نسخه لهستان برای رویارویی با روسیه / چرا ورشو دست به دامان واشنگتن شد؟
اقتصادنیوز: بیشتر قراردادهای لهستان با ایالات متحده در زمان دولت ملیگرای قبلی امضا شده بود که به دنبال تقویت آنچه که آن را مشارکت ممتاز با دولت ترامپ در کنار سایر کشورهای اروپایی میخواند، اجرایی شد. دولت میانهروی جدید، پس از سالها تنش، روابط قوی با ایالات متحده را حفظ کرده و در عین حال به سرعت برای بازسازی پلها با اتحادیه اروپا هم صدا شده است.
به گزارش اقتصادنیوز، موضع گیری دونالد ترامپ در باب حمله روسیه به ناتو، اروپا را شوکه کرد و رهبران این قاره را در باب توان دفاعی شان برای مقابله با حمله احتمالی روس ها نگران. اما لهستان، قربانی حملا مکرر روسیه در قرن گذشته، پاسخی روشن دارد: به ایالات متحده نزدیکتر شوید. برای کشورهایی که به دنبال راه هایی جهت پیش بینی سیاست های دولت ترامپ هستند، لهستان می تواند مثالی قابل تامل باشد. از منظر ورشو، شاهد نوعی معامله هستیم که ترامپ می تواند یک طرف آن باشد. رئیس جمهور آندری دودا در مصاحبه ای گفت: «او می خواهد اروپا منطقه تحت سلطه منافع آمریکا باشد. از آنجا که او یک تاجر است، میخواهد تجارت آمریکایی را گسترش دهد.»
اهرم لهستان برای دفاع
به نوشته وال استریت ژورنال، لهستان طی دو سال گذشته موافقت کرده تا 50 میلیارد دلار تجهیزات نظامی از ایالات متحده خریداری کند، از جمله هلیکوپترهای آپاچی، موشکاندازهای پیشرفته هیمارس و نسل جدیدی از رادارهای هوابرد که از بالگردهای متصل به هم کار میکنند. این کشور پیشتر با خرید جنگنده های جت F-35 موافقت کرده بود. بر اساس دادههای وزارت امور خارجه، قراردادهای تسلیحاتی ورشو که در سال مالی گذشته به امضا رسید، نیمی از فروش نظامی خارجی آمریکا را به خود اختصاص داد و این کشور را به بزرگترین خریدار تسلیحات آمریکایی در جهان در این دوره تبدیل کرد. لهستان همچنین قراردادهای تجاری بزرگی با شرکت های پیشرو آمریکایی از جمله سازنده تراشه اینتل امضا کرده که قصد دارد یک کارخانه نیمه هادی 4.6 میلیارد دلاری در این کشور اروپای شرقی بسازد. برجسته ترین قراردادها مرتبط است با ساخت نیروگاه هسته ای برنامه ریزی شده، پروژه ای که لهستان از زمان ریاست جمهوری ترامپ در باب آن رایزنی داشته است.
لهستانی ها این انتخاب را تصمیمی سرد و منطقی می دانند که منافع امنیتی آنها را با منافع اقتصادی آمریکا همسو می کند. در همین راستا، پاتریک فراگمن، مدیر اجرایی وستینگهاوس الکتریک، گفت: پروژه راکتور "نماینده یک مشارکت 100 ساله بین ایالات متحده و لهستان در زمینه امنیت انرژی است."مقامات لهستانی بیم دارند که کاهش حمایت ایالات متحده جبهه شرقی ناتو را آسیب پذیر کند و کشورشان بزرگترین هدف باشد. لهستان که مدتها نسبت به روسیه از رویکرد محتاطانه پیروی کرده است، سالهاست که سرمایهگذاری هنگفتی در عرصه دفاع انجام داده است. امسال این کشور تقریبا دوبرابر هزینه ای را که اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در یک دهه پیش توافق کرده بودند هزینه کنند، را خرج خواهد کرد. لهستانیها فکر میکنند که به متحدان قوی نیاز دارند - و پیمانهای دیپلماتیک کافی نیستند.
بازی ورشو در دو زمین
بیشتر قراردادهای لهستان با ایالات متحده در زمان دولت ملیگرای قبلی امضا شده بود که به دنبال تقویت آنچه که آن را مشارکت ممتاز با دولت ترامپ در کنار سایر کشورهای اروپایی میخواند، اجرایی شد. دولت میانهروی جدید، پس از سالها تنش، روابط قوی با ایالات متحده را حفظ کرده و در عین حال به سرعت برای بازسازی پلها با اتحادیه اروپا هم صدا شده است.
اتحادیه اروپا دسترسی لهستان به بیش از 145 میلیارد دلار بودجه را که بروکسل به دلیل نگرانی در مورد حاکمیت قانون در این کشور مسدود کرده بود، باز کرد. دودا که خود را محافظهکار توصیف میکند و با دولت سابق همسو است، گفت که استدلال ترامپ مبنی بر اینکه اعضای اروپایی ناتو باید حداقل 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای دفاع هزینه کنند، همانطور که در نشست ناتو در سال 2014 توافق شد، معقول است. او با اشاره به اینکه لهستان تقریباً 4 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای دفاع هزینه می کند، گفت: برای من این امر بدیهی است - به دلیل ترس از آنچه که او آن را "تهدید امپریالیسم دوباره روسیه" نامید و نه به دلیل تهدیدهای ترامپ.
درگیری در اوکراین در زمان آسیب پذیری برای لهستان رخ داد. این کشور در میانه نوسازی نظامی قرار داشت و تلاش می کرد از دهه ها استفاده از تسلیحات شوروی ارتقا یابد. فرآیند تغییر شکل یافتن هواپیماها و تانکهایی که ورشو به اوکراین ارسال میکرد، تغییر و این بازیگر را به یکی از بزرگترین اهداکنندگان به اوکراین در اوایل جنگ تبدیل کرد. در حالی که لهستان قراردادهایی را با کره جنوبی و آلمان نیز امضا کرده، ترجیح قاطع این کشور برای دستیابی به سخت افزار ایالات متحده به این منظور است که واشنگتن را به یک رابطه بلندمدت با ورشو متصل کند. اما همچنین هدف آن ارائه حداکثر توانایی با نیروهای آمریکایی در شرایط بحرانی است. تونی هوش، رئیس اتاق بازرگانی آمریکا در لهستان در این باره گفت: «همه برنامهریزان دفاعی لهستان، از افرادی که ستارهها بر روی شانههای خود دارند تا افراد تدارکاتی نظامی - همه چیز برای حداکثر سازگاری و قابلیت همکاری با نیروهای مسلح ایالات متحده انجام می دهند». به باورش هدف این است که هر نیروی آمریکایی که از آمریکا فرستاده میشود «بهطور یکپارچه در جناح شرقی» با F-35، هیمارس و سامانههای پدافند هوایی پاتریوت فعالیت داشته باشد.
سرمایه گذاری در فناوری پیشرفته نظامی ایالات متحده برای یک ربع قرن در استراتژی دفاعی دو جانبه ورشو نقش اساسی داشته است. این قراردادها برخی از پیشرفتهترین تجهیزات نظامی جهان را به لهستان میدهد، اما همچنین به ایالات متحده، که دارای یک بلوک رایدهی بزرگ و ملیگرای لهستانی - آمریکایی است، منافعی در حفاظت از لهستان ارائه خواهد داد. در سال 2002، ایالات متحده خرید جنگنده های جت F-16 لهستان را تایید کرد. فشار ورشو در سال 2008 برای ایالات متحده جهت استقرار پاتریوت ها در لهستان تنها تا حدی به خاطر ترس از حملات موشکی بود. ورشو این سیستمها را میخواست زیرا توسط نیروهای آمریکایی مستقر در کشور اداره میشد و در هر حمله روسیه، آمریکاییها را در معرض آسیب قرار میداد. لهستان جذب سرمایهگذاران آمریکایی را بهعنوان تثبیت منافع واشنگتن در این کشور شدیداً طرفدار آمریکا توصیف می کند. ایالات متحده پس از آلمان که لهستان با آن هم مرز است، دومین سرمایه گذار بزرگ در لهستان است. قرارداد با اینتل برای ساخت یک کارخانه جدید در شهر غربی این کشور، لهستان را وارد زنجیره تامین اروپایی شرکت آمریکایی میکند که شامل کارخانه دیگری در ایرلند و یک کارخانه برنامهریزی شده در آلمان است.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید