«محمد رسول الله (ص)» فیلمی که دوران کودکی پیامبر اسلام را روایت میکند
فیلم سینمایی محمد رسولالله (ص) به زندگی دوران کودکی حضرت محمد (ص) و رویدادهای مختلف این دوران می پردازد.
محمد رسولالله فیلمی ایرانی در ژانر تاریخی به کارگردانی مجید مجیدی است که در سال 1393 منتشر شد. این فیلم داستان دوران کودکی حضرت محمد، پیامبر اسلام در سده 6 میلادی را روایت میکند.
اکران سراسری محمد رسولالله از 5 شهریور 1394 (27 اوت 2015) در ایران و همزمان با افتتاحیه جشنواره فیلم مونترال کانادا آغاز شد. قرار است سهگانه سینمایی و مستقل از هم تولید شود که به مقاطع مختلف زندگی حضرت محمد (ص) بپردازد.
در اولین فیلم، قصه از دوران جاهلیت و شرایط اجتماعی زمان تولد حضرت محمد (ص) آغاز میشود و در 12 سالگی او به پایان میرسد.
در ساخت این مجموعه همچون سایر فیلمهای تاریخی سالهای اخیر ایران نظیر ملک سلیمان از عوامل خارجی و در سطح سینمای روز جهان استفاده شدهاست. فیلمبرداری این اثر بر عهده ویتوریو استورارو و موسیقی متن آن ساخته ای. آر. رحمان است که هر دو از هنرمندان برنده جایزه اسکار بهشمار میآیند.
این فیلم در شهرک سینمایی پیامبر اعظم که در 55 کیلومتری شهر قم قرار دارد، ساخته شدهاست. در این شهرک، ماکت شهرهای مکه و مدینه با مشخصات 1400 سال قبل، در مقیاس یک به یک (مختصات واقعی) طراحی و ساخته شدهاست و قرار است پس از پایان فیلمبرداری، از این دکور تحت عنوان شهرک سینمایی پیامبر اعظم برای دیگر پروژههای سینمایی درباره تاریخ اسلام استفاده شود.
این فیلم پرهزینهترین و بزرگترین پروژه فیلمسازی تاریخ سینمای ایران محسوب میشود. بیشتر هزینه این فیلم صرف ساخت شهرک سینمایی شدهاست. بخشهایی از این فیلم مربوط به واقعه جنگ اصحاب فیل در کشور آفریقای جنوبی فیلمبرداری شدهاست.
فیلم محمد رسولالله در تهران در 40 سالن سینما به نمایش درآمد و با فروش 170 میلیونی روز اول اکران خود در سینماهای تهران بالاترین میزان فروش برای افتتاحیه یک فیلم سینمایی در ایران را رقم زد.
این فیلم پیش از تولد پیامبر اسلام (تا 12 سالگی) او را در بر میگیرد و البته بخشهای قبل از 50 سالگی حضرت محمد رسولالله نیز بهصورت فلاشبک نشان داده میشود. این فیلم پیش از اکران عمومی و حتی پس از اکران با استقبال برخی کشورهای عربی و مخالفت برخی دیگر مواجه شد.
مجید مجیدی کارگردان این فیلم در پاسخ به برخی مخالفین اعلام کرد که در نگارش فیلمنامه از روایتها و منابع مورد تأیید مسلمانان و نه تنها شیعیان بهره بردهاست.
مجیدی در زمینه ساخت این فیلم گفت: باعث افتخار است که هشت سال از عمرم را صرف پروژهای با نام مقدس پیامبر عظیم الشان اسلام کردهام.
این فیلم به عنوان نماینده سینمای ایران در جشنواره اسکار سال 2016 میلادی اعلام شد. همچنین با فروش 14 میلیارد و 620 میلیون تومان پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران (تا سال 94) محسوب میشود. محمد رسولالله در 20 دی 1396 در شبکه نمایش خانگی پخش شد.
داستان فیلم از سال 10 بعثت حضرت محمد (ص) و زمانی که مسلمانان در تحریم اقتصادی هستند شروع میشود. ابوسفیان با بازی داریوش فرهنگ از ابوطالب که پیر است میخواهد که به محمد بگوید که خدا را در دلش نگه دارد. ابوطالب به اتاق نبی اسلام میرود و پیامبر در حال نماز خواندن است و بعد از سوره حمد سوره فیل را میخواند و سپس در یک فلشبک که اکثر فیلم را شامل شده به سال عام الفیل و تولد پیامبر و دوران کودکی وی از زبان خود ابوطالب به عنوان راوی فیلم میرود.
در سال عام الفیل، ابرهه یکی از سرداران لشکر حبشه به دستور پادشاه این سرزمین به مکه لشکرکشی میکند تا کعبه را از بین ببرد. ابرهه به وسیله چندین هزار نفر با فیل، اسب و تجهیزات جنگی فراوان به سوی شهر مکه میآیند، ولی در نزدیکی مکه که حریم مکه بهشمار میرود، فیلها به جلو پیش نمیروند و تعداد بسیار زیادی پرنده به نام ابابیل در حالی که سنگهایی در میان نوک خود دارند، بر سر ارتش ابرهه فرو میریزند و همه را از بین میبرند.
پس از پایان فلشبک، داستان دو مرتبه به سال ده بعثت و اوضاع بد مسلمانان تحریم شده ساکن در بیرون مکه برمیگردد و در ادامه روایت نمایان شدن قرارداد تحریمها علیه مسلمانان خورده شده توسط موریانهها به تصویر کشیده میشود.
فیلم محمد رسولالله از محاصره مسلمانان در شعب ابیطالب آغاز میشود و به پیش از میلاد پیامبر اسلام بازمیگردد. صحنههای درگذشت مادر محمد در روستای ابواء و صحنههای مربوط به دوران شیرخوارگی و خردسالی پیامبر در روستای سعدیه هم از دیگر بخشهای فیلم است. فیلم محمد رسولالله با اولین سفر پیامبر به شام و رسیدن به صومعه بحیرا به پایان میرسد. «بحیرا» راهبی مسیحی است که درباره ظهور آخرین پیامبر به ابوطالب بشارت میدهد.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر