پنج‌شنبه 8 آذر 1403

ناگفته‌های واردات واکسن کرونا / دلیل سازمان غذا دارو برای ندادن مجوز به هلال احمر چیست؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ناگفته‌های واردات واکسن کرونا / دلیل سازمان غذا دارو برای ندادن مجوز به هلال احمر چیست؟

تهران - ایرنا - مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر ناگفته‌هایی از عملیات ورود واکسن کرونا به ایران مطرح کرد و گفت که در آن دوره مطلبی از یک مقام مسئول در وزارت بهداشت عنوان شد که یک ماه و نیم واردات واکسن به کشور را به تعویق انداخت.

علیرضا عسگری در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به جایگاه و وظیفه سازمان تدارکات پزشکی هلال‌احمر اظهارداشت: بسیاری از مردم، فعالیت‌های هلال‌احمر را محدود به فعالیت‌های امدادرسانی هنگام بروز بحران می‌دانند درحالی‌که سازمان تدارکات پزشکی هلال‌احمر فعالیت‌های گسترده‌ای در حوزه سلامت بر عهده دارد؛ البته افتخار همه ما این است که امدادگر شایسته باشیم.

ورود هلال‌احمر در واردات داروهای بدون سود

وی تولید دارو و تجهیزات پزشکی، پخش و بازرگانی را از جمله‌های بخش‌های مهم سازمان تدارکات پزشکی هلال‌احمر عنوان کرد و افزود: سازمان تدارکات پزشکی در حوزه تولیدات دارو و ملزومات پزشکی ورود می‌کند که طبیعتاً وظیفه حاکمیتی دارد، زیرا شرکت‌های خصوصی تولید دارو به دلیل حاشیه سود پایین، علاقه‌ای برای ورود به تولید آن را ندارند اما هلال‌احمر این خلأ را می‌پوشاند؛ ملزومات و تجهیزات دیالیز و تالاسمی از جمله این موارد است. سازمان تدارکات پزشکی هلال‌احمر هنگامی که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بر حسب نیاز کشور، اعلام نیاز دارویی کند از بخش بازرگانی اقدام به واردات دارو می‌کند. واردات 112 میلیون دز واکسن کرونا از جمله این موارد بوده است.

عسگری با بیان اینکه سازمان غذا دارو باید رصد کامل و روشنی از کمبود داروهای مختلف در کشور انجام دهد و قبل از بحران کمبود دارویی نیاز آن را به کل کشور از جمله سازمان تدارکات پزشکی اعلام کند تا برای واردات آن اقدام کنیم، گفت: آنچه در این میان ضرورت دارد پیش‌بینی درست کمبود دارو است.

وی درباره واردات 112 میلیون دز واکسن کرونا توسط هلال‌احمر افزود: این واردات پشت پرده‌های فراوانی دارد؛ اما آنچه در این دوره زمانی باید به آن توجه کنیم، درس گرفتن از تجربیات آن دوره زمانی است؛ احتمال دارد در سال‌های آینده این‌گونه از همه‌گیری‌ها رخ دهد و مهم است از همه‌گیری کرونا تجربیات خوبی کسب کنیم تا واکنش مناسب‌تری نسبت به همه‌گیری‌های احتمالی در آینده داشته باشیم.

تولید واکسن در کشور جنبش علمی به راه انداخت

عسگری با اشاره به تولید واکسن کرونا در ایران گفت: جنبش علمی که در کشور برای تولید واکسن به وجود آمد، بی‌نظیر بود؛ تجربیات مهمی برجا گذاشت؛ اما آنچه در این میان روی داد این بود که کشور در مقطعی واردات واکسن اولویت پیدا کرد و نیاز به واردات ملموس بود. همان موقع هلال‌احمر به دلیل جایگاه بین‌المللی که داشت، وارد مذاکره با شرکت‌های تولیدکننده مطرح چین شد. چین به دلیل این که خاستگاه این بیماری بود در زمان مناسب‌تری از دیگر کشورها موفق به تولید واکسن شده بود.

کار رایزنی برای خرید واکسن به‌صورت کاملاً محرمانه جلو رفت؛ اما در همین زمان مقامی از وزارت بهداشت علیه دولت چین مطلبی را مطرح کرد و روند خریداری واکسن بر هم ریخت و یک و ماه نیم‌کار عقب افتاد. ای‌کاش این کار نادانسته بوده باشد

مقامی از وزارت بهداشت یک و ماه نیم‌کار عقب افتاد

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر گفت: در دوره‌ای که کشورها ماسک را در اقیانوس‌ها از یکدیگر می‌ربودند و واکسن همچون سلاح استراتژیک بود، هلال‌احمر در حال رایزنی برای خریداری واکسن بود و موافقت‌های داخلی و بین‌المللی را کسب کرد. همه نهادها موافقت کردند و کار به‌صورت کاملاً محرمانه جلو رفت؛ اما در همین زمان مقامی از وزارت بهداشت علیه دولت چین مطلبی را مطرح کرد و روند خریداری واکسن بر هم ریخت و یک و ماه نیم‌کار عقب افتاد. ای‌کاش این کار نادانسته بوده باشد.

عسگری، تجربه گرفتن از اتفاقات همه‌گیری کرونا را بسیار مهم دانست و افزود: هماهنگی با همه بازیگران ضامن حرکت متوازن است؛ اگر کسی 10 سال پیش کرونا را پیش‌بینی می‌کرد افسانه تلقی می‌شد اما واقعیت این است که احتمال وقوع همه‌گیری در سال‌های آینده بسیار زیاد است. باید این ایرادها را در تجربه‌اندوزی این‌همه گیری درست ببینیم و فعالیت در موقع بحران را تمرین کنیم. رسانه‌ها می‌توانند با نقدهای درست این مسیر را برای مسئولان شفاف کنیم.

هلال‌احمر اهل هیاهو نیست

وی با اشاره به نگاه شهید سلیمانی گفت: برجسته‌ترین بخش مکتب شهید سلیمانی گمنامی بود. رمز موفقیت هلال‌احمر هم برای ورود واکسن کرونا به کشور همین گمنامی بود؛ چون علاقه‌ای به مسابقه در این حوزه نداشتیم و نمی‌خواستیم چهره اصلی واردات واکسن در کشور را معرفی کنیم. این فهم را از مکتب شهید سلیمانی آموخته‌ایم. ما عاشق شهید سلیمانی و ولایت هستیم و در این مکتب هیاهو نیست کار و تلاش جهادی بی‌مزد و منت است.

موضوع مدیریت واحد در کرونا بسیار مهم بود؛ ما در کسب برخی مجوزهای داخلی برای واکسن آن‌قدر اذیت شدیم که از مجوزهای بین‌المللی اذیت نشدیم؛ باید تمرین واکنش مناسب در بحران داشته باشیم. در دولت سیزدهم باور مدیریت واحد و هماهنگی تقویت شد. آنچه اهمیت دارد باید از تجربیات کشورهای شرق آسیا در همه‌گیری کرونا در حوزه بیماریابی، کنترل و پایش بیماری که از ما بهتر عمل کردند بهره ببریم؛ کرونا به ما آموخت که نباید منتظر بروز بحران بود

علاقه به پذیرفتن مسئولیت مغایر تربیت اسلامی دارد

وی علاقه زیاد برای پذیرفتن مسئولیت‌ها و سمت‌های مدیریتی را مغایرت با تربیت اسلامی دانست و گفت: برای من جای سوال دارد که چرا برخی برای پذیرفتن سمت در جامعه اسلامی آن‌قدر دست‌وپا می‌زنند؟ این موضوع با تربیت اسلامی جور درنمی‌آید. نیاز است همان ارزش‌های اوایل انقلاب و سال‌های جنگ و دفاع مقدس را تمرین کنیم؛ البته هنوز هم افرادی هستند که به چنین ارزش‌هایی باور دارند؛ باید این مدل رفتار را تمرین کنیم. هلال‌احمر در واردات واکسن گمنامی و کار جمعی را تمرین کرد. این فعالیت نظام بود؛ حق مردم ما چیزی بیشتر از این مسابقه‌ها در مصاحبه و خودنمایی است.

عسگری در پاسخ به دلیل تاخیر در آنلاین شدن داروخانه‌ها هلال‌احمر با اشاره به موافقت‌های اولیه سازمان غذا دارو گفت: اگر همین‌الان شما هر کالایی بخواهید می‌توانید اینترنتی سفارش دهید و مدتی بعد تحویل بگیرید؛ سازمان غذا دارو با سازمان تدارکات پزشکی برای صدور مجوز هنوز همکاری نداشته است؛ ما از آنها درخواست کردیم که همه مکانیزم‌های نظارت را آنها انجام دهند و ما آغازگر این راه باشیم؛ چون آمادگی لازم ایجاد شده است.

از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو درخواست کردیم امکان انبار داروهای استراتژیک در کیش را به هلال‌احمر بدهد؛ چون زمان لازم برای دسترسی به داروهای خاص برای بیماران چند ساعت است و باید این دارو به‌سرعت در اختیار بیمار قرار گیرد اما هنوز سازمان غذا و دارو با این درخواست هلال‌احمر نیز موافقت نکرده است

سازمان غذا دارو موافقت نمی‌کند

وی ادامه داد: پیشنهاد ما این بود که به‌صورت آزمایشی فقط داروهای جانبازان اعصاب و روان را در اختیار آنها به‌صورت آنلاین بگذاریم تا نیازی نباشد جانباز اعصاب و روان در گرما و سرما به داروخانه هلال‌احمر که در مرکز شهر قرار دارد، بیاید اما سازمان غذا دارو تاکنون موافقت نهایی خود را اعلام نکرده است. هلال‌احمر توانست کار بزرگی برای واردات واکسن انجام دهد آیا نباید به هلال‌احمر در این زمینه اعتماد کرد؟

عسگری یکی دیگر از فضاهای مغفول مانده هلال‌احمر را، واردات و انبار داروهای استراتژیک مورد نیاز کشور در کیش اعلام کرد و گفت: از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو درخواست کردیم امکان انبار داروهای استراتژیک در کیش را به هلال‌احمر بدهد؛ چون زمان لازم برای دسترسی به داروهای خاص برای بیماران چند ساعت است و باید این دارو به‌سرعت در اختیار بیمار قرار گیرد اما هنوز سازمان غذا و دارو با این درخواست هلال‌احمر نیز موافقت نکرده است؛ هدف این درخواست تأمین و انبار داروهای استراتژیک است و این موضوع کاملاً تحت نظارت سازمان غذا و دارو انجام شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه ایران در حوزه دارو به خودکفایی بالای 90 درصد تولید دارو رسیده است، گفت: چون در بخش تولید مواد اولیه دارویی همچنان وابسته هستیم در صورت عدم تلاش برای خودکفایی با مشکل در تولید دارو مواجه می شویم بنایراین باید برای تولید مواد اولیه مطالبه جدی شود تا در این زمینه اقدام کنیم.

برچسب‌ها

ناگفته‌های واردات واکسن کرونا / دلیل سازمان غذا دارو برای ندادن مجوز به هلال احمر چیست؟ 2
ناگفته‌های واردات واکسن کرونا / دلیل سازمان غذا دارو برای ندادن مجوز به هلال احمر چیست؟ 3
ناگفته‌های واردات واکسن کرونا / دلیل سازمان غذا دارو برای ندادن مجوز به هلال احمر چیست؟ 4
ناگفته‌های واردات واکسن کرونا / دلیل سازمان غذا دارو برای ندادن مجوز به هلال احمر چیست؟ 5