مزایا و معایب خطرناک «خانه تکانی» نوروزی
مشکلات گردن و کمر را از جمله دردهای شایع بعد از خانهتکانی است و برخی افراد نیز که از قبل سابقه مشکل اسکلتی دارند، با خانه تکانی مشکل آنها تشدید میشود.
رسم پسندیده خانه تکانی ایرانیان در آستانه سال نو، میلیونها خانه ایرانیان را در روزهای پایانی اسفند ماه، جلایی دوباره بخشیده و پاکی و تمییزی را به ارمغان میآورد. رسمی که در دنیا، مختص ایرانیان بوده و از مراسم ویژه جشن سال نو محسوب میشود. در آستانه نوروز، چند موضوع، به دردسر ایرانیان تبدیل میشود. یکی انفجارهای مهیب ترقهها و نارنجکهای در معابر و کوچه پس کوچههای شهرها که فضای رعب و وحشت و درد و رنج را برای میلیونها هموطن به ارمغان میاورد و مصدومیت و مرگ صدها نفر را سبب میشود، دیگری مصرف شدید قند و نمک در ایام نوروز که سلامتی ایرانیان را در آغاز سال نو خورشیدی، تهدید میکند.
به گزارش روزیاتو، به تراژدیهای تاسف برانگیز بالا که بیش از نیم قرن، بخشی از سبک زندگی روزهای پایانی سال و اول سال جدید محسوب میشود، باید تراژدی غم انگیز خانه تکانیهای بدون برنامه و غیر اصولی را نیز اضافه کرد. برق گرفتگی، پرت شدن از ارتفاع، شکستگی دست و لگن و مفاصل بخصوص در میان بانوان میانسال و کمردردهایی که اثرش تا پایان تعطیلات نوروزی، گریبان مردان در همه سنین را میگیرد، بخشی از مضرات خانه تکانی فورس ماژور است.
برق گرفتگی
شهروندان در ایام پایانی سال و با آغاز خانهتکانیها چنانچه در زمینه برق تخصص ندارند، با رعایت نکات ایمنی، فقط کارهایی از قبیل تعویض لامپهای معمولی را انجام دهند و به کارهای مهمتری که نیاز به تخصص دارد اقدام نکنند و تعمیرات را به افراد متخصص بسپارند. شهروندان باید هنگام شستوشوی دیوارها اطراف پریزهای برق را با پوشش مناسب بپوشانند تا از خطر برقگرفتگی جلوگیری شود.
شهروندان معمولا در روزهای پایانی سال اقدام به شستوشوی البسه، فرشها، پتوها، ملحفهها و دیگر زیراندازها کرده و برای خشک کردن آن از فضای حیاط یا پشتبامها استفاده میکنند و از آنجایی که ساختمانهای فعلی بلندمرتبه شده و این ساختمانها مشرف به شبکههای هوایی برق هستند، بارها دیده شده این فرشها و دیگر البسه به دلیل استقرار نادرست با کوچکترین وزش باد از روی بامها بر روی شبکههای برق سقوط میکند.
مصرف آب
این روزها که به پایان سال نزدیک میشویم، شهروندان برای استقبال از بهار، دست به کارهای مختلفی میزنند که یکی از این کارها، خانهتکانی است. همه ساله در روزهای پایانی سال شاهد افزایش چشمگیر مصرف آب به لحاظ نظافت و خانهتکانی منازل هستیم که نتیجه آن افت فشار شبکه آب در برخی از مناطق استانها است، به همین خاطر مسئولان شرکت آب و فاضلاب شهری همواره در چنین روزهایی از شهروندان درخواست میکنند تا برای به جا آوردن سنت نیکوی خانهتکانی، مصرف بهینه آب را مدنظر داشته باشند.
افزایش مراجعه به داروخانهها بخاطر خانه تکانی
در این فصل مراجعه افراد به دلیل حساسیتهای پوستی و اگزما ناشی از مواجهه با آلودگی و همچنین مواد شوینده افزایش پیدا میکند و به همین جهت مردم باید نسبت به این موضوع دقت نظر داشته باشند.
مواد شوینده که معمولا در این ایام بیشتر از سایر ایام سال به منظور از بین بردن چربیها مصرف میشوند، حاوی اسیدهایی هستند که تماس زیاد با این مواد باعث ایجاد خشکی پوست، حساسیت، ترک و خارش میشود.
خانوادهها نباید فراموش کنند که برخی از مواد شوینده که در خانه تکانی استفاده میشوند، حاوی گازها و ترکیبات مضری است که در صورت عدم رعایت بهداشت کار میتواند آسیب شدیدی به دستگاه تنفسی و پوست وارد کنند.
تماسهای مکرر با مواد شوینده ممکن است علائمی مانند سردرد، تهوع، استفراغ، سوزش چشم را به صورت گذرا به همراه داشته باشد که معمولا افراد این علائم را نادیده میگیرند.
استفاده از ماسک و بازگذاشتن پنجرهها را برای در امان بودن از خطرات ناشی از آلودگیهای تنفسی مفید دانست و افزود: یکی از مهمترین عواملی که سبب افزایش آسیبها دراین ایام میشود، عدم تمرکز روحی و روانی، استرس و اضطراب و همچنین تراکم مشغلههای کاری است.
مشکلات مفصلی در خانه تکانی!
از انجام کارهای خانهتکانی بصورت مداوم خودداری کرده و حتما بعد از یک تا یک و نیم ساعت، کار را تعطیل کرده و به استراحت بپردازند.
یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود این است که کارهای سنگین ابتدای روز انجام شده و کارهای سبکتر به آخر روز که بدن خسته است، موکول شود.
افراد باید دقت داشته باشند به هنگام کار فشار را بر روی عضلات تقسیم کنند تا یک عضله یا یک بخش بدن دچار آسیب نشود، به طور مثال زمان شیشه پاک کردن از تمام قسمتهای دست، آرنج و بازو استفاده کنند و تنها فشار را بر انگشتان دست وارد نکنند.
افراد باید دقت داشته باشند که اجسام سنگین را با رعایت اصول آن و به کمک چند نفر بلند کنند.
در خصوص بلند کردن سایر اجسام نیز افراد نباید از کمر خود برای این کار استفاده کنند و نباید برای بلند کردن جسم خم شوند، بلکه باید نشسته و به کمک زانو به همراه جسم بلند شوند تا فشاری به کمر آنها وارد نشود.
متاسفانه شاهدیم که به دلایلی از جمله سقوط از پله و لیزخوردگی در کف آشپزخانه و محلهای سرامیک، افراد دچار شکستگی میشوند، لذا از همه افراد میخواهیم تا حد امکان از بالارفتن از پله اجتناب کرده و در صورت نیاز حتما نکات ایمنی را رعایت کنند.
متاسفانه برخی از این حوادث منجر به بروز ضایعات نخاعی نیز شده که جبران ناپذیر است.
افراد باید از کار مداوم خودداری کرده و حتما در فواصل بین کار استراحت داشته باشند و بعد از یک تا یک و نیم ساعت کار، مدتی را به استراحت پرداخته و کار را تعطیل کنند.
مشکلات گردن و کمر را از جمله دردهای شایع بعد از خانهتکانی است و برخی افراد نیز که از قبل سابقه مشکل اسکلتی دارند، با خانه تکانی مشکل آنها تشدید میشود.
از دست ندهید