«نخستینهچاپهای ایران»؛ کتابی درباره اولین چاپسربیهای کشور
کتاب «نخستینهچاپهای ایران، کتابهای چاپ سربی دوره اول» نوشته علی بوذری درباره اولینکتابهایی است که بهصورت چاپسربی در ایران منتشر شدند.
کتاب «نخستینهچاپهای ایران، کتابهای چاپ سربی دوره اول» نوشته علی بوذری درباره اولینکتابهایی است که بهصورت چاپسربی در ایران منتشر شدند.
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «نخستینهچاپهای ایران، کتابهای چاپ سربی دوره اول» به قلم علی بوذری توسط انتشارات پویانما منتشر شده است.
اینکتاب که به ایکونابولای ایران اختصاص دارد، به کتابهایی میپردازد که در بازه زمانی 1233 ق./1818 م. تا 1275 ق./1858 م.، دوره فتحعلی شاه تا اوایل دوره ناصرالدین شاه، به شیوه چاپ حروفی در ایران منتشر شدهاند. ایکونابولا (Incunabula) واژهای لاتین به معنی «گهواره» است که در حوزه کتابداری به اولین کتابهای چاپ سربی در هر منطقه جغرافیایی اطلاق میشود.
کتاب پیشرو در چهار فصل و هفت پیوست تنظیم شده که در فصل نخست، تاریخچه چاپ حروفی در ایران بر اساس منابع و پژوهشهای پیشین تدوین شده است. در فصل بعدی به مطبعههای کتابهای چاپ حروفی به تفکیک شهر محل طبع پرداخته شده است. در این فصل مواردی چون قطع، صفحهآرایی، قلم، رکابه و صفحهشمار، آرایه (علائم و سرلوحها)، تصویر و تهنقش در ذیل مطابع گوناگون بحث شده است.
در فصل «موضوعات» ایناثر، به موضوعات و مؤلفین نخستین کتابهای چاپ سربی و در فصل «مشخصات ظاهری» به تصاویر، تزئینات و قلم این چاپها پرداخته شده است. پیوستها بهترتیب «کتابشناسی»، «صفحات اول و آخر کتاب»، «تصاویر»، «سرلوح»، «کلیشههای قرآن 1265 ق.»، «قلم» و «تهنقش» هستند.
اینکتاب به مناسبت دویستمین سالگرد چاپ کتاب در طهران منتشر شد.