شنبه 3 آذر 1403

معافیت تحریمی؛ ژست نمادین آمریکا در آستانه از سرگیری گفت‌وگوها

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
معافیت تحریمی؛ ژست نمادین آمریکا در آستانه از سرگیری گفت‌وگوها

اگر رژیم آمریکا در ادعای رفع تحریم‌ها صادق است باید تحریم‌های حوزه بانکی، بیمه‌ای، نفتی، بازگشت ارز به کشور، آزادسازی اموال به ناحق بلوکه شده ایران در کشور‌های مختلف را رفع کند.

خبرگزاری میزان - آنچه این روز‌ها به عنوان «رفع تحریم ها» از سوی رژیم آمریکا در حال برجسته شدن وضریب خوردن توسط رسانه‌های خارجی و برخی رسانه‌های داخلی مروج ارزش‌های غربی است، بیش از آنکه واقعی ونشان دهنده حُسن نیت نداشته رژیم آمریکا باشد، مصداق بارز ضرب‌المثل بامسمای ایرانی «روغن ریخته را نذر امام‌زاده کردن» است، چه آنکه جمهوری اسلامی ایران در حوزه هسته‌ای به نقطه‌ای از قدرت رسیده است که همین قدرت برگ برنده مذاکرات دولت گذشته شد و اگر نتیجه تلاش‌های دانشمندانی همچون شهید مجید شهریاری در دست‌یابی به غنی‌سازی 20 درصد نبود طرف غربی مجبور نمی‌شد در پای میز مذاکره حاضر شود.

طرف غربی به‌ویژه رژیم آمریکا که از هر خصومت و خشونت و وحشی‌گری علیه مردم کشورمان دریغ نکرده، اگر در ادعای رفع تحریم‌ها صادق است باید تحریم‌های حوزه بانکی، بیمه‌ای، نفتی، بازگشت ارز به کشور، آزادسازی اموال به ناحق بلوکه شده ایران در کشور‌های مختلف و... را رفع کند و ایران نیز این موارد را طی یک بازه زمانی بلندمدتی راستی‌آزمایی کند. از طرفی باید تضامین قابل استنادی بدهد که فارغ از آنکه چه کسی رئیس جمهور رژیم آمریکاست نباید خودسرانه و یکطرفه از توافق خارج شود.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان درباره این اقدام آمریکا گفت: «ما به طرف آمریکایی که از طریق واسطه‌هایی این روز‌ها پیام‌هایی را منتقل می‌کند به صراحت گفتیم باید حسن‌نیت خودشان را در عمل نشان بدهند. حسن‌نیت در عمل از نظر ما این است که روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد و رفع بخشی از تحریم‌ها به معنای عینی و واقعی می‌تواند ترجمان حسن نیت آمریکایی‌ها باشد که از آن صحبت می‌کند، آنچه که بر روی کاغذ رخ می‌دهد خوب است، اما کافی نیست.»

«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در واکنش به این موضوع در توییتی نوشت: «انتفاع اقتصادی واقعی، موثر و قابل راستی‌آزمایی ایران، شرط لازم برای شکل‌گیری توافق است. نمایش رفع تحریم اقدامی سازنده تلقی نمی‌شود.»

بنابراین آمریکا با اعلام خبر معافیت‌های تحریمی، احتمالا به دنبال احصای تاثیر روانی و نه عملی آن است، تا اینکه اقتصاد داخلی ایران را در برهه‌ای که نیاز به تصمیم‌گیری سیاسی است، تحت الشعاع قرار دهد.

معافیت‌های تحریمی تاثیری در خواست و مطالبه های هیئت ایرانی در گفت‌وگوهای وین ندارد

ابوالفضل ظهره‌وند در گفت‌وگو با میزان با اشاره به این موضوع گفت: آنچه که تحت عنوان معافیت های تحریمی مطرح می‌شود تاثیری در خواست و مطالبه‌های هیئت ایرانی در گفت‌وگوهای وین ندارد.

وی ادامه داد: این معافیت‌های مربوط به نیروگاه هسته‌ای بوشهر ایران، نیروگاه آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران که در می 2020 توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا لغو شده بودند.

کارشناس سیاست خارجی افزود: معافیت تحریم اعلام شده اصلا ربطی با آنجه که ما در مسائل اقتصادی به دنبال حل آن بودیم ندارد.

ظهره‌وند بیان کرد: ایران به دنبال رفع تحریم‌های غیر قانونی همچون فروش نفت، درآمدهای ناشی از فروش نفت، رفع مشکلات بیمه ای و... است لذا این موضوع را نباید بعنوان رفع تحریم تلقی کرد.