معنای صحیح لا اکراه فیالدین از زبان استاد حوزه و دانشگاه
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، رئیس دولت اصلاحات در دیدار با برخی فعالان اجتماعی اظهاراتی در باب مقوله حجاب و قانون آن در کشور داشت که از گفتههای او نظراتی شاذ برمیآمد. تفکیک حجاب و عفت، ضد زن دانستن قانون حجاب، ادعای ارتقای فهم بشری درباب تکریم زن و... از جمله ادعاهای او بود. برای سنجش حرفهای رئیس دولت اصلاحات با آیتالله حسین ردایی استاد حوزه و دانشگاه به گفتوگو نشستیم.
آیتالله حسین ردایی
عمل به قوانین کشور تعبد به شریعت است
ردایی در ابتدا درباره اهمیت اجرای قوانین شریعت در کشور گفت: عجیب آن است که بعضی از مدعیان جامعه مدنی، امروز مدنیت جامعه اسلامی را به بهانه فرع اسلامی نادیده میگیرند، اما باید گفت عموم مردم شریف ایران و همچنین خواص جامعه میدانند که وحدت و اتحاد میان خواص و اهل نظر موجب وفاق عمومی و همراهی مردم با جامعه است و این وفاق با محوریت قانون و عمل به قانون حاصل میشود. از آنجا که قانونگذار قوانین اجتماعی را بر محوریت شریعت، فقه اسلامی و نظر مشهور فقها مبتنی کرده است عمل به قوانین کشور مادامی که قانون است مساوی با تعبد به شریعت است و این یکی از نقاط افتراق جامعه اسلامی ایران با سایر جوامع بوده و این امتیاز قابل توسعه در سایر جوامع اسلامی است. به عبارتی همین امر حرف اصلی و نوین انقلاب اسلامی در جامعه جهانی امروز است.
معنای صحیح آیه لااکراهفیالدین چیست؟
عضو هیأت علمی فقه و حقوق دانشگاه شاهد افزود: در باب آیه «لا اکراه فی الدین» باید گفت مقصود از عدم اکراه در امور اعتقادی دین است، چون امر اعتقادی یک امر درونی و جوانحی است که از نظر عقلی و علمی اکراه بردار نیست. اما فروع دین و تکالیف رفتاری و احکام آن اجبار و اکراه بردار است و حجاب یکی از همین مصادیق است. بنابراین قیاس عدم اکراه در دین به عدم اکراه در فروع قیاسی باطل است. البته احکام دینی مثل نماز، روزه، حج از جهت فردی بودن اجبار و تحکم ندارد ولی وقتی حقیقت مدنی و قانونی شد مثل فعل افطار در روز ماه رمضان در منظر عموم ممنوع بوده و ترک آن اجباری خواهد بود و همچنین برخی از احکام مورد نهی شرعی مانند شرب خمر که از امور اجباری دینی است و علت اجبار آن هم واضح است. و مورد اتفاق نظر فقهاء است.
حجاب و عفاف با یکدیگر تلازم دارند
عضو هیأت علمی دانشگاه شاهد، در پاسخ به این مدعای خاتمی که بین حجاب و عفاف ارتباطی نیست تصریح کرد: نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کرد این است که هر کس که اندکی فهم دینی داشته باشد میداند که میان موارد تکالیف دینی چه ایجاباً و چه سلباً ملازمه وجود دارد و مسأله حجاب و عفاف از این موارد است. یعنی عدم حجاب آشکار مساوی با عدم حیا است و این که رسول خدا فرمودند «من له و حیا له عفاف» و یا فرمودند «من له دینا فله حیا و من له حیا، له عفاف» بدون شک حاکی از وجود تلازم بین هر کدام از این موارد است.
پاسخ به طعنهای که بر امام امت زده شد
استاد حوزه علمیه، با اشاره به طعنه رئیس جمهور اصلاحات که کلامی از امام خمینی (ره) را نگاه ابزاری به زن تفسیر کرده بود، گفت: تفسیر نگاه ابزاری به زن در کلام حضرت امام که فرمودند مرد از دامن زن به معراج میرود، غلط بوده و ناشی از فهم غیرحقیقی نسبت به کلام امام خمینی (ره) است. در این سخن مرحوم امام منظور طهارت زن است که از فعلیت او برمیخیزد و ربطی به جنس زن و زنیت آن ندارد. این سخن از هر جهت توصیف استکمالی و تعریف جایگاه زن است. طهارت زن و پاکی آن میتواند مردانی را متولد کند که مولود طیب و طاهر باشند، همانطور که در روایت آمده: لا یحبنا اهل البیت الا من طابت ولادته.
وی افزود: نظام اسلامی و حکومت دینی دو پایه دارد: دین و مردم. دین در جامعه به منزله محتوا و نرمافزار است و مردم هم مثابه ساختار و سختافزار جامعه به حساب می آیند که هر کدام بدون دیگری ناقص و فاقد هدف هستند. پس بر خلاف گفته آقای خاتمی در جامعه ما «من سالاری» یا «من برتر» وجود ندارد، بلکه جامعه بر مدار مردم دیندار استوار است وگرنه هر کدام انحراف خواهند داشت.
پایان پیام /