ملکهای که 7 روز پس از غرق شدن، زنده شد
دانشمندان در کشفی اتفاقی نشان دادهاند که ملکههای زنبور عسل شرقی معمولی (یک گونه گسترده در شرق آمریکای شمالی) میتوانند هنگام خواب زمستانی تا یک هفته زیر آب زنده بمانند. این توانایی زنبور ملکه در شرایط خواب زمستانی به مقاومت او در برابر سیلاب کمک میکند.
حادثهای در دانشگاه گوئلف کانادا یکی از شگفتانگیزترین توانمندیهای زنبورهای ملکه را کشف کردند. طی حادثهای در آزمایشگاه، آب وارد ظروفی شد که در آنها، زنبورهای ملکه در خواب زمستانی نگهداری میشدند. پژوهشگران نخست تصور کردند که زنبورهای ملکه تلف شدهاند؛ اما در کمال ناباوری مشاهده کردند که زنبورهای ملکه زندهاند.
به گزارش خبرآنلاین و به نقل از فرادید، با توجه به اینکه ملکههای زنبور عسل برای خواب زمستانی در خاک فرو میروند، این پدیده میتواند به آنها کمک کند تا از سیلاب، جان سالم به در ببرند. اما آیا این توانایی در سایر گونههای زنبور عسل هم وجود دارد؟
دکتر روندو میگوید: «ما میدانیم در حال حاضر حدود یکسوم از همه گونههای زنبور عسل در حال کاهش هستند، اما این کاهش در مورد زنبور عسل معمولی شرقی صدق نمیکند. ما مشتاق بودیم بدانیم که آیا تحمل سیلاب میتواند در تابآوری آنها نقش داشته باشد؟»
روندو و همکارانش در مقالهای در مجله Biology Letters توضیح دادهاند که چگونه 143 ملکه زنبورعسل معمولی شرقی بدون جفت را در خواب زمستانی گرفتهاند و هر کدام را در لوله پلاستیکی خود حاوی خاک سطحی مرطوب قرار دادند. سپس لولهها با درپوشهای سوراخدار پوشاندند و به مدت یک هفته در یخچال تاریک نگهداری کردند.
محققان پس از اطمینان از زنده بودن زنبورها، 17 لوله را به عنوان گروه کنترل نگه داشتند و به 126 لوله باقیمانده آب سرد اضافه کردند. در نیمی از این لولهها به ملکه اجازه داده شد در بالای آب شناور شود، اما زنبورهای دیگر توسط یک شناور به زیر آب هل داده شدند.
در هر دو آزمایش، یکسوم لولهها هر کدام به مدت هشت ساعت، یکسوم به مدت 24 ساعت و یکسوم به مدت هفت روز در این حالت باقی ماندند تا شرایط متفاوت سیل شبیهسازی شود. متعاقباً زنبورها به لولههای جدید منتقل شدند تا زنده ماندن آنها زیر نظر گرفته شود.
نتایج نشان داد میزان بقا صرفنظر از مدت زمان و شرایطی که ملکهها در آن قرار داشتند مشابه بود؛ در واقع 88 درصد از گروه کنترل و 81 درصد از ملکههایی که به مدت یک هفته در آب غوطهور بودند، هشت روز تاب آوردند. با این حال، ملکههای سنگینتر، شانس بقاء بیشتری داشتند.
محققان میگویند که بیشتر حشرات (از جمله اغلب سوسکهای خاکزی) در بزرگسالی زمستان را سپری میکنند، نمیتوانند با غوطهورشدن در آب کنار بیایند و برای زنده ماندن باید دشتهای سیلابی را ترک کنند؛ ازاینرو یافته زنده ماندن زنبورهای ملکه بسیار عجیب است.
5454
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1896446 ذوالفقار دانشی