یک‌شنبه 30 دی 1403

نانودستگاه هوشمند DNA برای درمان لخته خون ساخته شد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
نانودستگاه هوشمند DNA برای درمان لخته خون ساخته شد

محققان چینی یک نانودستگاه هوشمند DNA برای درمان ترومبولیتیک ابداع کرده‌اند که می‌تواند به طور خودکار لخته‌های خون را پیدا کرده و داروی دقیق را تزریق کند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محققان چینی از دانشگاه پست و مخابرات نانجینگ یک نانودستگاه هوشمند DNA برای درمان ترومبولیتیک ابداع کرده‌اند که می‌تواند به طور خودکار لخته‌های خون را پیدا کند و داروی دقیق را تحویل دهد.

ترومبولیز که درمان فیبرینولیتیک نیز نامیده می‌شود، تجزیه (کافت) لخته‌های خونی است که با استفاده از دارو در رگ‌های خونی ایجاد می‌شود. این دارو در انفارکتوس میوکارد با ارتفاع ST، سکته مغزی و در موارد ترومبوآمبولی شدید وریدی (آمبولی شدید ریه یا ترومبوز ورید عمقی گسترده) استفاده می‌شود.

تیم تحقیقاتی از فناوری اوریگامی DNA برای ادغام نانو ورقه‌های DNA با محل‌های اتصال فعال‌کننده پلاسمینوژن بافتی (tPA) از پیش طراحی شده و اتصال‌دهند‌ه‌های DNA پاسخگو به ترومبین استفاده کردند. بست یک ساختار تریپلکس DNA به هم پیوسته است که به عنوان یک تشخیص‌دهنده ترومبین، کنترل‌کننده آستانه و سوئیچ بازکننده عمل می‌کند.

ساخت دستگاه نانودیالیز برای رصد کوچکترین تغییرات در بدن

"وانگ لیانهویی" محقق چینی گفت: داروهای ترومبولیتیک (داروهای تجزیه‌کننده لخته خون) یک شمشیر دو لبه هستند و در صورت عدم استفاده صحیح می‌توانند خطرناک باشند. این داروها ممکن است فیبرین را به طور بی رویه در زخم‌های طبیعی حل کنند و در نتیجه عملکرد لخته شدن غیرطبیعی و در موارد شدید، زخم‌های باز و خونریزی ایجاد کنند.

"فیبرین" رشته‌هایی پروتئینی هستند که هنگام انعقاد خون در بدن از فیبرینوژن ایجاد می‌شوند و با ایجاد شبکه تورمانند نقش مهمی در تشکیل لخته خون دارند.

با این حال، این نانودستگاه می‌تواند براساس غلظت ترومبین تعیین کند که آیا آنها نزدیک لخته خون هستند یا زخم. اگر غلظت بالا باشد، نشان می‌دهد که محل دارای ترومبوز است و سپس دستگاه دارو را آزاد می‌کند.

محققان با بیان اینکه این دستگاه می‌تواند در بدن انسان تجزیه و متابولیزه شود، افزودند که انتظار می‌رود راه حل جدیدی برای درمان بیماری‌هایی مانند "انفارکتوس میوکارد" یا همان سکته مغزی ارائه کند.

این مطالعه به صورت آنلاین در مجله Nature Materials منتشر شده است.