مذاکرات ماه ها ادامه خواهد یافت
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا، راه برون رفت از فشارهای تحریمی آمریکا را تقویت اقتصاد و بنیه دفاعی کشور و در نهایت اجماع داخلی می داند و معتقد است این سه، همراه هم قادرند جمهوری اسلامی ایران را بیمه کنند و احتمال هرگونه پیمانشکنی جدید و خروج از برجام در دولت های آینده آمریکا را غیرمحتمل سازند.
ابوالفتح معتقد است، تضمین خواستن از آمریکا در جریان مذاکرات صحیح است؛ زیرا اساسا به ماهیت آمریکا اعتمادی وجود ندارد، چه رسد به تضمین آن. این کارشناس تاکید کرد: «سازوکار انسجام و پیشرفت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی درونی تضمین اساسی برای بقای توافق با آمریکاست.» همچنین این کارشناس در خصوص احتمال شکست برجام توضیح داد: «نه ایران و نه آمریکا و نه دیگر طرف ها نفعی در اعلام رسمی شکست مذاکرات برجام ندارند. از این رو ممکن است ماه ها مذاکرات ادامه داشته باشد، ولی هیچیک از طرفین اعلام شکست نکند؛ زیرا زمانی که اعلام میکنند مذاکرات شکست خورده، دوطرف باید برنامه دوم (پلن B) داشته باشند. در حال حاضر نه ایران و نه آمریکا هیچیک دارای برنامه دوم نیستند.» وی افزود: «همچنین به مصلحت منطقه نیست که ایران و آمریکا به سمت تدوین پلن B بروند. از این رو با اینکه ایران بسیاری از دوربین های نظارتی را بسته و به غنیسازی 60درصد روی آورده یا حوزه پرتاب موشک های فضایی اش را دنبال میکند، با این همه کسی پایان مذاکرات برجام را دنبال نمی کند.»
ابوالفتح با بیان اینکه افق روشنی برای رسیدن به توافق فعلا نمی بینم، تاکید کرد: «در این مرحله، مذاکرات حول بازگشت آمریکا به برجام است. آمریکا هم به برجام 2015 برنمی گردد. اگر قرار بود در دو، سه هفته آینده اتفاقی بیفتد، ظرف یکیدو ماه بعد از تشکیل دولت بایدن، می توانستند به توافق برسند. هم دولت بایدن، دولت ترامپ نبود و هم دولت روحانی، دولت رئیسی نبود. از این رو بعد از روی کار آمدن بایدن و حضور تیم ظریف در سیاست خارجی، میتوانستند توافق کنند، ولی نمیخواستند به سمت توافق بروند؛ زیرا دولت آمریکا از ایران خواسته های فرابرجامی دارد. به زبان نمیآورند؛ ولی آمریکاییها مطمئن هستند که برنامه هستهای ایران به سمت ساختن بمب نمیرود و اگر بخواهد برود، زمان مانیتورکردن را به اندازه کافی در اختیار دارند، از این رو وقت آن است که در شرایط کنونی درباره مسائل منطقهای و موشکی صحبت شود. درواقع، اینکه سپاه در فهرست تروریسم قرار میگیرد و از آن بیرون نمیآید، به این دلیل است که ایران تحت فشار، به «برجام دو» یعنی منطقهای و «برجام سه» یعنی موشکی تن بدهد. بنابراین این گره به این راحتی ها باز نمیشود.»