منطقه حفاظت شده هفتاد قله استان مرکزی مستعد ارتقا به پارک ملی است
اراک - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: منطقه حفاظت شده هفتاد قله در این استان مستعد ارتقا در رده بندی حفاظتی و تبدیل شدن به پارک ملی است.
«رضا میرزایی» روز یکشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته محیط زیست، افزود: پرونده پیگیری ارتقای این منطقه حفاظت شده زیست محیطی سال گذشته و امسال در شورای عالی محیط زیست کشور باز بوده و اقدامات لازم در این راستا در دست انجام است.
وی اظهار داشت: هفتاد قله اراک از سال 53 قدیمیترین مناطق حفاظت شده کشور بوده که با تنوع زیستی بالا بهعنوان شاخص مناطق تحت پوشش استان مرکزی بهشمار میرود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: در صورتی که با تبدیل این منطقه حفاظت شده به پارک ملی موافقت شودف تامین اعتبار انجام میگیرد و چارت سازمانی آن نیز عملیاتی خواهد شد.
میرزایی افزود: سه پاسگاه محیط بانی پارسال در استان عملیاتی شد و پاسگاه محیطبانی انجدان نیز ساخته شد که نیازمند نیروی انسانی برای حفاظت و مدیریت است.
وی در ادامه اظهار داشت: براساس آخرین سرشماری حیات وحش در منطقه حفاظت شده 70 قله یکهزار و 300 راس کل و بز، سه هزار و 200 راس قوچ و میش وحشی پایش شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: مرکز تیمار حیات وحش استان مرکزی در محوطه روستای ابراهیم آباد در دل این هفتادقله ساخته شده که در دهه فجر یا هفته دولت بهرهبرداری می شود.
میرزایی افزود: 312 روز از ایام پارسال هوای کلانشهر اراک سالم و 53 روز ناسالم بوده است که 9 روز هوای ناسالم به علت افت فشار گاز در نیروگاه حرارتی شازند به ثبت رسیده است.
وی اظهار داشت: امسال به علت شیوع کرونا تا 19 فروردین ماه شهر اراک پاکترین شهر کشور شناخته شد که حتی کیفیت شاخصهای سنجش هوا در این کلانشهر از تبریز بهتر بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: در 2 ماه امسال 44 روز از ایام سپری شده در اراک شاخص هوا پاک بوده درحالیکه در مدت مشابه پارسال این شاخص 12 روز گزارش شده است.
میرزایی ادامه داد: بر اساس برنامه های امسال چهار ایستگاه هواشناسی در اراک به هفت ایستگاه افزایش مییابد و یک ایستگاه نیز در شازند به مجموعه ایستگاه هواشناسی استان اضافه خواهد شد و هرچه دادهها بیشتر باشد بستر علمی و مطلوبتری برای تفسیر وجود دارد.
وی اظهار داشت: تعیین تکلیف طرح جامع که 2 سال به تعویق افتاده بود با هدف تعیین درصد آلودگی صنایع و خودرو عملیاتی خواهد شد تا پاسخ علمی به عوامل آلایندگی هوای کلانشهر اراک باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: در سالی که به نام جهش تولید نامگذاری شده باید بستر بهبود شاخصهای حفظ محیط زیست و توسعه پایدار محقق شود.
میرزایی افزود: مدیریت پسماند در کشور مطلوب نیست و هنوز یک تراشه استاندارد برای پسماند خانگی در استان وجود ندارد و باید به سمتی حرکت کرد که تفکیک از مبدا اصولی انجام شود.
وی اظهار داشت: با شیوع ویروس کرونا تفکیک زباله ممنوع شده است و باید مردم با تغییر الگو مصرف بیشتر کالاهایی مصرف کنند که درصد ضایعات و پسماند پایین تری داشته باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: یک مرکز برای مدیریت امحای پسماند صنعتی استان در ساوه وجود دارد و برای مرکز دوم مکانیابی در حال انجام است و در صورتی که یکی یا دو مرکز در استان ایجاد شود می توان همه مناطق استان را پوشش داد.
میرزایی افزود: از اول تیرماه امسال در قانون بودجه تا 35 درصد عوارض آلایندگی هوااجرایی میشود که به صندوق ملی محیط زیست واریز خواهد شد و استانهایی که برنامه داشته باشند از ظرفیت این صندوق بهرهمند میشوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: سه کارشناس جدید و چهار محیط بان به مجموعه کادر حفاظتی محیط زیست استان مرکزی از طریق سازمان ما سنجش و محیط زیست جذب شده اند.
میرزایی افزود: 300 تن پسماند از 18 فروردین ماه امسال تاکنون از جادههای استان با صرف یک میلیارد و 150 میلیون ریال توسط کارگران فصلی جمعآوری شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: یکی از راههای جلوگیری از آتش سوزی در فصل گرم و خشک سال «آتش بر» است که در این شیوه با شخم زدن زدن و بریدن و مشبک کردن اراضی از انتقال آتش جلوگیری به عمل میآید.
استان مرکزی یکی از مناطق برخوردار طبیعی در امتداد زاگرس است که انواع مناطق زیستگاهی تالابی، کویر، کوهستانی، دشت و غیره را در خود دارد و بر اساس آخرین مطالعات انجام شده تاکنون 363 گونه جانوری شامل 53 گونه پستاندار، 205 گونه پرنده، 54 گونه خزنده، 20 گونه دوزیست، 17گونه آبزی و یکهزار و 336 گونه گیاهی در آن شناسایی شده است. 12 و 25 صدم درصد از مساحت استان مرکزی در قالب 11 منطقه تحت مدیریت زیست محیطی به ثبت رسیده که این مناطق از بهترین زیستگاهها و پناهگاههای حیات وحش کشور محسوب میشوند. مناطق تحت حمایت استان مرکزی شامل 2 منطقه حفاظت شده 70 قله اراک و الوند خمین، 2 پناهگاه حیات وحش راسوند شازند و جاسب دلیجان، مناطق شکار ممنوع بازرجان تفرش، کلاهه آشتیان، چال خاتون شازند، پلنگاب خنداب، خرقان زرندیه و تالاب میقان و اثر طبیعی ملی غار نخجیر است. منطقه حفاظت شده 70 قله اراک دارای حدود 97 هزار هکتار وسعت و اولوند خمین هشت هزار و 600 هکتار است. استان مرکزی خاستگاه سوم کشور در حوزه تنوع زیستی است.
*س_برچسبها_س*