتتری از خود نشان دهند.
نتیجهگرایی با حربه توهین
اتفاق ناامیدکنندهای که در لیگ برتر والیبال رخ میدهد حربه ناسالم برخی تیمها است که با بکارگیری برخی بوقچیها تلاش میکنند از خجالت حریفانشان دربیایند. در این میان به بوقچیها دستمزد هم پرداخت میشود و متاسفانه مسئولان برگزاری مسابقات هم مقابل اقدامات و فحاشی آنها سکوت میکنند تا بازی به هر شکل ممکن به پایان برسد. در حالی که داور اول و ناظر مسابقه میتوانند در شرایطی که سکوها ملتهب است و تماشاگران در حال فحاشی هستند بازی را ناتمام اعلام کنند.
چه باید کرد؟
فدراسیون والیبال در وهله اول باید از حضور بوقچیها در سالنهایی که میزبان مسابقات لیگ برتر والیبال هستند جلوگیری به عمل بیاورد. این موضوع کمهزینهترین و البته موثرترین کاری است که میتواند به بهبود وضعیت بغرنج لیگ برتر والیبال به لحاظ فرهنگی کمک کند.
ضمن اینکه انتظار میرود کمیته انضباطی فدراسیون والیبال به جای توبیخهایی که فقط برای درج در پرونده است و هیچ فایده دیگری ندارد متخلفانی که باعث متشنج شدن مسابقات والیبال میشوند اعم از بازیکنان و مربیان و حتی مدیران باشگاهها را با محرومیتهای قابل توجه روبهرو کند. در غیر این صورت نباید انتظار داشت فحاشی و توهین در لیگ کمتر شود.
منبع: خبرگزاری ایرنا از میان اخبار