یک‌شنبه 30 دی 1403

مرحوم زیرک کار به معنای واقعی فخرالذاکرین بود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مرحوم زیرک کار به معنای واقعی فخرالذاکرین بود

تهران - ایرنا - مداح اهل بیت (ع) از مرحوم فیروز زیرک کار به عنوان فخرالذاکرین به معنای واقعی کلمه یاد کرد و گفت: سالها طول می‌کشد تا جامعه مداحان مثل زیرک کار را به خود ببیند.

روز گذشته جامعه مداحان در سوگ یک ذاکر و پیرغلام اهل بیت (ع) نشست. فیروز زیرک‌کار مشهور به فخرالذاکرین مداحان اهل بیت (ع) کشور در سن 80 سالگی به دلیل ناراحتی قلبی در یکی از بیمارستان های تبریز به لقاء الله پیوست.

این مداح و شاعر فقید اهل بیت عصمت و طهارت (ع)، مداحی را از هیات عزاداران شهدای کربلا در محله دوه چی تبریز آغاز کرد و تا آخرین روزهای عمرش همچنان به این عشق و علاقه خود بدون کوچکترین چشمداشت مالی ادامه داد. شغل اصلی این پیرغلام، رفوگری فرش بود و هیچ گاه مداحی را شغل و محل درآمد برای خودش انتخاب نکرد.

نخستین استاد فخرالذاکرین مداحان ایران و تبریز، مرحومین حاج حسن شفیع پور، حاج علی شبابی و بعدها استاد عابد تبریزی بودند. وی بعدها از محضر غلامرضا شیعه خلص بهره برد و در بین شعرای فارسی گو از اشعار نیر تبریزی، فؤاد کرمانی، عمان سامانی و استاد محمد عابد و در نوحه های ترکی از اشعار شعرایی مانند حسین سعدی زمان، ذهنی، ذهنی زاده، شهاب، اعظمی تبریزی، صافی و صحاف استفاده می کرد.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پیامی درگذشت این پیرغلام اهل بیت را تسلیت گفت و افزود: ایشان که مداحی متواضع، مردمی، انقلابی، ولایتمدار و از ارادتمندان به شهدا بود، به جهت سال‌های متمادی نوحه سرائی و مرثیه خوانی اهل بیت در هیئات آذری و دیگر هیئات به درستی فخرالذاکرین شهرت یافت. رئیس مجلس افزود: آن مرحوم در سراسر عمر پربرکت خود با الحان روح‌نوازشان در مناسبت‌های دینی در خدمت به ترویج شعائر ائمه اطهار (ع) و خاندان مکرم نبوی و ترویج محبت و عشق ورزی به ساحت مقدس آل‌الله (ع) اهتمام بی‌شائبه داشت و نواهای تاثیرگذار ایشان هیچ‌گاه از گنجینه معنوی و فرهنگ عاشورایی فراموش نخواهد شد.

مهدی خادم آذریان ذاکر اهل بیت (ع) و مسئول خانه مداحان استان آذربایجان شرقی درباره شخصیت این پیرغلام اهل بیت (ع) به خبرنگار معارف ایرنا گفت: برخی عناوین مثل سلطان الواعظین یا شمس الذاکرین که به مداحان بزرگ می دهیم، به نوعی صوری و تعارف است ولی لقب فخرالذاکرین به معنای واقعی کلمه، برازنده مرحوم زیرک کار بود. او یک الگوی بی نظیر برای مداحان بود و به نظرم سال ها طول می کشد تا جامعه مداحان چنین ذاکری را به خود ببیند.

وی افزود: آن مرحوم در این اواخر مداحی نمی کرد ولی وقتی در جلسه روضه و هیات حاضر می شد، همه را تحت تاثیر قرار می داد و آه و اشک عزاداران بلند می شد. یعنی نتیجه این اخلاص و ارتباط با اهل بیت (ع)، سوختن در این وادی است و بنده توفیق داشتم که در جلسات وی به صورت مرتب شرکت کنم و او نیز به هیات ما می آمد و در مراسم هیات عزاداران شتربان شرکت می کرد.

مسئول کانون مداحان استان آذربایجان غربی ادامه داد: من با او بسیار مانوس بودم و این سفارش او را هیچگاه از یاد نمی برم که به مداحان می گفت برای اهل بیت (ع) بدون درخواست حتی یک ریال پول بخوانید و اگر چیزی خواستید، از خود اهل بیت بخواهید.

وی با اشاره به یک ضرب المثل آذری اضافه کرد: آن مرحوم در مجالسی که شرکت می کرد، همواره می گفت که اگر بشکنید کامل می شوید و خود او نیز به معنای واقعی عامل به این سخن بود. کلامش بسیار تاثیرگذار بود و تا سال های آخر عمر خود، کار می کرد و یک ریال بابت مداحی نمی گرفت.

خادم آذریان افزود: اگرچه مرحوم زیرک کار از نظر جثه ضعیف بود ولی یک شغل سخت داشت و کار وی بسیار سنگین بود، به گونه ای که برای گونیا کردن گوشه های فرش بایستی یک طرف فرش را با میخ بر روی چوب بگذارند و طرف دیگر را با دست بکشند تا به صورت 90 درجه تنظیم شود. وی یک چکش دارد که جای رد انگشتانش بر روی دسته فلزی آن وجود دارد. او تا اواخر عمر کار می کرد و از طرف دیگر برای اهل بیت خدمت می کرد.

*س_برچسب‌ها_س*