شنبه 3 آذر 1403

مدیران جامعه اسلامی باید تسهیل‌گری اقتصادی صورت دهند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
مدیران جامعه اسلامی باید تسهیل‌گری اقتصادی صورت دهند

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس، هشتاد و هشتمین نشست ماهانه جامعه اسلامی مدیران با حضور اسماعیل منصوری لاریجانی نویسنده و پژوهشگر و با موضوع «حکمرانی از نگاه امام علی (ع)» برگزار شد.

در این نشست اسماعیل منصوری لاریجانی عدالت و اندیشه عدالتخواهانه امام علی (ع) را برآمده از قرآن کریم دانست و بیان داشت: قرآن کریم، «عدالت گستری» را پیشینه تخلق به اخلاق الهی و تخلق به اخلاق الهی را پیشینه «معرفت الله» می داند یعنی عدالت نباشد، اخلاق نیست و اخلاق نباشد - نعوذ بالله - خدا نیست.

وی با اشاره به آیه «کونوا قوامین شهداء بالقسط»، گفت: برخی بین قسط و عدل تفاوت قائل نشدند درحالیکه قسط پیش درآمد و مقدمه رسیدن به عدالت است یعنی انسان باید مقدمات عدالت را فراهم کند.

نویسنده کتاب «حکمرانی علوی» به روایتی از امیرمومنان (ع) اشاره کرد و گفت: از امام علی (ع) درباره عدل و بخشش سئوال کردند. ایشان در پاسخ - که در کلمات قصار نهج البلاغه ذکر شده است - می فرمایند: «عدالت قراردادن هرچیزی در جای خودش است؛ یعنی هرکس به اندازه نیاز و شایستگی اش مورد توجه قرار می گیرد» و درواقع، عدالت محور همه اجزاء، نظامات و مولفه‌های بشری حکومت است.

منصوری لاریجانی تصریح کرد: عدالت در منظر امام علی (ع)، ظلم نکردن به دیگران و دستگیری از تهیدستان است. ایشان حتی در توصیه به کارگزاران خود به ساده زیستی و توجه به مستمندان تاکید می کنند و مراقبت می کنند که کارگزاران از محدوده «عدالت» خارج نشوند چنانکه در داستان عثمان بن حنیف وقتی آگاه می شود که او دعوت فرد متمول و ثروتمند بصره را پذیرفته، بی درنگ نامه توبیخ آمیزی به وی می نویسد و می فرماید: «گمان نمی کردم دعوت گروهی را بپذیری که فقیران را به سفره رنگارنگ آنان راهی نیست و تنها اغنیاء بر سر سفره آنان دعوت شده اند».

وی افزود: عمده گرفتاری‌های امروز ما این است که برخی مدیران و مسئولان، دوران مسئولیت را فرصتی برای تحصیل رفاه و در آمد برای خود و نزدیکانشان می دانند و سطح زندگی آنها به دلیل برخورداری از امکانات عمومی روز به روز از مردم عادی بالاتر می رود و اعتماد عمومی مردم هم نسبت به نظام از این ناحیه تهدید می شود. امام علی (ع) در سخنی فرمودند که «وقتی بر شما وارد شدم و حکومت را به دست گرفتم، با این عبا و لباس و مرکب بوده است. در پایان حکومت اگر بیش از آنچه با آنها وارد شدم بیرون روم، به حق از خائنان باشم».

منصوری لاریجانی اظهار داشت: امام علی (ع)، تقوا، توکل، تواضع و فروتنی، انتقادپذیری، جاذبه و دافعه، سعه صدر، ساده زیستی، قاطعیت در تصمیم گیری، توجه به زیردستان و آگاهی و بصیرت را از اوصاف مهم مدیران می دانند و همواره توصیه می کنند که «کرامت ارباب رجوع را حفظ کنید، اهل تهجد و ریاضت باشید، وقت خود را صرف خدمت به مردم و اسلام کنید و از بیت المال حقوق نگیرید». این سبب می شود تا افرادی که شیفته خدمت هستند جلو بیایند. شهید بهشتی فرمود: «ما شیفتگان خدمتیم نه تشنگان قدرت». شیفتگان خدمت یعنی کسی که مدت زمانی در قدرت است، وقت خودش را صرف خدمت به مردم کند.

وی ادامه داد: متاسفانه وقتی وضعیت فعلی را با سخنان حکیمانه امیرالمومنین (ع) مقایسه می کنیم، می بینیم چقدر تا معیارهای حکمرانی علوی فاصله داریم؛ درحالیکه اگر این معیارها مدنظر قرار بگیرد، زمینه های فساد از بین می رود، اعتماد مردم افزایش می یابد.

این نویسنده و پژوهشگر با اشاره به داستان برخورد امام علی (ع) با عقیل که از روی تنگدستی درخواست سهمی بیشتر از بیت المال داشت، گفت: دقت ها و حساسیت های امام علی (ع) در صرف بیت المال و سبک زندگی زاهدانه ایشان باید مورد توجه مسئولان ما قرار گیرد و از ریخت و پاش های غیرضروری خود و سوء استفاده نزدیکانشان جلوگیری کنند و بلکه بستر فساد اقتصادی را فراهم نکنند.

منصوری لاریجانی در عین حال اظهار داشت: از لحاظ اجتماعی و مدنی علی‌رغم دستاوردهای خوبی که داشتیم، اما تا حکمرانی علوی فاصله داریم. گرچه از لحاظ سیاسی وضعیت نسبتا خوبی را داریم. اما عمده مشکل ما این است که آنچه را که می گوییم عمل نمی کنیم. سخن از ولایتمداری و اقتصاد مقاومتی و قناعت در زندگی می زنیم اما در نهاد ریاست جمهوری، وزارتخانه ها و... روی فرش گران قیمت راه می روند. به مردم توصیه به قناعت می کنند اما خودشان حقوق نجومی می خواهند. مسافرت های آنچنانی می روند، ماشین چندمیلیاردی از بیت المال سوار می‌شوند. با همین خوی اشرافی گری است که از مردم فاصله می‌گیرند.

نویسنده کتاب «حکمرانی علوی» بیان داشت: امام علی (ع) در نهج البلاغه می فرمایند «بهترین مدیر کسی است که خود را به زحمت و رنج بیندازد تا مردم در آسایش باشند». همچنین امام باقر (ع) از امیرالمومنین نقل می کند که «هرکس قسمتی از زمین را احیا و آباد نمود تا زمانیکه به آبادی آنجا مشغول است، مجاز است از آن استفاده کند، و بعد از او فرزندانش باید استفاده کنند و این زمین همچنان محل کشاورزی باشد». متاسفانه این دستور مهم اقتصادی در جامعه نادیده گرفته می شود، و به محض اینکه پدر فوت کرد، فرزندان، زمین را قطعه بندی می کنند و با تغییر کاربری به مسکونی آن را می فروشند.

وی گفت: در اندیشه اقتصادی امام علی (ع)، مالکیت مطلق وجود ندارد و همه چیز از آن خداست و انسان تنها برای مدتی که در دنیا زندگی می کند در حد نیاز خود می تواند از این مواهب استفاده کند. خدا می‌گوید «المال مال الله. همه اموال برای خداست». هرآنچه به انسان اعطا شده اگر در جای خود مصرف نشود، اسراف و تبذیر است. چه لزومی دارد میلیاردها سرمایه و هکتارها زمین داشته باشیم که معطل مانده وبر روی آن آبادانی صورت نمی گیرد؟ لذا توجه به چنین آموزه هایی برای نظام مدیریتی کشور بسیار لازم است.

منصوری تاکید کرد: مدیران جامعه اسلامی باید برای هدایت اقتصادی جامعه علاوه بر انجام امور فرهنگی، تسهیل گری اقتصادی صورت دهند تا مردم بتوانند با حمایت دولت در اقتصاد به درستی نقش آفرینی کنند.

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید اقتصاد مقاومتی عدالت حکمرانی علوی منصوری لاریجانی امام علی فساد این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است