میزبانی 5 روزه یزد از قدوم پربرکت امام مهربانی ها
مامون با هدف انزوا و دور کردن امام رضا (ع) از مردم، ایشان را در سال 200 هجری قمری وادار به حرکت به سوی خراسان کرد و هیچگاه انتظار نداشت سفر «مدینه تا مرو» ایشان، با استقبال با شکوه مردم ایران و به ویژه مردم یزد روبه رو شوند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، میزبانی ایرانیان از امام رضا (ع) در اولین سال قرن سوم باعث شد که این سال، سالی ویژه برای ایرانیان شود و مامون با هدف انزوا و دور کردن امام رضا (ع) از مردم، ایشان را در سال 200 هجری قمری وادار به حرکت به سوی خراسان کرد.
*ایران 132 روز بهشت شد
امام رضا (ع) در سن 52 سالگی با عبور از اروند رود در تاریخ 8 صفر 201 ه. ق (19 شهریور 195 شمسی) وارد ایران شده و در تاریخ 23 جمادی الثانی (1 بهمن 195 شمسی) از کشورمان خارج شدند.
بهاین ترتیب امام رضا (ع) 132 روز (4 ماه و 12 روز) در ایران بودند؛ تاریخ حرکت و ورود امام به شهرهای مختلف این طور در تاریخ نامهها آمده است؛ (تمام اتفاقات در سال 201 قمری مصادف با 195 شمسی روی داده است.)
حج تمتع، سه شنبه اول تا چهارشنبه 10 ذیحجه /14 تا 23 تیر
حرکت از مدینه، پنجشنبه 15 محرم /27 مرداد
ورود به بصره، دوشنبه 3 صفر /14 شهریور
حرکت از بصره، شنبه 8 صفر /19 شهریور
ورود به اهواز، یکشنبه 16 صفر /27 شهریور
حرکت از اهواز، دوشنبه 16 ربیعالاول /25 مهر
ورود به فارس (شیراز)، سه شنبه 26 ربیع الاول /5 آبان
حرکت از فارس (شیراز)، سه شنبه 1 ربیع الاخر /10 آبان
ورود به یزد، چهارشنبه 15 ربیع الاخر /25 آبان
حرکت از یزد، یکشنبه 20 ربیع الاخر /29 آبان
ورود به نیشابور، سه شنبه 7 جمادی الاول /15 آذر
حرکت از نیشابور، جمعه 1 جمادی الاخر /9 دی
ورود به طوس، یکشنبه 3 جمادی الاخر /11 دی
ورود به سرخس، جمعه 8 جمادی الاخر /16 دی
حرکت از سرخس، شنبه 23 جمادی الاخره /1 بهمن
ورود به مرو، جمعه 29 جمادی الاخر /7 بهمن
اعلام ولایتعهدی، دوشنبه 7 رمضان /14 فروردین
*چشمان یزدی ها به نور امام رئوف روشن شد
توقف امام رضا (ع) در استان یزد، در شهرستان های ابرکوه، دهشیر، اسلامیه، توران پشت، تفت، یزد و خرانق صورت گرفت و در این مسیر امام رضا (ع) در تاریخ 5 صفر سال 201 قمری وارد شهرستان ابرکوه شدند و به مدت 5 روز در این شهرستان اقامت داشتند.
مسجد «بیرون»، منزلگاه قدوم پربرکت در شهرستان ابرکوه به مدت 5 روز شد و سال هاست که به عنوان یک اثر تاریخی مهم در میان مردم شناخته شده است.
قرار گرفتن قدمگاه علی بن موسی الرضا (ع) در راه باستانی موسوم به راه شاهی، در قرون اولیه اسلامی، وجود آثار باستانی در منطقه و قدمت بنای مسجد بیرون، از جمله دلائلی است که صحت این قدمگاه را تأیید می کند.
این مسجد که در نزدیکی مرکز شهر در مسیر جاده ابرکوه به یزد و شیراز شامل دو ایوان با حیاط مرکزی است.
کتیبه کاشی معرق درسه رشته خط به عرض تقریبی 65 سانتیمتر به رنگهای سفید و آبی بر پیشانی سر در ورودی مسجد نصب شده که از آن اطلاعات تاریخی بدست می آید و خط نسخ آن از انواع خطوط کتیبه های مورد توجه دوران تیموری در قرن نهم هجری، پانزدهم میلادی است.
ده شیر یا قریه شیر روستای باستانی بر سر راه ابرکوه به تفت و شامل یک رباط و مسجد و یک قدمگاه است.
در قرن پنجم هجری قمری قدمگاهی در این مکان وجود داشته و با توجه به قدمت هزار ساله قدمگاه ده شیر، ظاهراً مشکلی در پذیرفتن آن به این عنوان وجود ندارد که این قدمگاه میزبان قدوم مبارک امام رئوف بود.
در کتاب فرهنگ جغرافیایی قدمت روستای دهشیر را سیصدسال نوشته و سپس درباره قدمگاه آن می نویسد: زیارتگاهی بنام قدمگاه امام رضا (ع) دارد که ساختمان آن از آجر و خشت و گل با سقف گنبدی است که بیش از 300 سال سابقه دارد.
قدمگاه دهشیر از آثار نفیس تاریخی یزد در قرن ششم و شامل مجموعه مسجد، رواق، ایوان، گنبد است که در نوع خود کم نظیر می باشد.
روستای فُراشا (اسلامیه) واقع در هشت کیلومتری شهرستان تفت (از راه ابرکوه)، از آبادی های قدیم منطقه است.
در سال (512ه. ق) به امر کرشاسپ بن علی (شکوفایی 488- 513 ه. ق) از امرای کاکویه دیلمی قدمگاهی به مناسبت اقامت امام رضا علیه السلام در آنجا ساخته شد.
قدمت هزار ساله بنای مسجد مشهد علی بن موسی الرضا (ع)، قرار گرفتن فراشا در راه باستانی موسوم به راه شاهی که از ابرکوه تا به یزد امتداد داشت، از جمله دلائل اصیل بودن این قدمگاه است.
قرار گرفتن روستای توران پشت در مسیر جاده ولایت و قدمت بنا از جمله دلائل صحت آن شمرده می شود.
امام رضا (ع) در تاریخ 24 صفر 201 قمری وارد شهر یزد شدند و تا تاریخ اول ربیع الاول 201 هجری شمسی در این شهر سکنی گزیدند.
*مسجد فُرط، اولین منزلگاه غریب الغربا در شهر یزد
مسجد فُرط اولین منزلگاه امام رضا (ع) در شهر یزد بود که در این مسجد قدمگاهی وجود دارد که از اقامت حضرت رضا (ع) در آنجا حکایت می کند.
سنگ سفید گران قیمت و بسیار معروف قدمگاه مسجد فرط از یزد به مشهد رضوی منتقل و امروزه به عنوان سنگ قبر امام (ع) در موزه مرکزی آستان قدس مورد بازدید عموم است. بر طبق کتیبه سنگ مسجد فرط که در سال (516ه. ق) نوشته شد، محل مسجد به مقام امام رضا (ع) معروف بود.
قدمت بنای مسجد فرط، تصریح کتیبه موجود به اقامت آن حضرت در محل مسجد، از جمله دلائل صحت این قدمگاه است.
قدمگاه خرانق یا مشهدک، در60 کیلومتری شمال شرقی شهرستان یزد واقع شده که امروزه جزو شهرستان اردکان می باشد.
مشهدک در کنار قبرستان روستای خرانق قرار دارد و تنها از آن بقعه گلی کوچک و ویرانهای که یک طاق گنبدی شکل دارد بر جای مانده است.
مردم محل مشهدک را محل عبادت و نماز امام رضا (ع) می دانند و قدمت بنا، تصریح به علت ساخت بنا در کتیبه بر جای مانده از قرن ششم و قرار گرفتن محل در مسیر راه تردد کاروان ها، مشهدک را بدون هرگونه گُمانی تبدیل به قدمگاه امام رضا (ع) کرده است.
مسیر حرکت امام رضا (ع) در ایران به گونه ای است که می توان گفت در هر کجای ایران که باشیم عطر قدوم مبارک امام رضا (ع) را میتوان استشمام کرد.
*عدو برای ایرانیان سبب خیر شد
اسلام ندای مساوات، عدالت و برابری سر میداد و پناه مناسبی برای این روح سرگردان و روان معنویتگرای ایرانیان به ویژه یزدی ها بود و چنین بود که ایرانیان ارمغان مسلمانان را با جان و دل پذیرا شدند و مسلمانی را قبول کردند.
مبانی دین اسلام، ساده و درخور فهم همگان، بهویژه طبقات پایین جامعه بود و از دستگاه خداپرستی آیینهای دیگر مانند اهورامزدا و اهریمن و ایزدان دیگر و فلسفه پیچیده مذاهب نوظهور مانند مانویت برای مردم ملموستر بود.
بدین ترتیب، اصل اعتقادی توحید که همگان را از سردرگمی در این وادی خارج میساخت، از عوامل مهم گسترش اسلام محسوب میشد.
اسلام نه تنها از نظر اعتقادی ساده و آسان بود، بلکه در عمل نیز به هیچ وجه پیچیدگی مذاهب دیگر را نداشت؛ در واقع، هم شیوه تدین به آن آسان است و هم احکامی که تشریح کرده سهل میباشد.
اعمال عبادی اسلام، ساده و بدون تشریفات برگزار میشد و از پیچیدگی، تضاد و ناباوری اعتقادات گذشته خبری نبود همچنین شرایط پذیرفتن دین جدید هم به قدری ساده جلوه مینمود که هر تازهواردی را به شگفتی میانداخت.
ورود امام رضا (ع) به ایران، نور خداپرستی و دین داری را به قلب ایرانیان تاباند و باعث شد عده کثیری از مردم آن زمان مرید امام مهربانی ها شوند و در حقیقت تصمیم «عدو» به اجبار امام رضا (ع) برای حرکت به سوی خراسان سبب «خیر» برای ایرانیان و یزدی ها شد.
انتهای پیام /