ماهی را هر وقت از بازار گرفتیم گران بود!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در ماههای اخیر بازار ماهی شاهد افزایش قیمت چشمگیری بوده است که این موضوع نه تنها در سبد غذایی مردم تاثیرات منفی گذاشته، بلکه موجب حذف این پروتئین ارزشمند از برنامه غذایی بسیاری از خانوارها شده است. آنطور که به نظر میرسد، این افزایش قیمتها از شهریور ماه شدت گرفته است و همچنان بدون هیچگونه نظارت و تدبیر جدی ادامه دارد. از 5 هزار تومان تا 62...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در ماههای اخیر بازار ماهی شاهد افزایش قیمت چشمگیری بوده است که این موضوع نه تنها در سبد غذایی مردم تاثیرات منفی گذاشته، بلکه موجب حذف این پروتئین ارزشمند از برنامه غذایی بسیاری از خانوارها شده است. آنطور که به نظر میرسد، این افزایش قیمتها از شهریور ماه شدت گرفته است و همچنان بدون هیچگونه نظارت و تدبیر جدی ادامه دارد.
از 5 هزار تومان تا 62 هزار تومان افزایش قیمت هر کیلو ماهی قزل آلا
قبل از افزایش قیمتها، ماهی به عنوان یکی از پروتئینهای مقرون به صرفه در سبد غذایی بسیاری از مردم جایگاه مهمی داشت. اما در ماههای اخیر، این ماده غذایی به طور فزایندهای از دسترس خانوارهای کمدرآمد خارج شده است. در حالی که در سه ماهه خرداد، تیر و مرداد شاهد افزایشهای کمتر از 5 هزار تومان در قیمت ماهی قزلآلا بودیم اما از شهریورماه به بعد، قیمت این ماهی در خردهفروشیها از 168 هزار تومان به حدود 230 هزار تومان افزایش یافته است. این افزایش ناگهانی و چشمگیر قیمت باعث شده است که بسیاری از مردم توان خرید آن را نداشته باشند.
گفتنی است قیمت هر کیلو ماهی 230 هزار تومان تنها درباره ماهی قزلآلا است که این نوع ماهی به عنوان یکی از مقرون به صرفهترین گزینهها برای تامین پروتئین در سبد غذایی بسیاری از خانوارها شناخته میشود. ماهی قزلآلا به دلیل فراوانی تولید داخلی و قیمت نسبتا مناسب، در مقایسه با سایر انواع ماهیها مانند سالمون و ازون برون، بیشتر در دسترس مردم قرار دارد.
در کنار ماهی قزلآلا، سایر انواع ماهیهای گرانقیمت همچون سالمون و ازون برون نیز با قیمتهای نجومی روبرو هستند. این ماهیان که پیش از این در سبد مصرفی برخی از خانوارهای ایرانی جای داشتند، اکنون به دلیل قیمتهای بسیار بالا، تنها برای قشر خاصی از جامعه قابل دسترس هستند. این افزایش قیمتها نه تنها بر روی اقتصاد خانوارهای متوسط و کمدرآمد تاثیر گذاشته بلکه موجب شده است که طبقات متوسط نیز برای تامین غذای خود با چالش روبرو شوند.
آیا نهادهای مسؤول در برابر این افزایش قیمتها مسؤولیت دارند؟
با توجه به افزایش بیرویه قیمتها و بیتوجهی به وضعیت معیشتی مردم، به نظر میرسد که نهادهای مسئول، به ویژه وزارت جهاد کشاورزی، اقدامات کافی برای کنترل بازار ماهی و جلوگیری از افزایشهای افسارگسیخته انجام ندادهاند. آقای وزیر جهاد کشاورزی هنوز نتواسته سیاستهای موثری برای کنترل قیمتها اتخاذ کند. در حالی که بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه کشاورزی و شیلات انتظار داشتند که با تغییرات مدیریتی در این وزارتخانه، تدابیر جدی برای مهار تورم در بازار مواد غذایی، بهویژه پروتئینهای دریایی، اتخاذ شود، اما تا امروز شاهد هیچگونه اصلاح جدی در این زمینه نبودهایم.
رصد میدانی فروشگاههای مرکز پایتخت
در این میان، وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری اخیر خود گفته کالاهای اساسی در ماههای اخیر از یک ثبات نسبی برخوردار بوده است و طبق برنامه ریزیهای انجام شده، علاوه بر حمایت از تولید داخلی، تلاش دارند تا مشکلی برای سفره و معیشت مردم ایجاد نشود. این اظهارات در حالی مطرح میشود که افزایش قیمت ماهی در عمل نشاندهنده ناکارآمدی این برنامهها و عدم نظارت کافی بر بازار است. با توجه به وضعیت کنونی، این ادعا که بازار کالاهای اساسی در ثبات نسبی است، به وضوح با واقعیتهای موجود در بازار تطابق ندارد و سوالاتی جدی درباره مدیریت وزارت جهاد کشاورزی و توان آن در کنترل قیمتها مطرح میکند.