موردی از طاعون نشخوارکنندگان کوچک امسال در اصفهان مشاهده نشده است
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: در سال 1401 این بیماری از مناطق چهارگانه تحت مدیریت و شکار ممنوع استان با وجود خشکسالی بسیار شدید و آسیب پذیری حیات وحش در برابر این بیماری تا کنون ثبت نشده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حسین اکبری در گفتوگو با خبرنگار صاحب نیوز؛ در خصوص علائم و مشخصات بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک اظهار کرد: طاعون نشخوار کنندگان کوچک یا ppr یک بیماری عفونی حاد ویروسی، بسیار کشنده و مسری است که بز و گوسفند را مبتلا می سازد، البته کل و بز نسبت به آن بسیار حساس تر و آسیب پذیر ترند و گزارش شده تا 80 درصد امکان تلفات جمعیت مبتلایان را دارد.
*ویروس تقریبا به مدت ده روز در تمام ترشحات و ماده دفعی حیوان آلوده وجود دارد
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه این بیماری در ایران و خاورمیانه شایع است، عنوان کرد: از علایم این بیماری می توان به التهاب و جراحات دهانی، ترشحات چشم و بینی، تب، سرفه، اختلال تنفسی، التهاب روده و اسهال اشاره کرد که ویروس تقریبا به مدت ده روز در تمام ترشحات و ماده دفعی حیوان آلوده وجود دارد.
اکبری با بیان اینکه تماس نزدیک، عامل اصلی انتقال این بیماری عفونی است، بیان کرد: ولی ترشحات بزاقی بینی به علت دارا بودن مقادیر زیادی ویروس از طریق هوا حتی ممکن است تا ده متر جابجا شده و سایر دامها را مبتلا کند و ناگفته نماند که این بیماری قابل انتقال به انسان نیست.
وی در خصوص راه های شناسایی این بیماری در حیات وحش افزود: شناسایی بیماری در حیات وحش به دو روش مکمل انجام می شود، توجه به علایم ظاهری و بالینی مرحله ابتدایی شناخت وضعیت سلامت یا بیماری احتمالی است همچنین مرگ و میر مشکوک، گروهی و غیر عادی حیات وحش، بی حالی و لاغری مفرط، ترشحات و تورم غیر عادی در ناحیه دهان و بینی و همچنین اسهال از علایمی بوده که احتمال ابتلا به طاعون نشخوار کنندگان را بالا می برد.
حسین اکبری متذکر شد: نهایتا تشخیص قطعی از طریق نمونه برداری از ترشحات و جراحات حیوان و یا لاشه های مشکوک و انجام تست آزمایشگاهی و تایید و یا عدم تایید بیمای است که با همکاری و تلاش کارشناسان دامپزشکی انجام می شود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان اصفهان در رابطه با راه های پیشگیری و حفاظت از حیات وحش در برابر بیماری توضیح داد: موثر ترین روش برای محافظت از گله در برابر بیماری انجام واکسیناسیون است، از طرفی واکسیناسیون حیات وحش نیز عملا امکان پذیر نیست و متاسفانه روش درمان قطعی برای حیات وحش نیز وجود ندارد.
اکبری تصریح کرد: اقدامات مختلف بویژه اجرای طرح واکسیناسیون دامهای اهلی که از سوی شبکه دامپزشکی انجام می شود در پیشگیری از آلوده شدن دام و حیات وحش به این بیماری از طریق دام بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: از طرفی پایش منظم زیستگاهها، کشف و گزارش نمونه های مشکوک و در صورت اثبات بیماری حتی المقدور تلاش در جهت اختلاط کمتر گله ها با کنترل رفت و آمد کمتر انسانی و گردشگر به داخل منطقه، لاشه ها، ضد عفونی کردن و امحای بهداشتی لاشه ها موثر است.
حسین اکبری ادامه داد: بعلاوه تا حد امکان جداسازی آبشخورهای مشترک دام و حیات وحش، تقویت پایش دامهای پیرامون و داخل مناطق حفاظت شده، جلوگیری از ورود دامهای غیر واکسینه به داخل زیستگاهها، همچنین گشت و کنترل مشترک زیستگاه ها با همکاری کارشناسان دامپزشکی از راهکارهای پیشگیری و مقابله با این بیماری است.
وی خاطرنشان کرد: در استان اصفهان تلفات گروهی حیات وحش به شیوع طاعون نشخوارکنندگان کوچک در گونه کل و بز در پارک ملی کلاه قاضی به زمستان سال 98، بهار و تابستان 99 بر می گردد که متاسفانه علیرغم تمامی اقدامات حفاظتی، پایشی و مداخله ای پیشگیرانه، این بیماری تلفات قابل توجهی تحمیل کرد.
به گفته این مقام مسئول، در این مدت لاشه حدود 750 راس کل و بز وحشی شناسایی شده و خوشبختانه بیماری از آن زمان تاکنون مهار شده و در سال 1400 و 1401 تاکنون در این منطقه این بیماری شناسایی نشده است.
*در سال 1401 موردی از طاعون نشخوارکنندگان کوچک مشاهده نشده است
حسین اکبری اذعان کرد: در سال 1400 نیز حدود 15 رأس تلفات مشکوک در پارک ملی قمشلو در گونه قوچ و میش وحشی مشاهده شد که نمونه برداری و انجام آزمایش بیماری طاعون را تأیید کرده و خوشبختانه در قمشلو این بیماری با سرعت و تلفات خیلی کم مهار شد.
این مقام مسئول گفت: در سال 1401 نیز این بیماری از مناطق چهارگانه تحت مدیریت و شکار ممنوع استان با وجود خشکسالی بسیار شدید و آسیب پذیری حیات وحش در برابر این بیماری تا کنون ثبت نشده است.
انتهای پیام /