نابسامانیهای آرد و گندم از کجا سرچشمه می گیرد؟
اواسط مهر ماه سالجاری چند عکس در فضای مجازی منتشر شد که نگرانی مردم و آشفتگی بازار را در پی داشت؛ در یکی از این عکسها تصویری از برگهای بر سر در نانوایی با یک جمله کوتاه "نان نداریم" نمایش داده شده بود.
مشکلی در تهیه و یا توزیع آرد در استان آذربایجان غربی موجب شد تعدادی نانوایی از پخت باز بمانند و ترس و دلهره از کمیاب شدن و یا گرانی نان سرتاسر کشور را فرابگیرد و حتی وسوسه فروش نان تعدادی سودجو را به خرید و انتقال نان از استان کردستان به استان آذربایجان غربی تحریک کرد. در این میان این سوال مطرح است که آیا نان گران میشود؟
دلالان آرد را با قیمت کیسهای 120 هزار تومان میفروشند
یکی از خبازان سنندج به خبرنگار ایسنا گفت: بیش از 6 ماه است که اقدام به ثبت مجوز برای دریافت آرد سهمیهای کردهایم اما متاسفانه تاکنون هیچ سهمیهای به ما تخصیص داده نشده است.
وی اظهار کرد که به ناچار مجبور به استفاده از آرد آزاد شدهاند که هر کیسه بیش از 120 هزار تومان قیمت دارد و عملا سودی از پخت نان برایشان باقی نخواهد ماند.
این خباز افزود: قبلا آرد را از دلالان به قیمت کمتری خریداری میکردیم و اکنون با افزایش قیمت به حدود 120 هزار تومان مجبوریم نانوایی را برای مدتی تعطیل کنیم.
دلالان در سیستم توزیع آرد دخالت دارند
وی با اشاره به عملکرد ضعیف بازرسان در سنندج تصریح کرد که اکثر دلالان خود در سیستم توزیع آرد دخالت دارند و آرد اضافی از نانوایی ها را با قیمت کمی خریداری میکنند و سپس در بازار آزاد با قیمت گزاف به فروش میرسانند.
این خباز با اشاره به سابقه کار طولانی در نانوایی درپایان یادآور شد که شرایط توزیع آرد امسال بسیار نامناسب بوده و حتی قابل مقایسه با زمان جنگ تحمیلی نیز نیست.
تعویض آرد با گندم برای دلالان بسیار سودآفرین است
خبازی دیگر نیز از افزایش تقاضا برای خرید نان خبر داد و خاطرنشان کرد: سهمیه آرد دولتی نسبت به گذشته تغییری نکرده و این درحالی است که به علت تقاضای بالا نان و نبود آرد اضافی مجبوریم نانوایی را زودتر از گذشته تعطیل کنیم.
وی ادامه داد که در گذشته برای تامین کسری آرد، از بازار آزاد مقداری آرد خریداری میکردیم که اخیرا قیمت در بازار آزاد به شدت افزایش داشته و خرید آن صرفه اقتصادی برای ما ندارد.
این خباز گفت: قیمت هر کیسه آرد آزاد در خود کارخانه آرد حدود 140 هزار تومان است که دلالان هر کیسه آرد را به قیمت 110 تا 120 هزار تومان میفروشند.
وی اظهار کرد که اکنون دلالان آرد را از نانواییهای که پخت کمتری دارند میخرند و در روستاها با گندم تعویض میکنند و گندم را با قیمت هر کیلو 4 هزار تومان تحویل سیلو میدهند که سود بسیاری برای آنها دارد.
این خباز نظارتهای موجود را مناسب دانست و درپایان یادآور شد که تنها راه کوتاه کردن دست دلالان از بازار آرد و گندم واقعی کردن قیمتهاست.
نان گران نمیشود
محمد ابراهیم زارعی، سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان در گفت و گو با ایسنا با رد شایعه گرانی نان در استان کردستان اظهار کرد که هیچ کمبود آرد و نان در کردستان وجود ندارد و به همه نانوایی ها بیش از سهمیه خود نیز آرد تعلق خواهد گرفت.
این درحالی است که چندی پیش توقیف خودرویی حامل یک هزار قرص نان در سقز خبر ساز شد و به شایعات کمبود آرد و نان دامن زد.
جمال صالحی، مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه قیمت آرد به صورت کشوری و توسط سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان تعیین میشود اعلام کرد که قیمت هر کیلو گندم دولتی ارسال شده به کارخانجات آرد از سال 93 تاکنون تغییری نداشته و همان 665 تومان باقی مانده است.
وی افزود: این درحالی است که قیمت تمام شده گندم بیش از 2 هزار و 700 تومان بوده و بیش از 75 درصد یارانه به این موضوع تخصیص یافته است.
بیش از نیاز استان گندم داریم
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان با اشاره به اینکه قیمت هر کیلو گندم یارانهای نوع دوم (به اصطلاح عام آزاد) 900 تومان است تصریح کرد که هیچ گونه تصمیمی برای افزایش قیمت گندم و آرد وجود ندارد.
وی با بیان اینکه کردستان پنچمین استان از لحاظ تولید گندم است عنوان کرد که امسال بیش از 750 هزار تن گندم برداشت شده که نیاز استان تنها در حدود 230 هزار تن است.
صالحی ادامه داد که مشکل پیش آمده در استان آذربایجان غربی به دلیل اشکال در شبکه توزیع آرد بوده که بلافاصله توسط مسئولان مربوطه برطرف شده است.
امکان قاچاق آرد به عراق منتفی است
وی در پاسخ به احتمال قاچاق گندم و آرد به خارج از کشور خاطرنشان کرد که بحث قاچاق آرد و گندم به کشور عراق منتفی است زیرا در این کشور آرد سهمیهای به صورت رایگان توزیع میشود و به دلیل حجیم و سنگین بودن آرد و گندم امکان قاچاق منتفی است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان گفت: به منظور کنترل و نظارت بر توزیع، تمام خودروهای توزیع آرد در استان مجهز به برچسب مخصوص با درج شماره اداره نظارت و بازرسی صمت و سازمان تعزیرات حکومتی است.
وی اظهار کرد که اتحادیه خبازان نیز موظف به چاپ دفترچه حسابرسی و بازرسی ویژه نانواییها شدهاند که با توه به اطلاعات درج شده در آن میتوان کم فروشی و موضوعات بهداشتی را به راحتی کنترل کرد.
صالحی در پایان یادآور شد که به خبازان درخصوص عدم تحویل کارت سهمیه آرد به افراد غیر هشدار داده شده که در صورت مشاهده هر تخلفی سهمیه آرد نانوایی قطع خواهد شد.
آرد و نان یکی از کالاهای پرتقاضا در جامعه است که بسیاری از مشاغل به وجود این کالای مهم وابسته است. پس از افزایش قیمت کالاهای اساسی در بازار و پخش اخبار کمبود آرد در استان آذربایجان غربی، تصورات مردم به سمت احتمال افزایش قیمت نان رفت که تمامی مسئولان استانی هرگونه افزایش قیمت و کمبودی را رد کردهاند.
انتهای پیام